Hírek

Mit jelent majd Luc Besson együttműködése a Netflixszel?

A Netflix tárgyalásban van Luc Bessonnal arról, hogy a neves francia rendező a Netflix számára rendezne filmeket az elkövetkező pár évben.


Hirdetés

Ezen filmek költségvetése 30 millió dollár körüli lenne és mind a Netflix saját gyártású filmjeiként kezelendők majd. Ezzel csupán az a probléma, hogy – hacsaknem Besson eszeveszetten le nem csökkenti a költségvetést – ilyen módon nem tudja majd folytatni a nagy költségvetésű, Pierre Christin és Jean-Claude Mézières képregényéből készült adaptációját, a Valerian és az ezer bolygó városát.

Az alku része az is, hogy a Netflix részedne a EuropaCorp jogaiból, aminek a becsült értéke 150 millió euró és olyan franchise-okat is magába foglal mint a Taken, a Taxi, és a Transporter. De nem csak a Netflix pályázik az EuropaCorp-ra, vannak más potenciális vásárlók vagy befektetők, és bizony az EuroaCorp kénytelen lépést tenni, hiszen képtelen kimászni egy nagyságrendileg 203 millió eurós tartozásból.

A Netflix részéről az EuropaCorp megvásárlása szokatlan húzás lenne, de kétségtelen előnyökkel járna Besson franchise-jogai megszerzésének köszönhetően. Besson pedig többek között olyan rendezőkhöz csatlakozna, mint Martin Scorsese (Krisztus utolsó megkísértése, A Wall Street farkasa, Némaság), Dan Gilroy (Éjjeli féreg), Damien Chazelle (Whiplash, La La Land).

Luc Besson : Leon, a profi (1994)

Olyan technikai kérdések, mint a tervezett filmek nyelve, teljesen kérdéses. Az is lehet, hogy kizárólag angol nyelvű produkciók születnek majd a francia rendező netflixes pályafutása alatt, de az is elképzelhető, hogy francia nyelvű filmek is készülnek majd más partnerek és független forgalmazók számára.

Besson következő filmje Anna címmel várható, amelynek főszereplője Helen Mirren. Ám netflixes jövő nagyon kérdéses, főleg hogy tudjuk, Besson nem az a rendező, aki egyetlen műfajhoz ragaszkodna. Az utóbbi években a történelmi melodrámától kezdve (The Lady), a gengszter akció-vígjátékon át, a sci-fihez visszaérkezve (Lucy, Valerian) műfajilag igen változatos munkásságot tudhat magáénak. De talán pont ez a netflixes egyezség vezeti majd vissza Bessont a gyökereihez, vagyis azokhoz az alkotásaihoz (Leon, a profi; Nikita), melyek mára kultfilmekké váltak. Reméljük a legjobbakat!

 

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője. kellermirella@filmtekercs.hu