Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (november 9-15.)

programajanlo

programajanloIdő- és térutazás jegyében telik a hét, amennyiben Buster Keaton némafilmjével kezdünk élő zenei aléfestéssel, majd a Verzió Filmfesztivál illetve a Koreai Filmnapok jóvoltából általunk nem ismert helyekre juthatunk el.

Hétfő

Egy évvel később elhatároztam, hogy a Politikai gyilkosság című sorozatomban felderítem ezt az ügyet. Engedély nélkül, egy NATO-manőver ürügyén operatőrömmel Lisszabonba utaztam. Titokban, lefüggönyözött autóból lefilmeztük a PIDE székhelyét és ügynökeit, a politikai elítéltek börtönét, és beszélgettünk a tábornok ügyvédjével, egy bizonyos Mário Soaressel is egy lefüggönyözött hotelszobában.” – meséli André Libik A politikai gyilkosság c. filmsorozat kapcsán, amelyből a Trockij, egy próféta halála készült. Utóbbit nézhettitek meg 17:30-kor a MÚOSZ Székházban.

Az Uránia 100 magyar dokumentumfilm c. sorozatában Sára Sándor 25 részes Krónika c. dokumentumfilmjének moziváltozatát, a Pergőtűz c. ötrészes film befejező részét nézhetitek meg 18:00-tól a Díszteremben. A teljes Krónika elérhető egyébként az interneten és rögtön az első rész olyan elemenetáris erővel hat, hogy mindenképp érdemes belenézni legalább. A sorozatot természetesen betiltások és csonkítások közepette sugározták, egyik érdekesség a Pergőtűz betiltása kapcsán rögtön a videó elején ki is derül.

Ha egy kis könnyedségre vágytok, akkor gyertek a Francia Intézetbe 18:30-kor, ahol is a nagy fapofa burleszkmester Buster Keaton Három korszak c. filmjét vetítik, miközben az élőzenei aláfestést a francia OZMA jazz-zenekar szolgáltatja.

Lesz Szabadesés filmvetítés, közönségtalálkozó és DVD dedikálás Pálfi Györggyel az Art+Cinema Lugosi termében 16:00-tól.

Illetve egy saját szívélyes ajánlás azoknak, akik szeretik Nick Cave-et és egy kis poszt-nosztalgia érzésre vágynak és imádják nyolcvanas évek Berlinjének zakkantságát: B-Movie vetítés a Toldi Moziban 20:30-tól. (Készült egy interjú is a film egyik rendezőjével, amelyet itt olvashattok.)

 

Kedd

Kedden két fontos fesztivál is kezdődik: egészen vasárnapig láthattok javarészt eddig hozzánk el nem jutott alkotásokat a 12. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, több helyszínen (Toldi, Művész, Kino, Cirkó, OSA Archivum). A programot itt találjátok, a facebook eseményt itt. Kedden a nyitófilmet, a Szíriai love story-t a Toldi Moziban tudjátok megnézni 17:00-kor.

Másik fontos fesztivál a héten a Koreai Filmnapok (facebook esemény itt). A rendezvényt nyolcadik alkalommal rendezik meg, vidéken és Budapesten keddtől szombatig. A keddi kínálatból, ha egy kis jókedvre vágytok, a Kalózok c. filmet ajánlom nektek (Uránia, 18:00).

Folytatódik az Észt Intézet filmklubja Arvo Pärt-tal, ahol Julian Tabakov svéd-bolgár dokumentumfilmjét, a Cventanka-t vetítik (BMC, 18:00).

A Müszi Harcosok Klubjában pedig ismét Bill Murray jelentés, terítéken Az ember, aki túl kevesett tudott c. gyöngyszem (Müszi, 18:30).

 

Szerda

Ha még nem láttátok, vagy ha nagyon is tetszett, Andrej Zvjagincev Leviatán c. filmjét nézhetitiek meg a Műcsarnok Filmklubban. A filmet tavaly beválasztottuk a Filmtekercs Top 10 listánkba is! A filmről Tallár Ferenc filozófus, esztéta beszélget. (Műcsarnok, 18:00)

Az Oscar-díjas rendező Alex Gibney legújabb dokumentumfilmjét láthatjátok premier előtt a Magyarhangya jóvoltából. A Szcientológia, avagy a hit börtöne többek között John Travolta és Tom Cruise viszonyát igyekszik feltárni ehhez a sok szempontból ellentmondásos valláshoz (A38, 19:00).

Ma is lesz Verzió, ahol többek között egy fiatal cseh rendező, Jiří Stejskal filmje, az Otthonom (My Home) is vetítésre kerül, amelynek témája egy csodával, de még annál is több küzdelemmel megtartott, leginkább falu-szigetnek nevezhető képződmény a kijevi panelrengeteg szívében. A film együttérzően szól a benne élők szerethető, ugyanakkor elgondolkodtató mindennapjairól egy kis kelet-európai fűszerezéssel (Művész, 18:30).

A Koreai Filmnapok második napján egy 18+-os filmet, Pak Hundzsong (Park Hoon-jung) 2013-as Egy új világ c. filmjét ajánljom nektek, ha látttátok az Oldboyt, akkor már is van egy okotok elmenni rá, hiszen az Oldboy főszereplője, Min-sik Choi játssza ebben a filmben is az egyik főszerepet (Uránia Díszterem, 20:30).

 

Csütörtök

Csütörtökön egy újabb sorozat veszi kezdetét a Francia Intézet szervezésében. A Természetünknél fogva c. filmvetítés-sorozat keretében hét filmet láthattok, amelyek az ember és a környezet egymásra hatását vizsgálják. Az első alkalommal az Óceánok kapcsán fedezhetitek fel a tengeri élet mélyének szépségeit (Francia Intézet, 18:30).

Lesz ismét VizKult szakest, immáron a VI., ezzel együtt kvíz és beöltözés, utóbbi Kedvencek és Kívülállók témában (Szeged, Kálvária KIK, 20:00).

A Verzión ma a Toto és nővéreit ajánljuk (Toldi Mozi, 18:00), a Koreai Filmnapokon pedig mi biztosan megnézzük a Nagyanyó kisasszonyt (Sugár Mozi, 20:30).

 

Péntek

A Budavári Filmklub most pénteken A komornyikkal jelentkezik (facebook esemény itt). A film a Fehér Ház komornyikjának kitalált történetét meséli el, miközben bepillantást ad Amerika egyik legizgalmasabb időszakának történelmébe, egy különös nézőpontból (Tabán Mozi, 14:00).

A Verzió szombati napján többek között Joshua Oppenheimer, Az ölés aktusa rendezőjének újabb filmje, A csend képe is látható 21:30-kor a Művész Moziban.

Koreai Filmnapok programkínálatából péntekre egy igazi családi vígjátékot ajánljuk nektek, a Csoda a hetes számú cellában, az elismert dél-koreai színész, Seung-ryong Ryu főszereplésével.


Szombat – V
asárnap

Szombat a Koreai Filmnapok utolsó napja, Szegeden pedig egy akció-vígjátékot ajánlunk, a Tolvajokat (Szeged, Belvárosi Mozi, 18:30).

Vasárnap zár a Verzió, de hétvégén még sok jó filmet láthattok, például: a Citizenfour (szombat, Toldi Mozi, 20:00), Érpatak modell (szombat, Toldi Mozi, 22:15),  A népnek szeretettel (vasárnap Művész Mozi, 18:15) és a Hogyan váltsuk meg a világot? (vasárnap, Toldi Mozi, 20:15)  c. filmeket, utóbbi a fesztivál zárófilmje.

Igazi szombat esti buli vár rátok a Mika Tivadar Mulatóban, ahol 18:30-tól a Gyönyörű (Khoobsurat) c. bollywoodi vígjátékot nézhetitek meg ráhangolódásképp az azt követő Bollywood partyra, ahol pörgős indiai zenék szólnak majd.

A Puskin kuckóban szombaton Kormos Iván Vackor-meséit élvezhetik a picit és nagyok, vasárnap pedig a Kaláka együttes legkedveltebb gyereklemezeinek dalaiból kaphattok válogatást (Puskin Mozi, 10:00).

 

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com