Hírek

Most fény derült rá, miért váltották le a Han Solo-film két rendezőjét

Egy név nélkül nyilatkozó színész beszélt most arról, miért is kellett leváltani a Phil Lord és Christopher Miller rendezőpárost a Han Solo film rendezése közepette.

A hír, hogy a Han Solo korai éveiről szóló film rendezőit „kreatív véleménykülönbségek” miatt leváltották, már tavaly nyáron napvilágot látott. Akkor csak annyit lehetett tudni, hogy a forgatókönyvet író Lawrence Kasdannal is állandó vitában álló két rendező, Phil Lord és Christopher Miller annyira összekülönbözött Kathleen Kennedyvel, a Lucasfilm elnökével, hogy a cég végül úgy döntött, más rendezővel fejezik be a filmet. Nem sokra rá azt is bejelentették, hogy Miller és Lord helyét Hollywood egyik legstabilabb rendezőjének számító Ron Howard veszi át.

Hosszú hallgatás után azonban mára már az is kiderült, hogy a meglehetősen szokatlan rendezőcserének mi volt az oka. Egy név nélkül nyilatkozó színész beszélt most azokról a problémákról, amelyek e radikális megoldáshoz vezettek. A fiatal Han Solo kalandjairól szóló, Solo – Egy Star Wars-történet című film forgatásán végig jelen lévő színész szerint a fő probléma az volt, hogy a Phil Lord és Christopher Miller rendezőpáros nem volt elég magabiztos ahhoz, hogy leforgassanak olyan nagy volumenű produkciót, mint egy Star Wars-film.

A színész elmondása szerint egy-egy jelenetet akár harmincszor is felvettek

– ami egy idő után már a színészeket is kimerítette – mivel nem volt elég tudásuk ahhoz, hogy már a forgatáson átlássák, melyik lesz a megfelelő a felvétel, és a vágószobában akartak erről dönteni. Ehhez viszont kevés volt az idő. Ezzel szemben a helyükre felvett, számos blockbustert maga mögött tudó rendező, Ron Howard jelenetenként csak 2-3 felvételt forgatott le. A színész szerint a filmforgatáson mindenki érezte a váltást: míg Miller és Lord kaotikus légkört teremtettek, addig Howard színrelépésével azonnal beállt minden a rendes kerékvágásba, és gyorsabban haladt a munka.

Christopher Miller és Phil Lord szóvivője szerint az így elhangzott állítás „teljesen helytelen”, de nem tudta cáfolni, és nem volt hajlandó interjút sem szervezni a leváltott rendezőkkel. Miller és Lord egyébként abban egyezett meg végül a stúdióval, hogy nem rendezőként, hanem executive producerként fog feltűnni a nevük a stáblistán.

A színész arról is beszélt, hogy a stúdiónak miért kellett beszédtrénert felvennie a főszereplő Alden Ehrenreich mellé. „Ő jó színész, csak épp nem elég jó” – mondta róla. Konkrét indokként pedig azt hozta fel, hogy a stúdió azt várta tőle, pontosan utánozza Harrison Fordot, ám ez nem ment elég jól neki. De szerencsére a tréner segített, és így Ehrenreich már eléggé „Ford-szerű” lett.

A Solo – Egy Star Wars-történet című film május 24-én érkezik a magyar mozikba.

 

 

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés