Hírek

Minden a Venom filmről!

Miután hosszú évekig csend volt a projekt körül, most úgy tűnik, végre önálló filmet kap Pókember egyik legfélelmetesebb nemezise. Íme minden, amit a készülő Venom filmről tudunk!

1988-as első megjelenése óta a már kinézetében is brutális Venom szupergonoszból szép lassan népszerű antihőssé (később hőssé) és a Pókember franchise talán legismertebb mellékszereplőjévé nőtte ki magát. Népszerűségének és a 2000-es évek elején (nagyrészt éppen az első Pókembernek köszönhetően) elinduló és szűnni nem akaró szuperhősfilmes láznak köszönhetően pedig csak idő kérdése volt, hogy mikor debütál a földönkívüli szimbiótából lett „anti-pókember” a nagyvásznon is.

Sajnos a karakter mozis bemutatkozása nem úgy sült el, ahogyan szerettük volna: Sam Raimi Pókember-trilógiájának záró etapja ugyan több sebből vérzett, ám ezek közül egyik sem bizonyult olyan végezetesnek – a rajongók szemszögéből –, mint Venom (civil nevén Eddie Brock) karaktere. Hiába jutott egészen kevés játékidő a karaktert megformáló Topher Grace-nek, az is elég volt neki ahhoz, hogy minden tekintélyétől és brutalitásától megfossza.

Hiába lett hát pénzügyileg a Pókember 3. a trilógia legsikeresebb darabja, a nézők és kritikusok oldaláról egyaránt tapasztalt népszerűtlensége után úgy tűnhetett, hogy egy ideig nem fogunk majd jegyet váltani a barátságos és közkedvelt Pókember (vagy fekete ruhás ellenlábasa) kalandjaira. Ám az időközben a Vasemberrel kezdetét vevő MCU (Marvel Cinematic Universe) sikerét látva a Sony sem akart kimaradni a szuperhős-filmuniverzum-építő buliból. Így – elvetve a Sam Raimi trilógiáját közvetlenül folytató negyedik rész terveit – 2012-ben Marc Webb rendezésében és Andrew Garfield főszereplésével azzal a céllal rebootolta a Pókember szériát, hogy egy, a Marvel saját filmjeitől különálló Pókember univerzumot építsen fel. Ennek részeként készült volna el a Baljós hatos adaptáció (eredetiben Sinister Six, különféle Pókember-ellenfelekből álló szupergonosz-csapat), illetve egy önálló Venom film is.

Érdekesség, hogy – valószínűleg – a bejelentés hatására 2013-ban elkészült egy Venomról szóló rövidfilm is Truth in Journalism címmel, amelyet Joe Lynch rendezett és leginkább az 1992-es belga kultfilm, a Veled is megtörténhet ihletett.

Azért ilyen formabontó cuccra ne számítsunk a Sonytól.

A Sony nagyszabású terveit azonban áthúzta, hogy az univerzumukat megalapozó 2014-es A Csodálatos Pókember 2 a Pókember 3-hoz hasonló negatív kritikákat és közönség-reakciókat kapott. Emiatt a stúdió kénytelen volt átgondolni a Pókember-filmuniverzum komplett tervezetét. Tovább csökkentette a projekt megvalósulásának esélyeit, hogy ekkortájt robbant ki az a hacker botrány, amelynek következtében rengeteg belsős Sony dokumentum napvilágot látott. Ezek a dokumentumok pedig egy dologról árulkodtak: hogy iszonyú fejetlenség uralkodik a stúdión belül.

Így a Sony végső elkeseredésében inkább társult a Marvel stúdióval, hogy mindenki kedvenc hálószövője immár az MCU részeként keljen új életre. Pókfej legújabb – Tom Holland által játszott – inkarnációja már az első rövid, az Amerika kapitány: Polgárháborúban látható feltűnésével belopta magát a rajongók szívébe. Holland debütálása olyannyira jól sikerült, hogy számos rajongó – alig tíz percnyi játékideje alapján – egyenesen Pókember/Peter Parker eddigi legjobb megformálójának tartja. Emiatt pedig az is érhető, hogy a Hazatérés alcímű, az MCU berkein belüli első önálló Pókember-film sokak számára az év egyik legvártabb szuperhős-adaptációja.

Nem csoda, hogy a siker után a Sony ismét a fejébe vette, hogy csak kéne valamit kezdeni a Pókember mítosz többi tagjával is. Így 2016-ban ismét napirendre került az önálló Venom mozi ötlete. 

Ezután viszont sokáig nem is hallottunk a projektről. Egészen mostanáig: ugyanis miután James Cameron bejelentette, hogy az Avatar 2 mégsem készül el jövő karácsonyra, a Warner/DC gyorsan lecsapott a lehetőségre és úgy döntött, hogy az ünnepi időszak megfelelőbb időpont az Aquaman számára, mint az eredetileg tervezett októberi premier – pár órával ez után pedig a Sony bejelentette, hogy a Warner által üresen hagyott napon, 2018. október 5-én érkezik a Venom mozifilm. (A stúdió emiatt A tetovált lány folytatását is decemberre tolta.) Nem sokkal később néhány új, érdekes információt is megosztottak a készülő filmről.

Mind közül a legfurcsább, hogy a Venom film sehogy sem fog kötődni az aktuális Pókember filmekhez. A Sony ugyanis továbbra is tartja magát ahhoz az elképzeléséhez, hogy felépítsen egy saját Pókember univerzumot. Tekintve, hogy maga a címszereplő már tagja az MCU-nak, kissé furán venné ki magát egy Pókember-filmuniverzum Pókember nélkül. Már csak azért is, mert Venom általában inkább gonosztevőként jelenik meg. (Igaz, a mostani képregényekben már pozitív hős, de filmen az jóval kevésbé lenne izgalmas és újszerű.)

De azért remélhetőleg egy ennél durvább és érdekesebb filmet kapunk.

Arról, hogy hosszútávon mik a Sony tervei mindenki kedvenc hálószövőjével, a hamarosan bemutatásra kerülő Pókember: Hazatérés című film egyik producere, Amy Pascal ejtett pár – roppant váratlan – szót. Pascal ugyanis egy a Cosmic Book Newsnak adott interjújában kifejezetten arra utalt, hogy a Hazatérés 2020-ra tervezett folytatása után Pókember végleg otthagyhatja a közös Marvel Mozi Univerzumot és visszatérhet a Sonynál addigra elindított, különálló Pókember-univerzumba.

Ha Pókember tényleg otthagyja az MCU-t, az felveti azt a kérdést is, hogy vajon Tom Holland fog összecsapni Venommal a Sony saját Pókember filmes univerzumának keretében, vagy húsz éven belül negyedszerre is rebootolják a karaktert? Mindenesetre azért ne vegyük még készpénznek Pascal szavait, hiszen bár a Sony nem volt hajlandó kommentálni azokat, egy önmagát megnevezni nem kívánó Sony alkalmazott (aki elmondása szerint ismeri a cég és a Marvel közötti szerződés tartalmát) később a TheWrap.com-nak cáfolta a producer kijelentését.

Azonban függetlenül attól, hogy Pókember mikor, hogyan és kinek az alakításában fog felbukkanni ebben a lassacskán talán tényleg megépülő filmuniverzumban, érkeztek olyan hírek is, amelyek alapján

kifejezetten érdekesnek tűnik a készülő Venom-film.

Ilyen adalék az a hír, miszerint a film R kategóriás horror lesz. Persze a Deadpool sikere után könnyű azt mondani, hogy a Sony csak igyekszik megfelelni a legújabb trendeknek, ám Venom pont az a karakter, akihez kifejezetten illene a csak felnőtteknek ajánlott korhatár besorolás. (Főleg, hogy láttuk már azt is, hogy mi sül ki abból, amikor gyerekbarát módon akarták megfilmesíteni a karaktert.) Ha tényleg igaz az, hogy az új film leginkább John Carpenter 1982-s kulthorrorjának, A dolognak a hangulatát igyekszik megidézni, akkor a Venomból

az elmúlt évek egyik legegyedibb és legérdekesebb szuperhős-filmje (?) kerekedhet ki.

A magam részéről roppant kíváncsi lennék egy ténylegesen is negatív karakter főszereplésével készült, horrorba hajló képregényfilmre (lévén, hogy az Öngyilkos osztag ezen a téren sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket). Igaz, jobban tudnék lelkesedni érte, ha nem azt látnánk, hogy a Sonynál jelenleg a DC-nél is nagyobb fejetlenség uralkodik szuperhős-fronton (a jövő októberi premier kifejezetten szűkös határidőnek tűnik, tekintve, hogy még rendezője sincs a filmnek).

Az is növelné a bizodalmam a Venom film iránt, ha forgatókönyvét nem éppen a rajongók közt is népszerűtlen A Csodálatos Pókember 2-ről (és a még kevésbé biztató Az 5. hullámról) ismert Jeff Pinknerre, illetve a mozifilmes munkájaként legutoljára a Kenguru Jacket jegyző Scott Rosenbergre bízták volna.

Mindezek ellenére szurkolhatunk annak, hogy Venom végre egy hozzá méltó filmet kap, amely akár egészen új színt is hozhat a szuperhős-adaptációk tengerébe.

Avatar

Pongrácz Máté

Pongrácz Máté a Budapest Corvinus Egyetem Szociológia szakán végzett. A műfaji filmek nagy kedvelője és az elfedett, obskúrus, de értékes darabok felkutatója. A szerzői trash védnöke és Zardoz hírnöke.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés