Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (2015. november 16-22.)

programajanlo

programajanloJancsó klasszikusok, francia nyelvű belga filmek, zsidó filmfesztivál – ez a hét is gazdag filmes programokban.

Hétfő

A mozdonyvezető (Sárdy János) és a fűtő (Greguss György) egyazon lányért (Bordy Bella) epekednek. A dráma kettejük között szolgálat közben a vonaton bomlik ki, és a szerelvény vezető nélkül marad. A monstrum őrült sebességgel száguld a nyílt pályán, mindezt Rodriguez Endre 1943-as filmjében, az Éjféli gyorsban, melyet a Habos kávé filmklubban nézhettek meg fél öttől a Bethlen Caféban. Az Uránia 100 magyar dokumentumfilm sorozatában este hattól Schiffer Pál és Magyar Bálint A Dunánál című filmje kerül terítékre. Egy órával később a Wunder Sörművek filmklubjában a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című magyar filmszatírát vetítik. Szintén héttől a Pótkulcs filmklubja Fellini örökérvényű klasszikusát, a 8 és fél című filmet tűzi műsorára.

Kedd

17 órától három filmből álló összeállítással zárul a 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmek ingyenes vetítéssorozata az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítést követően, 19 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik az Uránia kávézójában, amelynek keretében Szőcs Géza kormánybiztos Tóth Klára és Péterffy András filmkritikusokkal értékeli a vetítéssorozatban bemutatott filmeket. A Müszi Harcosok Filmklubjában A Billy Murray jelentés keretében a színész egyik legszerethetőbb filmjét, az Idétlen időkiget nézheted meg fél héttől. Szintén fél hétkor kezdődik a Francia Intézet Jancsó programja, melynek keretében a Szegénylegények kerül terítékre. Az A38 Kortárs Dán építészettel foglalkozó programjában este nyolctól az Olafur Eliasson: Space is Process című angol dokumentumfilmet vetítik.

Büszkeség és Bányászélet (Pride)Szerda

Este hatkor a Műcsarnok Filmklubja Jean Renoir Játékszabály című filmjét vetíti. Szintként hatkor indul az Átriumban a Budapesti Metropolitan Főiskola filmes képzéseinek nyilvános vizsgafilm-vetítése, a Mozgóképest. Este héttől a Brody Underground Cinema a Shorts, but Sweet keretében Wayne Brett Sweetwoodját tűzi műsorára. Ugyancsak hétkor mehettek a Müszibe is, ahol az Australian Film Club a Mr. Pip című filmmel örvendezteti meg a filmrajongókat. Szintén este hétkor indul a Francia nyelvű belga filmnapok. A nyitóesten a Tokyo Anyway című filmmel, melyet a filmrendező jelenlétében mutat be az Uránia Nemzeti Filmszínház. A Filmnapok további programját itt találjátok. És ez még mindig nem minden: a Mika Tivadar Mulató filmklubjában szintén héttől a Büszkeség és bányászélet (a képen) a program.

Csütörtök

A Budapesti Zsidó Filmfesztivál idén negyedszerre gyűjti csokorba a legjobb zsidó kultúrát bemutató filmeket. A fesztivál, melynek részletes programját itt olvashatjátok, A zsidó bíborossal indul fél hatkor a Művész moziban. Fél hétkor kezdődik ismét a Francia Intézet Jancsó programja, melynek keretében ezúttal a Sirokkót vetítik. Ugyancsak fél hétkor startol a Teslában a #2 KISKAKAS MOME Anim Filmklub, ami az elmúlt évek nemzetközi animációs terméséből válogatott rövidfilmeket. Ha egy kis bort is elszopogatnátok a film mellé, akkor irány a VinoPiano, ahol fél héttől Kifulladásig (lehet inni). Ha pedig premier előtt szeretnétek megnézni Paolo Sorrentino legújabb filmjét, az Ifjúságot, akkor a Corvin mozit ajánljuk figyelmetekbe, ahol szintén fél héttől indul a film.

Péntek

Azon túl, hogy a fővárosban tovább folytatódnak a Francia nyelvű belga filmnapok és Budapesti Zsidó Filmfesztivál vetítései, Pécsen a Kultúrális Központban Monory Mész András Meteóját tekinthetik meg a filmrajongók. Az irodalom szerelmeseinek a Budapest Secret Cinema és a Geopen közös programját ajánljuk: Harper Lee Menj, állíts őrt című könyvének bemutatóján a regény előzményéül szolgáló Ne bántsátok a feketerigót! (alsó képen) többszörös Oscar-díjas adaptációját tekinthetitek meg az Ankertben este hat órától.

A5ChMO0vL2_SJd79-Mgx6nnOjupSSoWC1wxOAitzE0I=w1017-h697-noSzombat

Délelőtt tíz órától a Legkisebbek mozijában Foky Ottó Misi mókus kalandjai című bábfilmjét nézhetik meg a gyerekek a Puskin Kuckóban. A Budavári Filmklub is a kicsiknek kedvez: 10:30-tól Paddington kalandjait nézheti meg az ifjúság. Hattól a Toldiban Müller András az Ivan & The Parazol harmadik lemezének készüléséről, felvételéről és életről szóló filmjét, a The All Right Nows-t nézhetitek meg, miközben Budakeszin a KultFilmklubban a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan kerül műsorra. Este nyolctól a négyszeres Grammy díjas Antonio Sanchez new yorki jazzdobos-zeneszerző Migraton nevű kvartettjével ad koncertet a Trafóban. Ő szerezte és játszotta fel a zenéjét az Iñarritu által rendezett kultfilmnek, a négyszeres Oscar díjas Birdmannek, mely munkájáért nem mellesleg Golden Globe és BAFTA jelölést is kapott a legjobb filmzene kategóriában. Így nem is meglepő, hogy a koncerten egy rövid Birdman inspirációt is hallhatunk majd tőle szólóban.
Vasárnap

Délelőtt tíz órától a Legkisebbek mozijában a Mikkamakka, gyere haza! és a Süni és barátai című meséket nézhetik meg a gyerekek a Puskin Kuckóban.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..