Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (január 11-17.)

programajanlo

programajanloEz a hetünk is kellemesen telik majd. Filmklubbokban, igazi nagy klasszikusokban, képregény workshopban élehetjük ki kultúréhségünket, a hétvégén pedig mindezt le is lazíthatjuk egy jó kis Balaton klubkoncerten!

Hétfő

A magyar filmtörténet egyik legérdekesebb képződménye a fekete szériának nevezett stílusirányzat létrejötte. Olyan alkotókat ihletet meg ez a sajátos mozgalom, mint Tarr Béla (Kárhozat), Sopsits Árpád (Céllövölde), Fehér György (SzürkületSzenvedély), Szász János (Woyzeck) és Janisch Attila (Árnyék a havon). Most azÁrnyék a havon c. filmet láthatjátok Godot filmklubban (Godot Filmklub, 19:00).

Janisch Attila: Árnyék a havon (1991)
Janisch Attila: Árnyék a havon (1991)

Pótkulcs is megkezdte 2016-os filmklub sorozatát, méghozzá nem is akárhogyan. Tavaszig olyan tematikus blokk következik, amelyben különös apa és anya szerepeket mutatnak be a vetített filmek. Ezen a héten Mike Leigh szatirikus családi drámája, a Titkok és hazugságok lesz terítéken. A film világa humoros, együttérző és szomorú egyazon pillanatban, így ne lepődjünk meg, ha fájdalmasan felnevetünk vagy éppen teljesen belefeledkezünk a hiteles színészi alakításokba (Pótkulcs, 19:00).

https://www.youtube.com/watch?v=YToU70X6O_Y

Ha régi magyar filmre nosztalgiáznál, akkor Szörényi Éva és Jávor Pál lehetnek partnereid aBarabás Villában, ugyanis Keleti Márton A tanítónő c. filmjét vetítik, ami nem mellesleg a háború utáni első magyar játékfilm, 1945-ben készült. Melodramatikus történet, amiben a tiszta lelkű tanítónő megpróbáltatásait követhetjük nyomon egy alföldi kis faluban, mindez persze kidolgozott karakterekkel  és remek színészekkel társul (Barabás Villa, 18:00).

Keleti Márton: A tanítónő (1945)
Keleti Márton: A tanítónő (1945)

 

Kedd

Ha a filmnézésnél aktívabb programra vágysz, látogass el a kArtonba, ahol egy képregény workshop keretén belül ötleteket és trükköket oszthatsz meg hasonlóan képregények iránt érdeklődőkkel, később lesznek előadások és eszközbemutatókon is részt vehetsz (Karton Galéria, 17:30).

Ha hétfőn elszalasztottad, ma is meglátogathatod a Barabás Villát, ahol pár évvel visszarpülve az időben Székely István 1932-es Piri mindent tud c. vígjátékát láthatod, Dajka Margit, Kabos Gyula és Páger Antal főszereplésével. Székely, egészen Amerikába való emigrálásáig magyar filmek egész sorát készítette el: Hyppolit a lakáj, Lila akác, Lovagias ügy és a sokak által KertészCasablancájának előzményének tekintett Café Moszkvát (Barabás Villa, 18:00).

A 2016-os év a Francia Intézetben női témával indul! Ez azt jelenti, hogy új vetítéssorozattal jelentkeznek, amelynek első darabja, a Coco Chanel, amelyet francia nyelven magyar felirattal láthatsz. A luxemburgi író-rendezőnő Anne Fontaine mindig is vonzódott a szenvedély témaköréhez (lásd a szexuális vágyaktól túlfűtött Vegytisztítást, a Nathalie prostituáltját vagy az egészen szokatlan szerelmi viszonyokat boncolgató Perfect Motherst). A Coco Chanel a munka és az elegancia szenvedélyét emeli középpontba, Audrey Tautou főszereplésével (Francia Intézet, 18:30).

https://www.youtube.com/watch?v=bvDFPjx-uBU

Josef von Ferenczy a magyar születésű médiamenedzser, egy igazi legenda, aki óriási léptekkel haladt felfelé ranglétráján, míg nem bámulatos karrierjének egy milliós adócsalási ügy vetett véget. André Libik dokuemtumfilje portré Josef von Ferenczy ellentmondásos életéről. A vetítés után Cseres Judit pszichológus beszélget, a filmet németül, magyar feliratokkal vetítik (MÚOSZ székház – Sajtóház, 17:30).

Az eheti OFEO Filmklubban az „Elsőfilmes kortárs magyar sikerek” szezon utolsó darabjaként Zomborácz Virág Utóélet c. filmjét nézheted meg, amely, ahogy egyik kollégám fogalmaz „messze nem hibátlan alkotás, de bitang jó dumája az utóbbi évek egyik legüdítőbb magyar filmjévé teszi”(Kino Cafe, 17:30).

 

Szerda

Szerdán is filmklubbok! A Műcsarnok filmklubja Buñuel mexikói korszakának legkülönösebb filmjét, a bizarr, fekete humorú komédiát, az Archibald de la Cruz bűnös életét ajánlja, amely után a beszélgetést Varró Attila vezeti (Műcsarnok, 18:00).

https://vimeo.com/53501263

A Mika Diplo Akadémián pedig David Cronenberg Térkép a csillagokhoz c. filmjét láthatod, amelyhez egy Csejk Miklós által vezetett előadás is kapcsolódik. Egy kis kedvcsináló Mlinárik Marianntól: „Látszat. Látszat. Látszat. Összeomlás. Össze van itt préselve a lélek és az elme, ezt a feszültséget pedig nem bírják a szereplők a végtelenségig. Deformálódnak, hasadnak. Cronenbergi téma a javából, aki kórós elmeállapotok és valóság érzékelésével kapcsolatos problémák szivárványát vitte már vászonra eddig is. Ezzel a filmmel  most tovább bővül a paletta. DeLillo után, egy Bruce Wagner regény alapján.” (Mika Tivadar Mulató, 19:00).

https://www.youtube.com/watch?v=xNu-AOCq0l4

 

 

Csütörtök

A 2015-ös kés.villa.csapó gasztrofilmklubhoz hasonlóan 2016-ban is tematikus filmklubbal várja a filmbarátokat havonta egy alkalommal a Barabás Villa. Idén a párkapcsolati témát boncolgató filmek kerülnek fókuszba, konkrétan csütörtökön pedig Szabó István első színes filmjét, aSzerelmesfilmet láthatod, amely a rendező hatvanas évekbeli filmtrilógiájának (Álmodozások kora; Apa; Szerelmesfilm) záródarabja. Identitáskerés, múlt- és önkutatás, szerethető mégis mély jelentésű, szerelmi szállal is ellátott köntösben (Barabás Villa, 18:00).

A nő tematika folytatódik a Francia Intézetben, csütörtökön a Fidelio – Alice utazása c. filmmel. A francia Lucie Borleteau első nagyjátékfilmje a Fidelio, amely egy tengerjáró hajón zajló szerelmi háromszöget mutat be a harmincas éveiben járó Alice, a rá száazföldön váró Félix és a kapitány segítségével. A Fidelio, amely egyben a hajó neve is, szenzitív és könnyen átélhető képet fest a férfi közegbe került női szerepről (Francia Intezet, 18:30).

http://indavideo.hu/video/Fidelio_-_Alice_utazasa_-_elozetes?utm_source=flash&utm_medium=watchoninda&utm_campaign=videoplayer

Ismét Buñuel! Így aki szereti vagy szeretné megismerné a rendezőt, ez a hét egy mini gyorstalpalóra is alkalmas lehet. Ezen a napon a Tejút c. filmjét láthatjuk, amely a rendező híres trilógiájának nyitó darabja (amit a A burzsoázia diszkrét bája és A szabadság fantomja követett). A filmet francia nyelven, magyar felirattal vetítik (Godot Filmklub, 19:00).

 

Péntek

A pénteki Godot Filmklub egy igazi klasszikust, Wong Kar-wai Szerelemre hangolva c. filmjét vetíti. Ez az a film, amit ha még nem láttál, mindenképpen meg kell nézned. A legnagyobb remekművekről mindig nehéz röviden nyilatkozni. Az arcok, kezek és szemek premier plánjai, a szenvedély és az elmúlás költői hangja korábbi filmjeiben is (Csungking expressz, Emlékekre hangolva) és későbbi alkotásaiban (A nagymester) egyaránt megjelenik. Mégis minden filmje más és minden filmje feledhetetlen (Godot Filmklub, 19:00).

A mester hangulatához az alábbi videóval szeretnénk titeket közelebb hozni.

https://vimeo.com/64759877

Nyitott Műhely vágyakat és félelmeket ígér péntek estére, Roman Polanski Zsákutca c. filmjével. A rendező ebben a filmjében a doppelgänger avagy a hasonmás motívumát kibontva meséli el különféle jelentésrétegekkel és szimbólumokkal telített történetét. A filmklubot Harmat György filmkritikus vezeti (Nyitott Műhely, 18:00).

Roman Polanski: Zsákutca (1966)
Roman Polanski: Zsákutca (1966)

 

Szombat, Vasárnap

Puskin Kuckó eheti ajánlata a Legkisebbek mozijában szombaton Pom Pom meséi (Puskin Mozi: 10:00), vasárnap pedig a Nefelejcs Bábszínház és Marék Veronika – Erdélyi Erika előadásában a Kippkopp a hóban (Puskin Mozi: 10:00).

Balaton klubkoncert! Habár úgy tűnik ez a koncert csak közvetve kapcsolódik a filmekhez, de aki kicsit is képben van a zenekar múltját illetően, az rögtön tudja, hogy nagyon is erős szálak fűzik az együttest a mozgókép műfajához. Nemcsak mert a Balaton zenekar egytagja Víg Mihály, aki a Tarr Béla filmek zenéjéért felelős, de a zenekar kezdeti időszakában a zene, a film és egyéb művészetek közötti határvonal, mondhatni nem is létezett (Hunnia Bisztró, 21:00).

A hétvégén a bulizás sem maradhat el. Vasárnapra a Papp László Budapest Sportaréna Ennio Morricone koncertet kínál, amellyel hivatásos zeneszerzői és karmesteri pályájának 60. évfordulóját ünnepli a művész (Papp László Budapest Sportaréna, 20:00).

Premierek a hétenAz aljas nyolcasAz én szerelmem, A kincs, Megjött Apuci.

 

Szin Karolina

Rovatvezető - Játék, Interjú

ELTE filmszakot végzett szabadúszó filmkritikus és grafikus.
Imád különleges emberekkel megismerkedni, lelkes utazó és fesztiváljáró.

Filmek: gyermeteg módon szereti az aranyos, régi vágású, szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Malick, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. E-mail: [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés