Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (nov. 30-dec. 6)

programajanlo

programajanloDecember első hetében vár a Spanyol és az Izraeli Filmhét, premier előtti vetítéseken izgulhatunk, valamint hatalmas bulit ígér a 90 éves Patyomkin páncélos

Hétfő

Kezdjük ezt a hetet is a Habos kávés filmklubbal: 15 órától az eredeti, 1943-as Egy szoknya, egy nadrág látható. Az Uránia 100 magyar dokumentumfilm Múltbéli krónikák-szekciójában Erdélyi János és Zsigmond Dezső filmje, a Vérrel és kötéllel látható. Vendég a két rendező, a moderátor Szekfü András filmtörténész. A Francia Intézet sorozata, a Természetünknél fogva, mely „az ember és környezet egymásra hatását vizsgálja”, ma a Jég és ég között című dokumentumfilmet mutatja be premier előtt, 18.30-tól.

Kedd

Mára is a Természetünknél fogva-sorozatot ajánljuk: 18.30-tól a La Terre outragée című filmet láthatjuk. 19 órától pedig – Woody Allen 80. születésnapja alkalmából – az Annie Hall-t nézhetjük meg az Uránia Woody Allen-klasszikusok sorozatának első részként.

Szerda

Ma kezdődik és december 7-ig tart a Spanyol Filmhét, mely egyben Antonio Banderas retrospektív is: a részletes programról itt tájékozódhattok, a vetítésekről a Filmtekercs is tudósít.

15 órától a Sajtóházban köszöntik 90. születésnapja alkalmából Makk Károlyt a MÚOSZ újságírói.

16:30-tól egy közönségtalálkozóval egybekötött DVD bemutató keretében ismét látható lesz az Utóélet az Art+ Cinemában (volt Örökmozgó, 1073, Budapest, Erzsébet körút 39.), majd a vetítés után a rendező Zomborácz Virág örömmel válaszol a érdeklődők kérdéseire. Az alkalomból 18 órától a mozi előterében lévő despot.hu mediastore-ban 1999,- forintos áron megvásárolható lesz a kiadvány, amelyet a rendező és az egyik főszereplő,  Kristóf Márton készséggel dedikálnak.

Utóélet

18 órától pedig a Műcsarnokban Robert Bresson: Egy szelíd asszony című filmjét vetítik, a filmről Gelencsér Gábor tart előadást.

Csütörtök

A Spanyol Filmhéttel párhuzamosan ma kezdetét veszi az Izraeli Filmhét: a részletekről a Puskin honlapján vagy a Facebookon tájékozódhattok; ez a filmhét december 9-ig tart, ezekről a filmekről is közöl kritikát a Filmtekercs. 18 órától a Sajtóházban vetítik Fekete Ibolya nagy sikerű új filmjét, az Anyám és más futóbolondok a családból-t, a vetítés után a rendezővel Kelecsényi László beszélget.

Péntek

Pénteken 19 órától premier előtt látható a Művészben az idei Lux-díjas török film, a Mustang. Ugyanekkor kezdődik a Nyitott Műhely Szerzői Filmklubjában Michale Deville A kékruhás nő című filmjének vetítése, melyről Sárosi Attila filmesztéta tart beszélgetést.

Szombat

90 éves a Patyomkin páncélos, Szergej Eisenstein remekműve, melynek tiszteletére vetítéssel és koncerttel készül – stílszerűen – az Auróra. Találkozunk este nyolckor! Ha viszont valami frissebbre vágytok, egy fél órával később a Toldi Moziban az idei utolsó mozis Balaton Method vetítésre vehettek jegyet.

patyomkin_pancelos

Vasárnap

Ma indul a Negyed7Negyed8 fesztivál, az első program egy rendhagyó némafilmkoncert: Vázsonyi János, Csurkulya József és Horváth Győző kíséri a „néma- és némított” filmeket 21 órától a Kisüzemben.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com