Hírek

Mintegy 70 millió forintos támogatás animációs és online filmeknek

Az ember tragédiájaHét animációs filmhez összesen 64 millió forintos, míg öt internetes film készítéséhez csaknem ötmillió forintos támogatást nyújt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – számolt be Kollarik Tamás, a testület tagja csütörtökön.

Az MTI-nek nyilatkozva közölte: a Macskássy Gyula animációs filmes pályázaton az idén 200 millió forint, a Neumann János online pályázaton 20 millió forint áll az alkotók rendelkezésére. Kollarik Tamás kiemelte: számos alkotás készül ismét a gyermekeknek.

Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő újabb epizódját készítheti el Horváth Mária. A történet ezúttal Szörnyeteg Lajosról szól. Az alsó tagozatosoknak szóló Mosó Masa mosodája című könyv animációs feldolgozására Hegyi Magdolna vállalkozott.

A legkisebbeknek szól Szederkényi Bella: A tesó-ügy című animációs filmje is, amely Finy Petra könyve alapján készül – fűzte hozzá.

A támogatásból animációs művészfilmet készít Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, valamint Gyulai Líviusz, Kossuth-díjas grafikusművész is, aki Emil Goodman: Sina és Koré címmel alkotja meg kísérleti digitális árnyjáték-animációját.

Kollarik Tamás a médiatanács által kiemelten fontosnak ítélt animációs műfajról szólva elmondta: az elmúlt két évben negyvennégy alkotás elkészítéséhez nyújtottak segítséget, ezek közül több nemzetközi elismeréseket is szerzett. Legutóbb Horváth Mária A Négyszögletű Kerek Erdő sorozatának első epizódja nyerte el a 10. Kínai Nemzetközi Animációs és Digitális Művészet Fesztivál legjobb külföldi televíziós programért járó nagydíját.

A Neumann János-pályázaton nyertesnek kihirdetett online filmtervek témái között lesz történelmi riport- és portréfilm, külpolitikai ismeretterjesztő alkotás, valamint készül film egészségügyi kérdésekről is.

Neves szexológusok segítik eligazodni a fiatalokat a felnőtté válás rögösnek tűnő útján filmjükben, amelyet a Videoklinika online oldalán nézhetnek meg az érdeklődők. A koraszülöttek ellátásáról készít online filmet a Gézengúz Alapítvány, míg történelmi riportfilmet forgat a Magyar Nemzet Online A legvörösebb föld címmel a magyarok első világháborús dél-tiroli jelenlétéről.

Öt kortárs táncművészeti együttest mutat be a PartArt sorozata, a Nagyvárosi táncosok a pályázaton elnyert támogatásból, a Kitekintő.hu külpolitikai hírportál pedig a filmjével az uniós intézményekről alkotott képet szeretné árnyalni – ismertette a médiatanács tagja.

A grémium kibocsátotta a jövő évi filmes pályázatait is, amelyeken az alkotók dokumentumfilmek, ismeretterjesztő alkotások és animációs filmek gyártására pályázhatnak. Az Ember Judit dokumentumfilmes pályázat jövő évi keretösszege 330 millió forint, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaté pedig 250 millió forint lesz. A Macskássy Gyula animációs pályázat kerete jövőre is 180 millió forint lesz. A Kollányi Ágoston-pályázaton új típusként jelenik meg a rövid ismeretterjesztő sorozat műfaja, ennek részei a magyar kultúrával, történelemmel, hagyományokkal, sajátosságokkal összefüggően lexikon- vagy enciklopédiaszerűen kapcsolódnak össze.

A most kihirdetett nyertesek filmjeiről, valamint az új pályázati kiírások részleteiről december 2-ától a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők –közölte Kollarik Tamás.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com