Hírek

Miyazaki visszatér!

boro_the_caterpillarÉpp amikor 2016 már veszni látszik, egy jó hír végre-valahára: Hayao Miyazaki visszatér, rendez még egy utolsó filmet!

Miyazaki, korunk egyik legnagyobb animációs rendezője a Szél támad című filmjével vonult nyugdíjba: már akkor sem első ízben, de mégis úgy tűnt, véglegesen. Most azonban bejelentette: a következő öt év során megrendez még egy utolsó filmet Boro the Caterpillar (Kemushi no Boro, „Boro, a hernyó”) címmel. Miyazaki az új filmről csak ennyit mondott idáig: „egy apró, szőrös hernyó története; olyan apró, hogy összenyomhatnád az ujjaid között”.

A film eredetileg rövid animációnak indult, és csak a Ghibli stúdió tokiói múzeumában játszották volna. Miyazaki azonban elégedetlen volt a terjedelemmel és elhatározta: egész estéssé fejleszti – írja a Dazed. Ha valóban öt év alatt készül el a film, Miyazaki 80 éves lesz a premierkor, ám közel sem biztos, hogy valóban ennyi ideig tart a munka.

A film még nem kapott zöld utat, de rendkívül valószínűtlen, hogy a stúdió elutasítaná az öreg mestert. „Miyazaki életművének mesterségbeli csúcsa ez a film, úgy animációban, mint írásban, és ha csakugyan visszavonul, karrierje zenitjén teszi” – írtuk annak idején a Szél támad című remekművéről; a rendező kétségkívül pályája csúcsán állt 2014-ben, tehát új filmjétől is sokat remélhetünk.

És azt is írtuk: „Erősen hiszem, hogy aki ismeri a repülést, az nem hagyja abba jószántából, akármilyen fáradt is. Repülni kell. Miyazaki tudja a legjobban.”

(A kép állítólag a múzeum számára készülő kisfilmből van.)
[author_bio author=”havasmezoi”]

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com