Hírek

Minden a Venom filmről!

Miután hosszú évekig csend volt a projekt körül, most úgy tűnik, végre önálló filmet kap Pókember egyik legfélelmetesebb nemezise. Íme minden, amit a készülő Venom filmről tudunk!

1988-as első megjelenése óta a már kinézetében is brutális Venom szupergonoszból szép lassan népszerű antihőssé (később hőssé) és a Pókember franchise talán legismertebb mellékszereplőjévé nőtte ki magát. Népszerűségének és a 2000-es évek elején (nagyrészt éppen az első Pókembernek köszönhetően) elinduló és szűnni nem akaró szuperhősfilmes láznak köszönhetően pedig csak idő kérdése volt, hogy mikor debütál a földönkívüli szimbiótából lett „anti-pókember” a nagyvásznon is.

Sajnos a karakter mozis bemutatkozása nem úgy sült el, ahogyan szerettük volna: Sam Raimi Pókember-trilógiájának záró etapja ugyan több sebből vérzett, ám ezek közül egyik sem bizonyult olyan végezetesnek – a rajongók szemszögéből –, mint Venom (civil nevén Eddie Brock) karaktere. Hiába jutott egészen kevés játékidő a karaktert megformáló Topher Grace-nek, az is elég volt neki ahhoz, hogy minden tekintélyétől és brutalitásától megfossza.

Hiába lett hát pénzügyileg a Pókember 3. a trilógia legsikeresebb darabja, a nézők és kritikusok oldaláról egyaránt tapasztalt népszerűtlensége után úgy tűnhetett, hogy egy ideig nem fogunk majd jegyet váltani a barátságos és közkedvelt Pókember (vagy fekete ruhás ellenlábasa) kalandjaira. Ám az időközben a Vasemberrel kezdetét vevő MCU (Marvel Cinematic Universe) sikerét látva a Sony sem akart kimaradni a szuperhős-filmuniverzum-építő buliból. Így – elvetve a Sam Raimi trilógiáját közvetlenül folytató negyedik rész terveit – 2012-ben Marc Webb rendezésében és Andrew Garfield főszereplésével azzal a céllal rebootolta a Pókember szériát, hogy egy, a Marvel saját filmjeitől különálló Pókember univerzumot építsen fel. Ennek részeként készült volna el a Baljós hatos adaptáció (eredetiben Sinister Six, különféle Pókember-ellenfelekből álló szupergonosz-csapat), illetve egy önálló Venom film is.

Érdekesség, hogy – valószínűleg – a bejelentés hatására 2013-ban elkészült egy Venomról szóló rövidfilm is Truth in Journalism címmel, amelyet Joe Lynch rendezett és leginkább az 1992-es belga kultfilm, a Veled is megtörténhet ihletett.

Azért ilyen formabontó cuccra ne számítsunk a Sonytól.

A Sony nagyszabású terveit azonban áthúzta, hogy az univerzumukat megalapozó 2014-es A Csodálatos Pókember 2 a Pókember 3-hoz hasonló negatív kritikákat és közönség-reakciókat kapott. Emiatt a stúdió kénytelen volt átgondolni a Pókember-filmuniverzum komplett tervezetét. Tovább csökkentette a projekt megvalósulásának esélyeit, hogy ekkortájt robbant ki az a hacker botrány, amelynek következtében rengeteg belsős Sony dokumentum napvilágot látott. Ezek a dokumentumok pedig egy dologról árulkodtak: hogy iszonyú fejetlenség uralkodik a stúdión belül.

Így a Sony végső elkeseredésében inkább társult a Marvel stúdióval, hogy mindenki kedvenc hálószövője immár az MCU részeként keljen új életre. Pókfej legújabb – Tom Holland által játszott – inkarnációja már az első rövid, az Amerika kapitány: Polgárháborúban látható feltűnésével belopta magát a rajongók szívébe. Holland debütálása olyannyira jól sikerült, hogy számos rajongó – alig tíz percnyi játékideje alapján – egyenesen Pókember/Peter Parker eddigi legjobb megformálójának tartja. Emiatt pedig az is érhető, hogy a Hazatérés alcímű, az MCU berkein belüli első önálló Pókember-film sokak számára az év egyik legvártabb szuperhős-adaptációja.

Nem csoda, hogy a siker után a Sony ismét a fejébe vette, hogy csak kéne valamit kezdeni a Pókember mítosz többi tagjával is. Így 2016-ban ismét napirendre került az önálló Venom mozi ötlete. 

Ezután viszont sokáig nem is hallottunk a projektről. Egészen mostanáig: ugyanis miután James Cameron bejelentette, hogy az Avatar 2 mégsem készül el jövő karácsonyra, a Warner/DC gyorsan lecsapott a lehetőségre és úgy döntött, hogy az ünnepi időszak megfelelőbb időpont az Aquaman számára, mint az eredetileg tervezett októberi premier – pár órával ez után pedig a Sony bejelentette, hogy a Warner által üresen hagyott napon, 2018. október 5-én érkezik a Venom mozifilm. (A stúdió emiatt A tetovált lány folytatását is decemberre tolta.) Nem sokkal később néhány új, érdekes információt is megosztottak a készülő filmről.

Mind közül a legfurcsább, hogy a Venom film sehogy sem fog kötődni az aktuális Pókember filmekhez. A Sony ugyanis továbbra is tartja magát ahhoz az elképzeléséhez, hogy felépítsen egy saját Pókember univerzumot. Tekintve, hogy maga a címszereplő már tagja az MCU-nak, kissé furán venné ki magát egy Pókember-filmuniverzum Pókember nélkül. Már csak azért is, mert Venom általában inkább gonosztevőként jelenik meg. (Igaz, a mostani képregényekben már pozitív hős, de filmen az jóval kevésbé lenne izgalmas és újszerű.)

De azért remélhetőleg egy ennél durvább és érdekesebb filmet kapunk.

Arról, hogy hosszútávon mik a Sony tervei mindenki kedvenc hálószövőjével, a hamarosan bemutatásra kerülő Pókember: Hazatérés című film egyik producere, Amy Pascal ejtett pár – roppant váratlan – szót. Pascal ugyanis egy a Cosmic Book Newsnak adott interjújában kifejezetten arra utalt, hogy a Hazatérés 2020-ra tervezett folytatása után Pókember végleg otthagyhatja a közös Marvel Mozi Univerzumot és visszatérhet a Sonynál addigra elindított, különálló Pókember-univerzumba.

Ha Pókember tényleg otthagyja az MCU-t, az felveti azt a kérdést is, hogy vajon Tom Holland fog összecsapni Venommal a Sony saját Pókember filmes univerzumának keretében, vagy húsz éven belül negyedszerre is rebootolják a karaktert? Mindenesetre azért ne vegyük még készpénznek Pascal szavait, hiszen bár a Sony nem volt hajlandó kommentálni azokat, egy önmagát megnevezni nem kívánó Sony alkalmazott (aki elmondása szerint ismeri a cég és a Marvel közötti szerződés tartalmát) később a TheWrap.com-nak cáfolta a producer kijelentését.

Azonban függetlenül attól, hogy Pókember mikor, hogyan és kinek az alakításában fog felbukkanni ebben a lassacskán talán tényleg megépülő filmuniverzumban, érkeztek olyan hírek is, amelyek alapján

kifejezetten érdekesnek tűnik a készülő Venom-film.

Ilyen adalék az a hír, miszerint a film R kategóriás horror lesz. Persze a Deadpool sikere után könnyű azt mondani, hogy a Sony csak igyekszik megfelelni a legújabb trendeknek, ám Venom pont az a karakter, akihez kifejezetten illene a csak felnőtteknek ajánlott korhatár besorolás. (Főleg, hogy láttuk már azt is, hogy mi sül ki abból, amikor gyerekbarát módon akarták megfilmesíteni a karaktert.) Ha tényleg igaz az, hogy az új film leginkább John Carpenter 1982-s kulthorrorjának, A dolognak a hangulatát igyekszik megidézni, akkor a Venomból

az elmúlt évek egyik legegyedibb és legérdekesebb szuperhős-filmje (?) kerekedhet ki.

A magam részéről roppant kíváncsi lennék egy ténylegesen is negatív karakter főszereplésével készült, horrorba hajló képregényfilmre (lévén, hogy az Öngyilkos osztag ezen a téren sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket). Igaz, jobban tudnék lelkesedni érte, ha nem azt látnánk, hogy a Sonynál jelenleg a DC-nél is nagyobb fejetlenség uralkodik szuperhős-fronton (a jövő októberi premier kifejezetten szűkös határidőnek tűnik, tekintve, hogy még rendezője sincs a filmnek).

Az is növelné a bizodalmam a Venom film iránt, ha forgatókönyvét nem éppen a rajongók közt is népszerűtlen A Csodálatos Pókember 2-ről (és a még kevésbé biztató Az 5. hullámról) ismert Jeff Pinknerre, illetve a mozifilmes munkájaként legutoljára a Kenguru Jacket jegyző Scott Rosenbergre bízták volna.

Mindezek ellenére szurkolhatunk annak, hogy Venom végre egy hozzá méltó filmet kap, amely akár egészen új színt is hozhat a szuperhős-adaptációk tengerébe.

Pongrácz Máté

Pongrácz Máté

Pongrácz Máté a Budapest Corvinus Egyetem Szociológia szakán végzett. A műfaji filmek nagy kedvelője és az elfedett, obskúrus, de értékes darabok felkutatója. A szerzői trash védnöke és Zardoz hírnöke.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya