Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (2015. november 23-29.)

programajanlo

programajanloEz a hét is sűrű lesz, fesztiválokkal, igazi korai remekművekkel, nosztalgikus magyar filmekkel, idei divatos, fiatalos gyöngyszemekkel. Ráadásul az őszi-téli beszélgetős, habos kávés estek is elkezdődnek, meghívott előadókkal és estébe nyúló eszmecserékkel. Imádom.

Hétfő

A Müpamozi hétfőn a Mel Gibson és Jodie Foster főszereplésével készült Maverick vetítésével tiszteleg Zsigmond Vilmos előtt. A westernkomédia vetítése után a beszélgetés témája többek között, hogy a klasszikus filmműfajok építőelemeiből miként lehet megszerkeszteni egy modern filmet (Müpa, 19:00).

A Zappa Caffe Pál Ödön régészeti búvár meghívásával vetítést szervez, amely során a víz alatti régészetről hallhattok és láthattok történeteket (Zappa Caffe, 19:00).

A 100 Magyar dokumentumfilm című sorozat újabb állomása következik. Kékesi Attila filmrendező-operatőr A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című dokumentumfilmjét láthatjátok. A film egy lányról szól, akiről a Paris Match 1956. november 10-i számában – amely a magyar forradalomról tudósított – megjelent egy kép. 45 évvel a fotó elkészülte után Balázs Eszter magyar történész és Phil Casoar francia újságíró elhatározták, hogy kiderítik, mi történt azóta a lánnyal. Plusz érdekesség, hogy a film a francia kultuszfilm-rendező, Jean-Pierre Jeunet (Elveszett gyerekek városa, Alien 4 – Feltámad a halál, Amélie csodálatos élete, Hosszú jegyesség) kíváncsiságát is felkeltette, így végül ő lett a film koproducere (Uránia Díszterem, 18:00).

Kékesi Attila: A forradalom arcaTarr-filmek. Balaton. Víg Mihály. Ez a program nem szorul ennél több magyarázatra, pláne, hogy minden jegy elkelt már. Így akinek már van jegye, annak garantáltan jól telik a hétfő este, akinek még nincs, az sajnálhatja. Aki pedig nem ismeri Víg Mihályt, sürgősen nézzen utána. Fantasztikus (A38, 21:00).

A Tajvani Véndiákok Magyar Egyesülete idén is megrendezi hagyományos vetítéssorozatát, a Taiwan Movie Clubot. Hétfőn a Cape No. 7  c. filmet, az egyik legsikeresebb tajvani játékfilmet tekinthetitek meg, ráadásul ezáltal kiváló alkalom nyílik Tajvan huszadik századi történelmének megismerésére, amely a szervezők nem titkolt szándéka is egyben (Toldi Mozi, 17:30).

Az eheti Habos kávés filmklubbon többek között Kabos Gyula és Jávor Pál társaságában tölthettek el egy nosztalgikus estét. Muráti Lili személyében pedig egy igazi seld-made woman történetet láthattok egy manapság is divatos és mulatságos átváltozás-fordulattal fűszerezve (Bethlen Café – Bunker Club, 16:30).

Politikatörténeti Alapítvány és Intézet egy örök darabot, Werner Herzog Woyzeck c. filmjét kínál (Politikatörténeti Alapítvány és Intézet, 18:00). De ha inkább azt szeretnéd megtudni, hogy miért volt Woody Allen Csillagporos emlékek c. filmjének munkacíme „Woody Allen 4.” vagy csak érdekel, milyen Woody Allen Nyolc és félje, Pethő Zoltán filmklubjában a helyed (Pótkulcs, 19:00).

Nincs is jobb, mint sörözni kedvenc filmünk mellett. Charles Bukowski Tótumfaktum c. regényéből készült filmje mellett ezt meg is teheted (Wunder Sörművek, 19:00).

Kedd

Az egyszerű de nagyszerű Parking a Taiwan Movie Club keddi ajánlata. Egy éjszaka leforgása alatt játszódó cselekmény, amely skeccs-szerű mini-történetekből épül fel, ahol a cselekményt összefogó keret – egyfajta csonka road movieként – egy kiragadott elemre, történetesen egy félresikerült parkolás során, a rossz helyen álló autók tulajdonosainak megkeresésére redukálódik. Láttuk már sok hasonlót például Jarmuschnál, ahol az időpont és a taxi (Éjszaka a Földön) vagy Pálfinál, ahol egyszerűen Molnár Piroska zuhanásának útvonala az összekötő elem (Szabadesés) (Toldi Mozi, 17:30).

Ha még mindig nem láttad, a MÚOSZban megnézheted Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan c. filmjét, amely egy csapásra tucatnyi rajongót szerzett. A vetítés után a közönség beszélgethet a VAN… alkotóival, köztük a rendezővel – aki írója, operatőre és egyik zeneszerzője is a filmnek (MÚOSZ, 18:00).

Lesz Lumière Filmfesztivál, amely során az Európai Parlament olyan európai mozifilmneket vetít, amelyek témájukban az európai értékeket, szolidaritást, integrációt dolgozzák fel. Az első nap a Lavina és a 45 év című filmeket láthatjátok (Európa Pont, 18:00).

Ha ezen a héten inkább kuckós hetet tartasz, szemezgess Fotelkultúra rovatunk eheti kínálatából.

A megújult Art+Cinema-ban Zomborácz Virág Utóélet című kelet-európai dramedyjével ismerkedhettek meg a Cortex Filmklub keretében (Art+Cinema, 18:00).

A Bill Murray maraton folytatódik, most A Grand Budapest Hotel vetítésével (Müszi, 18:30).

A Francia Intézet Természetünknél fogva sorozat ezen a héten az Ölelésre ítélve (Essential Killing) című filmet vetíti. A vetítésen a vágó, Lemhényi Réka lesz a meghívott vendég (Francia Intézet, 18:30).

Szerda

A Taiwan Movie Club utolsó napján a Zone Pro Site: The Moveable Feast című filmet ajánlja figyelmetekbe (Toldi Mozi, 17:30).

https://vimeo.com/145494815

A Műcsarnok Filmklub ezen a héten Baranyai Béla újságírót, filmkritikust hívja vendégül és John Michael McDonagh: Kálvária (a képen) című alkotása lesz terítéken. Sergő András kollégám ezt írta a filmről tavaly a Titanicon: „Felkavaró, mégis egyben szórakoztató John Michael McDonagh Kálváriája, ahol a legnagyobb szerep a legfontosabb részlet, a leginkább átgondolt megsminkelt, igazi személyiséggel felruházott karakter James Lavelle atyáé. Érdekes volt látni ebben a szakállas-pocakos-lakonikus szerepben, ahol a békés természet és az ugrásra kész vadállat egyaránt megtalálható.”  (Műcsarnok, 18:00)

Kálvária (Calvary)

A HSC Stábiskola mesterkurzust szervez Operatőr oktatás a világban címmel. A regisztráció előfeltétele az eseményen való részvételnek, amelyet itt tudtok megtenni (Vigadó, 9:00-18:00).

Lumière Filmfesztivál 2. napján  A lecke című filmet láthatjátok, majd részt vehettek egy beszélgetésen is az európai filmforgalmazás perspektíváiról Gyárfás Dorka vezetésével (Európa Pont, 19:00).

Latin-Amerikai Filmfesztivál Az év, amikor a szüleim nyaralni mentek című filmek ajánlja nekünk szerda estére (A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nagykövetsége, 18:00).

Mika Diplo Akadémia eheti filmje, az Ida. „Pawel Pawlikovski új filmje a 60-as évek Lengyelországában egy leendő apácáról, akit a fogadalomtétel előtt kikér a nagynénje a kolostorból, hogy megismertesse vele a megrázó családi múltat.” – Szatmári Zsófi. Az előadó és vitavezető Csejk Miklós filmtörténész, kulturális újságíró lesz (Mika Tivadar Mulató, 19:00).

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozata, az Írómozi vendége szerdán este Garaczi László, aki Francis Ford Coppola: Apokalipszis most című filmjét választotta erre az estére. A vetítés után beszélgetés következik, vezeti: Szekeres Dóra (Nyitott Műhely, 19:00).

Csütörtök

Az ELTE Kortárs Filmklubbon Az élet nélkülem c. filmet láthatjátok, ami sok szempontból fura és éppen emiatt érdekes alkotás.  A film producere egyébként Pedro Almodovar. A filmet már csak a film főszereplőjét, Annt alakító Sarah Polley alakítása miatt is érdemes megnézni (ELTE BTK, 17:00).

A csütörtöki BÉKA Filmklub pedig Frank Darabont: Mi lenne ha? (The Majestic) című filmjét vetíti, amelyben a sokszor szerepkényszerrel küzdő (Truman show, A minden6ó, Maszk, Hanta boy,  Az igenember) Jim Carreyt láthatjuk újabb tudathasadásos szerepben (BÉKA Filmklub, 19:00).

Péntek

Az Átrium NézőKépző pénteken Amerika felfedezésével és filmművészetével foglalkozik (Átrium Film-Színház, 11:00).

Annak megünneplésére, hogy a Drága Elza! (a képen) című magyar, háborús mozifilm egy évvel ezelőtt került hazai közönség előtt bemutatásra, újra megtekinthető a Corvin moziban Füle Zoltán és Grátz Márk egész estés akciódrámája (Corvin Mozi,18:00).

Drága Elza!

Ismét MOME Anim! Az egyetem Animáció tanszékének mesterszakos hallgatóinak kisfilmjeit tekinthetitek meg (Toldi Mozi, 20:00).

Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt (digitális rajzanimáció // digital hand-drawn animation, 12’)

Szombat-vasárnap

A Puskin Kuckóban a héten Futrinka utcát nézhetünk a picikkel és Gryllus Vilmost hallgathatunk.

Az Alexandra Filmklub Roy Andersson svéd rendező Te, aki élsz? című filmjére invitál titeket, ráadásul a vetítés után filmelemzésre, vitára kerül sor Bárdos Csaba vezetésével. Habár olybá tűnik, hogy ez a rendező mindössze negyedik egész estés alkotása (ötödik és egyben legutóbbi az abszurd című, de még annál is abszurdabb képi világú Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről), tudnotok kell, hogy a Andersson több mint 400 reklámfilmmel büszkélkedhet, nem is akármilyenekkel. Alább egy kis ízelítő (Alexandra Pódium, 18:00).

 

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com