Hírek

MittelCinemaFest 2018: tizenhárom friss olasz film

Il vizio della speranza
Il vizio della speranza

Tizenhárom friss olasz filmmel, köztük Paolo Sorrentino, Matteo Garrone és Daniele Luchetti legújabb alkotásaival várja a közönséget a 16. MittelCinemaFest.

Immár tizenhatodik alkalommal jelentkezik a MittelCinemaFest, amelynek Budapesten idén is a Puskin és a Tabán mozik adnak otthont, de a szegedi Belvárosi moziban és a debreceni Apolló moziban is vetítik a fesztivál több filmjét.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Gian Luca Borghese hangsúlyozta, hogy a programba csak a legfrissebb olasz filmekből válogattak, így olyan filmeket is műsorra tűznek, amelyeket még az olasz közönség sem láthatott. Gian Luca Borghese nagyon fontosnak nevezte a több vetítést követő közönségtalálkozókat, hiszen a magyar nézők ezek során személyesen is megismerhetik a bemutatott filmek rendezőit, színészeit. Idén öt alkotó, köztük Daniele Luchetti látogat el Budapestre.

Mint hozzátette, a magyar filmforgalmazókkal mára sikerült szoros kapcsolatot kialakítani, így több film a fesztivált követően is látható lesz a magyar mozikban.

A MittelCinemaFest idei nyitófilmje, az Oscar-díjas Paolo Sorrentino legújabb munkája, a Silvio Berlusconi világát megidéző Silvio és a többiek (Loro) lesz. Böszörményi Gábor, a nagyszabású filmdrámát forgalmazó Mozinet vezetője közölte: az új Sorrentino-filmet december 20-ától vetítik a magyar mozik.

Silvio és a többiek (fotó: Gianni Fiorito)

Giovanni Cataluccio és Michele Sitá, a MittelCinemaFest magyarországi koordinátorai kiemelték, hogy vígjátékok és tragédiák, nagy nevek és fiatal rendezők alkotásai egyaránt szerepelnek a programban.

A nyitófilm után Edoardo De Angelis megrázó drámája, az Il vizio della speranza szerepel a programban, majd pénteken Matteo Garrone Dogman című filmje kerül a vásznakra, amely Olaszországot képviseli a 2019-es Oscar-versenyben.

Szombaton érkezik Daniele Lucchetti Én vagyok a vihar (Io sono Tempesta) című filmje magyarországi bemutatójára. Szintén jelen lesz A vendég (L’ospite) című vígjátéka vetítésén Duccio Chiarini rendező, majd a A férfi, aki megvette a Holdat (L’uomo che compró la luna) bemutatóján Paolo Zucca rendező és a főszereplő, Jacopo Cullin is tiszteletét teszi. Szintén a rendező, Emanuele Scaringi jelenlétében vetítik a A tatu jóslata (La profezia dell’armadillo) című képregény-adaptációt.

A vasárnap esti vetítésen egy vígjátékot láthat a magyar közönség: Gianni Zanasi Lucia látomásai (Troppa grazia) című filmjét, a főszerepben Alba Rohrwacherrel. A program egyetlen dokumentumfilmje, Stefano Savona A Számúni-család útja (La strada dei Samouni) című munkája lesz, amely a 2018-as cannes-i filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját nyerte.

Capri-revolution című filmjében Mario Martone rendező a 20. század eleji Caprira repíti a nézőt, a Offline (Sconnessi) pedig egy könnyed komédia napjaink világáról.

A program két utolsó filmje fiatal rendezők alkotása: a D’Innocenzo-testvérek filmdrámája, a Peremélet (La terra dell’abbastanza) után az idei felhozatal egyetlen női rendezője, Letizia Lamartire mutatkozik be személyesen is. Fiatalok és gyönyörűek leszünk (Saremo giovani e bellissimi) című játékfilmje egy anya és fia konfliktussal teli kapcsolatának története.

Minden filmet olasz nyelven, magyar felirattal vetítenek, a filmek többségének angol felirata is lesz. A MittelCinemaFest teljes programja a rendezvény honlapján érhető el.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com