Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (október 12-18.)

programajanlo

programajanloEzt a hetet a Román Filmhét uralja, de megint rengeteg filmklub is tárt kapukkal vár Rátok. 

Hétfő

Kezdjük a hetet egy rendhagyó programmal: az Urániában októberben Olasz-Magyar Örökség vetítéssorozatot tartanak, 15 órától a 4. blokk tekinthető meg. Három különböző történelmi korszakot idéz meg a három olasz-magyar témájú ismeretterjesztő film – a részletek itt olvashatók, a belépés ingyenes.

Este a Pótkulcsban a helyünk, ahol Pasolini Madarak és ragadozómadarak című 1966-os humoros pikareszkét vetítik. Gyülekező 7-től.

Kedd

Ma számtalan programból válogathatunk, elsősorban azért, mert indul a 10. Román Filmhét az Urániában: a nyitóvetítés (Amerika, itt vagyunk!) regisztráció ellenében ingyenes. Aki viszont sok pénzt akar költeni, annak a BÁV aukcióján a helye, ahol 17 órától közel 170 filmposzter kerül árverésre. A teljes katalógus is elérhető a honlapon.

Több filmklub is mára időzítette a programjait. A Vasmacskában Kubrick A gyilkosság című filmje látható, az Aurórában az Engedj be!, az Esernyős Filmklubban pedig az Ezerízű szerelem (a képen) lesz műsoron. A Cortex pszichológiai filmklubjában A vadászatot vetítik; ez utóbbi helyszíne a frissen megnyílt Art+Cinema (a volt Örökmozgó), az ingyenes vetítést beszélgetés követi Boross Ottilia pszichológussal és Kárpáti György filmkritikussal.

Ezerízű szerelem (The Lunchbox)Szerda

Szerdára három filmklubos vetítést ajánlunk: a Műcsarnokban Kim-ki Duk remekét, a Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavaszt láthatjuk 18 órától; a Mika Tivadar Mulatóban a Zene a sötétben című Bergman-film vetítését Csejk Miklós előadása követi; a KöKi Terminál Filmklubjában pedig egy „kötelező olvasmány”, Hitchcock Psychója borzolja az idegeket.

Csütörtök

A csütörtök is sok programlehetőséget kínál. A BÉKA Filmklubban Rob Reiner Állj mellém című kamasztörténete látható. A Retek Klub két magyar filmet vetít, a Cséplő Gyurit és Az utolsó padban-t. A Barabás Villában a kés.villa.csapó filmklub keretében Linklater Megetetett társadalom című filmje látható. A Zsidó identitás filmklubban pedig A Rashevski-tangóból készült összeállítást nézhetjük meg, amit Dr. Stark András pszichiáterrel közösen elemezhetünk.

Péntek

A Budapest Transzfer VIII. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál filmvetítéseket is tart a Toldiban – ma az Emma Bovery, szombaton a Sushiálmok, vasárnap pedig a Világevők látható. Részletes program itt. A péntek a színházrajongóknak is kedvez: a Tabán moziban Shakespeare A velencei kalmárjának közvetítését nézhetik meg a Globe Színházból.

Szombat

A szombat a gyerekeké – 10-től a Legkisebbek mozijában, a Puskinban Bors néni és Süni és barátai várja a piciket, 10:30-től a Tabánban a Budavári Filmklub a Rozsdalovagot tűzi műsorára. Este a felnőtteknek hattól komolyabb szórakozást ígér Budakeszin a Rathauskeller, ahol Quentin Tarantino kultikus filmjét, a Kutyaszorítóbant vetítik.

originalVasárnap

Vasárnap délelőtt tehetünk egy sétát az Ermitázsban az Uránia Exhibition sorozatának jóvoltából: Az Ermitázs felfedezése 11-kor kezdődik. A 15-ei újrapremiert követően a Corvin mozi az egész délutánt a Vissza a jövőben (képen) című filmnek szenteli: a De Lorean Club Magyarország csodaautókkal parkol a mozi elé, a mozi előterében a filmhez kapcsolódó ereklyék kiállítása várja a rajongókat, a 18:15-ös vetítés előtt pedig Kiss Beáta szinkronrendezővel ismerkedhetnek meg a nézők.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés