Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (október 26. – november 1.)

programajanlo

programajanloSok-sok filmklub és a Taiwan Dox teszi színessé október utolsó hetét a filmkedvelők számára. 

Hétfő

Aki már délután sem bír magával, annak irány Bethlen Café és a hangulatos nevű Habos kávés filmklub, ahol háromtól  egy Karády-klasszikus, a Hazajáró lélek fogadja a nézőket. Aki estére keres magának programot, három remek lehetőség közül választhat: hét órától a Pótkulcs filmklubjában a kihagyhatatlan Jarmusch-mozi, a Halott ember forog, főszerepben Johnny Depp-pel. Ugyancsak héttől egy másik rendhagyó western is látható lesz: a McCabe és Mrs. Miller a Müpában megy, ahol Zsigmond Vilmos operatőrt ünneplik legnevesebb filmjeinek sorozatával.

Eljött ez a nap is, ma tartanak utoljára VAN filmzenei koncertet – jó hír, hogy ez egyben a film DVD bemutatója is! Viszont csak az induljon el az A38-ra, akinek megvan a jegye, a koncert ugyanis teltházas.

van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan1

Kedd

Ezen a héten a legtöbb filmklub keddre és szerdára időzítette a vetítését. Lássuk először a keddet! A mozipremiert megelőzően érkezik a Cortex filmklubjába Fekete Ibolya új filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból. A hatalmas érdeklődés miatt érdemes regisztrálni, majd idejében a helyszínre, azaz az Art+Cinemába érkezni! A vetítés 18 órakor kezdődik, amit beszélgetés követ a rendezőnővel.

A Rátkai Márton Klubban a brüsszeli tizenkettő filmjeiből válogatnak, ezúttal A nagy ábránd lesz műsoron 18 órától. Az Esernyős filmklub középpontjában továbbra is a gasztronómia áll, ma az Asztal két főre című spanyol vígjáték látható, szintén 18 órától. A Közép-Európai Egyetemen (CEU) a Parador Húngaro című, Magyarországból Kolumbiába ívelő dokumentumfilmet vetítik 18 órától, angol felirattal. Ezt beszélgetés követi Patrick Alexander rendezővel és Andits Petra antropológussal.

A Párizs kifulladásig sorozat műsorán ezen a héten rövidfilmek kaptak helyet: a Dazoo és a Francia Intézet szervezésében 18.30-tól tekinthetjük meg a Párizs köré csoportosított válogatást, benne Wes Andersonnal és Godard-ral a Francia Intézetben. Géczy Dávid filmklubjában pedig Kubrick szatírája, a Dr. Strangelove megy 19.30-tól a VasMacskában.

Dr Strangelove
Dr Strangelove
Szerda

A szerda a magaskultúráé! Kezdésnek nézzük meg Krzysztof Kieslowski Tízparancsolat – „Ne ölj!” című filmdrámáját 17.30-tól a Bálint Házban; a vetítést beszélgetés követi Csepregi András lelkésszel. A Köki Terminál Filmklubjában 18 órától a gyönyörű Szindbád látható; ugyanekkor kezdődik a Műcsarnokban Ingmar Bergman filmje, a Farkasok órája. A Faludi Ferenc Akadémia Doku Filmklubja az Art+Cinemába költözött; itt vetítik 18-45-től B. Révész László Kisamerika című dokumentumfilmjét az ózdi munkások életéről.

A Litera és a Nyitott Műhely közös sorozatában, az Írómoziban ezúttal Závada Péter választását, A burzsoázia diszkrét báját mutatják be, természetesen a szerző részvételével. Helyszín a Nyitott Műhely, kezdés 19 órakor. A Mika Tivadar Mulatóban pedig a közelmúlt ellentmondásos megítélésű szociodrámája, A két nap, egy éjszaka látható, szintén 19 órától.

Két nap, egy éjszakaCsütörtök

A hét második felét a Taiwan Dox uralja: csütörtökön reggel 9-től a Baseball Boy látható a DocuArtban, 18 órakor megnyitó a Toldi Moziban, amit a Nagymamám hajtűje követ – az estét buli zárja ugyanitt.

A franciául beszélők szerencsés helyzetben vannak, ugyanis a Francia Intézetben Audiard legújabb filmjét, a Dheepant vetítik (eredeti nyelven, francia felirattal). A vetítés 18.30-kor kezdődik, és a következő héten, november 3-án megismétlődik. A BÉKA filmklub erre a hétre Sidney Lumet tévésekről szóló filmjét, a Hálózatot hozza el nekünk; 19 órától nézhetjük meg. Az animációs filmek szerelmeseinek pedig 19 órától a Teslában a helye, ugyanis ma rendezik meg a MOME rendszeres filmklubját, a Kiskakast: műsoron az elmúlt évek legjobb animációs filmjei.

Péntek-Szombat

Péntekre és szombatra a Taiwan Dox vetítéseit ajánljuk – böngésszétek a programot, mindkét nap sok izgalmas és friss tajvani dokumentumfilm vár!

taiwandox

Vasárnap

A vasárnap legyen a családi mozizásé: a Puskin Kuckó a Legkisebbek mozijában ma a Mikkamakka, gyere haza! és a Süni és barátai című filmeket vetíti 10 órától.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu