Hírek

Minden idők legsikeresebb filmje: a Bosszúállók: Végjáték

Nagyszerű hétvége a Disney számára: Az oroszlánkirály rekordokat döntött, a Bosszúállók: Végjáték megverte az Avatart.

Ha olyan cikket írunk, amiben egyszerre szerepel a „box office” és a „Disney” szó, a leggyakrabban valamilyen rekordról számolunk be. A Disney hihetetlen tempóban ontja a sose látott bevételt termelő filmeket. De ez a hír még a szokásos Disney-rekordok közül is kiemelkedik:

immár az egeres stúdióé a mozitörténet legnagyobb bevételt elért alkotása.

Az összesített globális mozibevétel rekordere tíz éven át az Avatar volt a maga 2,789 milliárd dollárjával (ez forintban körülbelül 800 milliárd lenne). A Bosszúállók: Végjáték azonban hosszú találgatások és várakozás és egy újra-mozibemutató után a hétvégén elérte a globális 2,790 milliárd dollárt. Innentől tehát a Disney-é a világ valaha volt legjövedelmezőbb filmje – és mivel a következő Marvel-filmeket és a következő Avatar filmeket is a Disney adja majd ki (az Avatarokat azért, mert az eredeti tulajdonos 20th Century Fox stúdiót nemrég szőröstül-bőröstül fel… vásárolta), valószínűleg hosszú-hosszú ideig nála is marad a rekord.

Ez az esemény a moziipar átalakulásának is szimbóluma. Míg a rekordot ezidáig egy olyan eredeti film tartotta, amit egy széles körben függetlennek tartott, látnoki rendező készített, és ami legalább technikában sokat adott a hetedik művészetnek, mostantól ugyanez a rekord egy olyan sokadik franchise-folytatásé, amiben nyoma sincs önálló alkotói gondolatnak és ami semmivel sem járul hozzá a filmhez mint művészethez.

Ugyanez a hétvége a Disney klasszikusabb filmvonulatának is sikert hozott: Az oroszlánkirály fotórealisztikus felújítása 185 millió dolláros hazai nyitóhétvégét hozott, ami a legjobb amerikai júliusi nyitás valaha. (Az előző rekorder a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. volt 169 millió dollárral.)

Ha pedig a filmet animációsnak vennénk – elvégre is az; élő emberi vagy állati lény nem szerepel benne –, akkor egyúttal minden idők legsikeresebb animációs nyitánya is volt a hétvége (korábbi rekorder: A hihetetlen család 2., 182 millió dollár).

Egyéb rekordok, amiket a 2019-es Az oroszlánkirály elért (via The Hollywood Reporter): a legjobb hazai nyitóhétvége Disney-remake számára; a legjobb hazai nyitóhétvége bármilyen Disney-film számára a Marvel és a Lucasfilm alkotásokat kivéve; a legjobb hazai nyitóhétvége bármilyen PG-13 film számára; a kilencedik legjobb hazai nyitóhétvége bármilyen film számára.

Tekintve, hogy a filmet világszerte utálták a kritikusok – „a filmgyártás legsötétebb jövőképét vetíti előre”, írtuk –, a rekord sokat elárul a Disney zseniális marketingstratégiájáról, ami a nosztalgiára építve tartja bűvöletében a közönséget. A film végül 5-600 millió dollár körül zárhat odahaza a Box Office Mojo szerint.

Az oroszlánkirály globálisan már félmilliárd dollár fölött jár, és még nem mutatták be minden jelentősebb piacon.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya