Hírek

Mit nézünk idén decemberben a mozikban?

seveled

Bár 2019 decembere sem telhet el karácsonyi filmek nélkül, azok se bánkódjanak, akiket nem mozgatnak meg az ünnepi alkotások. Befejeződik a legújabb Star Wars-trilógia, jön egy friss magyar romkom, a Seveled, és végre hazai mozikba kerül az Élősködők. Mindez pedig tényleg csak a jéghegy csúcsa. Decemberi mozifilmes listára fel!

Már az őszi felhozatal se volt gyenge, hiszen olyan alkotásokat láthattunk, mint Az ír, a Déva, az Aszfalt királyai, a Valan, az Álom doktor, a Downton Abbey, a Joker, a FOMO, a Kontroll nélkül vagy a Drakulics elvtárs és bőven lehetne még sorolni. Az év lezárása pedig szintén tartogat néhány kivételes filmes csemegét a nézőknek: lesz itt horror, romkom, animáció, dokumentumfilm és persze néhány karácsonyi darab is.

A győzelmet nem lehet megvenni – Az aszfalt királyai

December 5.

Akik már nem öregszenek meg
Peter Jackson dokumentumfilmje az I. világháború katonáinak állít emléket soha nem látott archív anyagokat felhasználva. Munkatársunknak például annyira tetszett az alkotás, hogy 10/10-esre értékelte kritikájában.

Élősködők
Dél-Korea mindig is nagyon erős volt filmgyártásban, idén pedig végre szélesebb körbe is eljutott az ország egyik idei legjobb darabja. A Cannes-ból Arany Pálmával hazatérő Bong Joon Ho társadalmi drámája minket is levett a lábunkról.

Léghajósok
Ismét közös filmben Felicity Jones és Eddie Redmayne: ezúttal egy léghajós pilóta és egy tudós közös kalandjára invitálják el a nézőt Tom Harper látványos kalandfilmjében.

Pamacs – A Mikulás kis rénszarvasa
Nem múlhatnak el az ünnepek karácsonyi animáció nélkül, idén ráadásul két filmet is kapunk. Az egyikben kis lovacska története tölti majd meg a szívünket, akinek legnagyobb vágya, hogy ő is a szánhúzó rénszarvasok egyike lehessen.

Sarkvidéki akció
A másik ünnepi mese egy sarki rókáról szól, aki megunja, hogy csak válogatja a csomagokat és elhatározza, hogy beáll a kiszállítók közé.

Seveled
Az idei magyar filmes felhozatal kiemelkedően erős lett. Ezt koronázhatja meg Orosz Dénes bájos romkomja Tenki Réka és Mészáros Béla főszereplésével. Utóbbi édesanyja súlyos beteg és utolsó kívánsága, hogy unokája lehessen. Ekkor lép a képbe Tenki karaktere, aki mit ad isten éppen terhes. A bonyodalmak pedig sorra jönnek az első kegyes hazugság után.

Tel Avivban minden megtörténhet
Tavaly több díjat is elhozott Velencéből Sameh Zoabi vígjáték-dráma keveréke. A film egy fiatal íróról szól, aki egy sikeres szappanoperáért felelős, ám amikor a csatorna bele akar szólni a befejezésbe, a dolgok eléggé összekuszálódnak.

December 12.

A művészet templomai: Ermitázs
Újabb darabbal érkezik a különleges sorozat. Ezúttal az Ermitázsba léphetünk be és csodálhatjuk meg a szinte életrekelt alkotásokat.

Boszorkányház
Nyíri Kovács István vígjátéka öt boszorkányról szól, akik a Rózsadombon éldegélnek és akiknek az élete kissé megváltozik, amikor rájuk bukkan egy dokumentfumfilmes. A film alapja tehát valamennyire hajaz a Hétköznapi vámpírokra, de ez nem jelenti azt, hogy a végeredmény ne lenne valami egészen egyedi és hazai vonatkozású alkotás.

Családból is megárt a sok
Francia családi vígjáték Fabrice Bracq rendezésében. Egy nyugdíj előtt álló pár éppen portugál éveit tervezgeti, amikor lányuk tönkrement házassága minden tervet megkavar.

Fekete karácsony
Ha valaki az ünnepek alatt is leginkább a borzongást választja, annak itt van Sophia Takal horror-klasszikusának feldolgozása. A kollégiumi diáklányokra vadászó gyilkos ismét lecsap karácsonykor.

https://www.youtube.com/watch?v=iJI7RGq0U2Q

Jumanji – A következő szint
Bár a Jumanji feltámasztása Dwayne Johnsonnal vegyes fogadtatást kapott, anyagilag bejött annyira, hogy folytatás érkezzen. A Danny DeVitoval kiegészült szereplőkre újabb megmérettetések várnak.

December 19.

Az elfeledett karácsony
A norvégok is elkészítették a maguk ünnepi családi filmjét. Andrea Eckerbom alkotása egy kislányról szól, akit senki nem ér meg a faluban, miért is érzi annyira különösen magát karácsony közeledtével.

Családi karácsony
Persze a dánok se maradhatnak ki a jóból. A színész-rendezőnő Paprika Steen családi filmje azonban egy kissé más irányt vesz: nem minden família híres az összhangról és a békés ünneplésről. De mi van akkor, ha a szerettek nem is különbözhetnének jobban egymástól?

Latte és a titokzatos varázskő
Regina Welker és Nina Wels bájos animációjában egy erdő állatainak sorsa kerül egy aprócska sünlány kezébe, amikor az utolsó tó is kiszárad a térségben.

Shaun, a bárány és a farmonkívüli
Shaun visszatért és közel sem egyedül. Mindeki kedvenc báránya most földönkívüliekkel kalandozik. Nekünk nagyon bejött a mese, amely minden korosztálynak szól!

A bárányok tovább hallgatnak – Shaun, a bárány és a farmonkívüli

Star Wars: Skywalker kora
Befejező részéhez ért egy újabb Star Wars-trilógia. A 9. alkotáshoz visszatért a rendezői székbe J.J. Abrams, hogy méltó búcsút adjon a rajongóknak.

December 26.

A hegyek szigete
Corneliu Porumboiu vígjáték krimije egy rendőrről szól, akinek ki kell szabadítania egy gazdag üzletembert egy Gomera-i börtönből. Ehhez azonban nem elég egy jó csapat, egy pontos terv és menő kütyük. A férfinak a helyi dialektust is meg kell tanulnia beszélni, ami a legnagyobb kihívásnak ígérkezik.

A terápia
Guillaume Nicloux francia vígjátéka két férfi barátságáról szól, akik együtt próbálnak túlélni egy egészség-kúrát egy neves intézményben. A terápiás foglalkozások elől azonban nehezebb meglógni, mint azt hitték.

Boldog idők
Egy újabb francia film, a humort megtartva de kicsit romantikusabb vizekre evezve. Egy korosabb pár kezdi elveszteni kapcsolatuk varázsát, ezért a férfi, amikor egy váratlan lehetőség kapcsán kipróbálhatja az időutazást, megismerkedésük napjától éli újra az életét. De a múlt megváltoztatása vajon más jövőt is ad a házastársak számára?

Chichinette – Véletlenül kém lettem
Marthe Cohn kém volt a II. világháború idején és a nácikról gyűjtött információkat. A 98 éves nő sosem beszélt a múltjáról, most azonban megnyílik Nicole Hens dokumentumfilmjében.

Jexi – Túl okos telefon
Az Adam DeVine főszereplésével vígjáték egy a telefonjától beteges függő férfiról szól, akinek élete teljesen megváltozik, amikor legújabb készüléke mesterséges intelligenciával van ellátva.

Kémesítve
Will Smith adja a hangját ehhez az aranyos és akciódús meséhez, amelyben egy kém egy balul elsült kísérlet során madárrá változik.

Különleges életek
Az ember azt hinné, hogy aki az életét áldozza arra, hogy hátrányos helyzetű fiataloknak segítsen, azt az állam békén hagyja. A valóság azonban koránt sem ennyire egyszerű vagy igazságos. Az Életrevalók alkotóinak új filmje Vincent Cassellel a főszerepben.

Lola és a fiúk
Még mindig a franciáknál maradva érkezik Jean-Paul Rouve családi filmje három testvérről, akik felnőtt korukra is elválaszthatatlanok. Együtt élik meg az élet minden örömét és bánatát.

Macskák
Hiába éljük a CGI aranykorát, a klasszikus musical filmes feldolgozására senki sem volt felkészülve. Bár a bizarr macska-emberek a legfanatikusabb rajongókat is megijesztették az első előzetes kapcsán, a film olyan nevekkel támad karácsonykor, mint Judy Dench, Ian McKellen, Idris Elba, Jennifer Hudson vagy James Corden.

https://www.youtube.com/watch?v=58RwyPMHj8A

Portré a lángoló fiatal lányról
Céline Sciamma író-rendező, aki a film forgatókönyvéért is díjat kapott Cannes-ban egy 18. századi festőnőről szól, akit azzal bíznak meg, hogy egy esküvőhöz készítsen portrét.

Finoman lángol – Portré a lángoló fiatal lányról

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya