Hírek

Mostantól 322-en dönthetnek az Oscar-díjakról

The 85th Academy Awards® will air live on Oscar® Sunday, February 24, 2013. Pénteken jelentette be az Akadémia, hogy az előző évek 276 és 271 tagot számláló bizottságát 322 fősre emelheti, lényegesen növelve így a faji, nemzeti és nemi változatosságot – írja a variety.com.

Az Akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje, hogy „normalizálják” a döntőbizottság összetételét. A jóval szélesebb skála mind korban, mind nemzetiségben, mind bőrszínben és mind nemben is változást hoz majd a korábbi időszakhoz képest.

A demográfiai szempontból jelentős változások jócskán ráfértek az Akadémiára, hiszen az eddigi tagok döntő része fehér, 50 év feletti férfi volt. Isaacs szerint az Akadémia ezzel is próbálja segíteni, hogy egész Hollywoodban nagyobb hangsúlyt kapjon az egyenlőség kérdése.

Az eleddig bevett rendszerrel szemben idén jóval több jelöltet hívnak meg, a lista róluk pedig mostantól nyilvános lesz. Az egyenlőségre törekvés keretein belül például több női, illetve nemzetközi készítőt hívnak meg, köztük olyan nevekkel, mint Kristine Belson, Carolyn Blackwood, Robbie Brenner, Niki Caro, Bruna Papandrea és Pablo Barbieri, Hoyte Van Hoytema, Johann Johannsson, Serio Mendes, Pawel Pawlikowski, Bong Joon-ho.

A hagyományt folytatva több korábbi Oscar-jelölt színész és színésznő is helyet kap a bizottságban. Mostantól tehát Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne, Suzie Davies, Emma Stone és Dan Gilroy kezében is van a szobrocskák sorsa.

Lassú, de mégis valamilyen szintű haladásnak és javulásnak tartja mindezt Boone Isaacs, aki egyébként nőként második évének végében jár az elnöki poszton.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Horrort nem néz, mert fél tőlük.

Hirdetés

Hirdetés