Hírek

Miskolcon tartották a Magyar Hollywood Túra legutóbbi emlékrendezvényét

magyar_hollywood_emlektura_miskolcA Magyar Hollywood Túra Ricse, Tolcsva, Mátészalka után Miskolcon tartotta meg soron következő emlékrendezvényét.

A CINEFEST nemzetközi filmfesztivál hivatalos programjaként, Miskolc város önkormányzatának támogatásával először koszorúzásra került sor. A Pressburger Imre, Miskolc Oscar-díjas szülöttjének Szentpéteri kapu 3. szám alatti szülőháza falán található emléktáblát Kriza Ákos polgármester, Bíró Tibor, a CINEFEST igazgatója, valamint a Magyar Hollywood Túra nevében Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Márton András színművész és Varga Gábor, a Raleigh Budapest Stúdió volt tulajdonos-vezérigazgatója koszorúzta meg. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár dísztermében került sor a filmes kerekasztal beszélgetésre.

A Pressburger emlékrendezvényt Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitotta meg. Ismertette Pressburger jelentőségét a filmgyártásban és hangsúlyozta, hogy büszkéknek kell lennünk a miskolci születésű világhírű forgatókönyvíró életére, eredményeire.

Pressburger Imre a ’40-es ’50-es évek brit filmgyártásának egyik kiemelkedő forgatókönyvírója. Leghíresebb filmjei a Fekete nárcisz, Piros cipellők, Blimp ezredes élete és halála és A negyvenkilences szélességi fok, amellyel Pressburger a legjobb forgatókönyvírónak járó Oscar-díjat kapta meg.

Bokor Balázs nagykövet, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája és megvalósítója hangsúlyozta, hogy a számtalan hollywoodi kapcsolódású, de magyar származású filmikon emlékét erősíteni kell Magyarországon, mivel továbbra is kevesen ismerik őket, kevesen vannak annak tudatában, hogy Hollywoodnak milyen sok magyar gyökere van. Rövid vetített képes előadásban mutatta be Pressburger Imre életének és munkásságának főbb szakaszait, eredményeit. A nagykövet filmes szakmai vendégeivel beszélgetett Pressburger örökségéről, a hollywoodi magyar vonatkozásokról, az Oscar-díj átadás szokásairól. A közönség Rófusz Ferenctől meghallhatta, hogy miért nem vehette át személyesen 1981-ben „A Légy” című filmjéért az Oscar-díjat. Márton András beavatta az érdeklődőket a színészmesterség kulisszatitkaiba, és élvezetes történeteket mesélt 1992-1994 közötti Los Angeles-i külszolgálatáról. Varga Gábor pedig bemutatta a Raleigh Budapest Filmstúdió megalapításának érdekességeit, kulisszatitkait.

A nagy érdeklődéssel és sajtójelenléttel lezajlott esemény résztvevőit később Bíró Tibor, a CINEFEST igazgatója üdvözölte a fesztivál Directors` Room szektorában, ahol a filmes szakma reprezentánsaival beszélgettek.

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com