Hírek

Mindenki is gyanús az HBO új sorozatában – Perry Mason előzetes

Matthew Rhys alakítja a címszereplőt az HBO új sorozatában, amely az 1930-as évek Los Angelesének ébredő bűnvilágát mutatja be egy régi karakter felélesztésével.

Perry Mason egy ikonikus amerikai ponyvafigura volt. Elesett védencei érdekében a büntetőjogi ügyvéd gyakran lépte át az elmosódott határvonalat az egyéni igazságszolgáltatás és a magánpraxisban folytatott bűnüldözés között. Egyfajta öntörvényű, igazságos, becsületes detektív volt, aki egyszerre állt homályban és rivaldafényben.

A figurát Erle Stanley Gardner hozta létre a harmincas években, a világválság éveiben, és rögtön nagy sikere lett a munkanélküli amerikaiak körében. A ponyvaregények után rádiós feldolgozásban követték a karakter történetét, majd az ötvenes, később pedig a hetvenes években sorozatot is kapott a fiktív főhős. Ezt a sort folytatja most az HBO. A széria egyik kreátora Ron Fitzgerald, akinek már van tapasztalata a csatornával: dolgozott a Westworldön, korábban pedig íróként és producerként asszisztált a Friday Night Lightshoz és a Nancy ül a fűbenhez. Társa Rolin Jones, akivel már a két említett sorozatnál is kollégák voltak. Jones is dolgozott már az HBO-val, mégpedig a Gengszterkorzón.

Az új Perry Mason történetének fókuszában az előzetes alapján egy olyan gyilkosság áll, amelynek szálai a helyi evangélikus közösséghez kötődnek. Itt lép be a képbe egy női karakter, akit a Sötét árvákkal (Orphan Black) berobbanó Tatiana Maslany alakít majd. A címszereplőt játszó Matthew Ryhs talán kevésbé ismert hazánkban. Legutóbb az Egy kivételes barátban láthattuk főszerepben, igazán nagy hírnévre (és egy Emmy-díjra) azonban  a Foglalkozásuk: amerikai kapcsán tett szert.

Perry Mason június 21-től látható az Egyesült Államokban, hazánkban egy nappal később lesz elérhető az HBO GO kínálatában.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya