Hírek

Moszfilm stúdió alkotásait vetítik az Urániában

moszfilmnap2015A második világháború végének hetvenedik évfordulóján, május 9-én a legendás Moszfilm stúdió kivételes alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A filmtörténeti művek közül az első a Grigorij Csuhraj rendezte Ballada a katonáról (1959). A film kivételes érzékenységgel ragadja meg, hogy minden ember külön világ, értelmetlen pusztulása ezért különösen tragikus. Aljosa története egyben azok sorsát is példázza, akik készek áldozatokat hozni, emiatt a saját életükre nem marad idejük – közölte a filmszínház az MTI-vel.

Larisza Sepityko Kálvária (1976) című, Vaszil Bikov írásából készült drámájának tematikai újdonsága, hogy bemutat a fasisztákkal kollaboráns figurákat, rendfenntartó, partizánok ellen is bevethető egységeket. Erkölcsi drámaként és dilemmaként közelíti meg az árulás és az önfeláldozás kérdését, kíméletlenül puritán képalkotással.

Elem Klimov Jöjj és lásd! (1985) című tablója apokaliptikus, végtelennek tűnő ábrázolása egy megtorló akciónak. Felkavaró beszámoló a háborúkban zajló teljes elállatiasodásról, amely alól az igazság oldalán állók, a hazájukat, otthonukat védők és a gyerekek sem vonhatják ki magukat.

A 2012-es Fehér Tigris Karen Sahnazarov rendezésében filozofikus, háborús akciófilm, keserű látomás a háború végtelenségéről. A pusztítás úgy terjed, mint valamilyen titokzatos erő, amelyről nem tudni, mivé fajul.

A filmnapon jelen lesz a Moszfilm két munkatársa, Jelena Orjol és Szergej Szimagin. A vetítésekre a jegyek kedvezményes áron, 800 forintért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. A filmeket orosz nyelven, magyar felirattal vetítik. A részletes program elérhető a filmszínház weboldalán.

Múlt év májusában az Uránia Nemzeti Filmszínház és az akkor fennállásának 90. évfordulóját ünneplő filmstúdió 19 mozielőadásból álló vetítéssorozattal engedett bepillantást az orosz film történetébe és aktuális helyzetébe. A program akkor a némafilm korszaktól napjainkig egy-egy évtized és a jellemző irányzat bemutatására törekedett. Az idei, egynapos tematikus program a világháború traumájára összpontosít.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com