Hírek

Monica Bellucci és Agnés Varda életműdíjat kap San Sebastianban

Monica Bellucci

San Sebastianban a zsűri elnöke John Malkovich lesz, a Testről és lélekről pedig a közönségdíjért versenyez.

Művészeti pályafutásuk elismeréseként Donostia-díjjal tüntetik ki Monica Bellucci olasz színésznőt és Agnés Varda belga filmrendezőt az idei San Sebastian-i filmfesztiválon – jelentette be José Luis Rebordinos, a fesztivál igazgatója pénteken.

Monica Bellucci díjazását a fesztivál azzal indokolja, hogy színészi karrierje 25 éve során Európa és az Egyesült Államok olyan meghatározó rendezőivel dolgozott együtt, mint Francis Ford Coppola, Philippe Garrel, Sam Mendes vagy Emir Kusturica.

A 89 éves Agnés Vardát a méltatás az európai filmművészet legendájának nevezi, akinek munkásságát a legfontosabb díjakkal ismerték el már például Cannes-ban, Berlinben, Velencében.

Agnes Varda
Agnés Varda

A Donostia-díjat idén hárman vehetik át, a szervezők már korábban bejelentették Ricardo Darín argentin színész kitüntetését.

Tavaly Sigourney Weavert és Ethan Hawke-ot jutalmazták, korábban pedig Emily Watson, Denzel Washington, Al Pacino és Robert De Niro is megkapta a díjat.

José Luis Rebordinos bejelentette azt is, hogy a szeptember 22. és 30. között zajló fesztivál hivatalos versenyprogramjának zsűrijét John Malkovich vezeti.

Idén Magyarország is érdekelt a fesztiválon: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája a közönségdíjért versenyez.

A két hét múlva kezdődő 65. San Sebastian-i filmfesztiválon igazi sztárparádé várható. Ott lesz mások mellett Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco, Alicia Vikander, a rendezők közül például Darren Aronofsky, Aki Kaurismäki és Wim Wenders.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com