Hírek

Minden idők legsikeresebb filmje: a Bosszúállók: Végjáték

Nagyszerű hétvége a Disney számára: Az oroszlánkirály rekordokat döntött, a Bosszúállók: Végjáték megverte az Avatart.

Ha olyan cikket írunk, amiben egyszerre szerepel a „box office” és a „Disney” szó, a leggyakrabban valamilyen rekordról számolunk be. A Disney hihetetlen tempóban ontja a sose látott bevételt termelő filmeket. De ez a hír még a szokásos Disney-rekordok közül is kiemelkedik:

immár az egeres stúdióé a mozitörténet legnagyobb bevételt elért alkotása.

Az összesített globális mozibevétel rekordere tíz éven át az Avatar volt a maga 2,789 milliárd dollárjával (ez forintban körülbelül 800 milliárd lenne). A Bosszúállók: Végjáték azonban hosszú találgatások és várakozás és egy újra-mozibemutató után a hétvégén elérte a globális 2,790 milliárd dollárt. Innentől tehát a Disney-é a világ valaha volt legjövedelmezőbb filmje – és mivel a következő Marvel-filmeket és a következő Avatar filmeket is a Disney adja majd ki (az Avatarokat azért, mert az eredeti tulajdonos 20th Century Fox stúdiót nemrég szőröstül-bőröstül fel… vásárolta), valószínűleg hosszú-hosszú ideig nála is marad a rekord.

Ez az esemény a moziipar átalakulásának is szimbóluma. Míg a rekordot ezidáig egy olyan eredeti film tartotta, amit egy széles körben függetlennek tartott, látnoki rendező készített, és ami legalább technikában sokat adott a hetedik művészetnek, mostantól ugyanez a rekord egy olyan sokadik franchise-folytatásé, amiben nyoma sincs önálló alkotói gondolatnak és ami semmivel sem járul hozzá a filmhez mint művészethez.

Ugyanez a hétvége a Disney klasszikusabb filmvonulatának is sikert hozott: Az oroszlánkirály fotórealisztikus felújítása 185 millió dolláros hazai nyitóhétvégét hozott, ami a legjobb amerikai júliusi nyitás valaha. (Az előző rekorder a Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. volt 169 millió dollárral.)

Ha pedig a filmet animációsnak vennénk – elvégre is az; élő emberi vagy állati lény nem szerepel benne –, akkor egyúttal minden idők legsikeresebb animációs nyitánya is volt a hétvége (korábbi rekorder: A hihetetlen család 2., 182 millió dollár).

Egyéb rekordok, amiket a 2019-es Az oroszlánkirály elért (via The Hollywood Reporter): a legjobb hazai nyitóhétvége Disney-remake számára; a legjobb hazai nyitóhétvége bármilyen Disney-film számára a Marvel és a Lucasfilm alkotásokat kivéve; a legjobb hazai nyitóhétvége bármilyen PG-13 film számára; a kilencedik legjobb hazai nyitóhétvége bármilyen film számára.

Tekintve, hogy a filmet világszerte utálták a kritikusok – „a filmgyártás legsötétebb jövőképét vetíti előre”, írtuk –, a rekord sokat elárul a Disney zseniális marketingstratégiájáról, ami a nosztalgiára építve tartja bűvöletében a közönséget. A film végül 5-600 millió dollár körül zárhat odahaza a Box Office Mojo szerint.

Az oroszlánkirály globálisan már félmilliárd dollár fölött jár, és még nem mutatták be minden jelentősebb piacon.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés