Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (okt. 31.- nov. 6.)

programajanloIsmét új hét, beláthatatalanul sok filmes progammal. Skandináv Filmfesztivál, Mozinet Filmnapok, klasszikusok a Bem Moziban, Agitátorok és Orson Welles, csak hogy néhányat említsek. 

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Hétfő

6. Mozinet Filmnapok
Facebook esemény. Országszerte

Még tart a Mozinet Filmnapok, ahol a mai napon a pécsi Apolló Moziban az Állva maradni díszelőadására mehettek el.

Filmek:
Az újak először: Állva maradni, A sors kegyeltjei… meg a többiek, A szobalány, Az ügyfél, A vörös teknős (kísérőfilm: LOVE), Olli Mäki legboldogabb napja.
A régiek újra: A messzi dél vadjai, Éjféli moziláz (35 mm-ről), Eszeveszett mesék, Ifjúság, Kosok,Legújabb testamentum, Macbeth, Mustang, Renoir, Saul fia.

Talpon – Állva maradni

Kedd

Jean-Luc Godard: Egy férjes asszony I Műcsarnok Filmklub
Facebook esemény. Műcsarnok, 18:00

Godard jellegzetes esszéfilmje fejezetekre, témakörökre bontja egy párizsi nő másfél napját, életmódját, problémáit, viselkedését. Férj-feleség-szerető háromszög történet – természetesen elmesélhető történet nélkül. „Az Egy férjes asszony [Une femme mariée] olyan volt, mint azok a kivehető melléklettel ellátott hetilapok, amilyeneket a főhős lapozgat.” – írja Deleuze.

Charlotte manöken, igazi modern nő: drágán, de nem túlzóan felöltözött, olyan arccal, hogy egyszerre fejezi ki ártatlanságát és vadságát, mindezt szeszélyesen, kedvesen, házasan.

Maga Godard Bergmanhoz hasonlította filmjét egy helyütt, mikor azt írta: „…ha Bergman bevitt valamit a pszichológiába, akkor az az erõs dokumentarista jelleg, vagyis hogy úgy nézte a nõket – minthogy szerelmes volt beléjük –, úgy nézte õket, mint egy… nem is tudom, mint egy tudós, mint ahogy egy zoológus néz az állatra, amit éppen tanulmányoz, s ebben van némi dokumentarista jelleg, tényleg a saját benyomásain keresztül fejezi ki magát, amelyeket már megélt; ha akarjuk, az Egy férjes asszony némiképp ezt érvényesítette…

unefemmemariee

Hetifilm
Facebook oldal. Bárhol. Bármikor.

Ha mégsem szeretnél kimozdulni valamelyik estén a héten, de szívesen megnéznél egy filmet, ugyanakkor nem akarsz a kiválasztással és beszerzéssel foglalkozni, akkor neked találták ki a Hetifilmet. Itt ugyanis heti 5 új filmet nézhetsz meg online, amelynek kiválasztásában a Filmtekercs is rész vesz, mit több, a filmek ajánlóit is mi szolgáltatjuk, amelyek alapján eldöntheted, melyik filmhez van kedved éppen.

Ha volt már olyan, hogy egy rendező új filmje kapcsán szívesen megnézted volna valamelyik korábbi alkotását, vagy éppen vasárnap délután egy igazi kuckós-romantikus filmre, netán éppen egy igazi pörgős hétbúcsúztatóra vágytál, a válogatásnak köszönhetően szinte biztos, hogy megtalálhatod a neked kedves filmet.

Keddtől elérhető friss filmek a Hetifilmen:
Az igazság ára
Csúnya, gonosz bácsik
Maisie tudja

Egy különc sárc feljegyzései
Hajsza a győzelemért

Egy kis segítség: ha meglepő fordulatokra, stílusváltásokra, feszes tempójú sztorira vágysz Az igazság ára szuper választás. Hafilm húsba maróan fájdalmas, az éjszakánál is feketébb humorrról álmodsz egy csipetnyi emberrablással és kínvallatással fűszerezvem akkor a Csúnya, gonosz bácsik a te filmed. Válási drámára a Maisie tudjat ajánlom, kuckós high-school ábrándozós tinidrámára az Egy különc srác feljegyzéseit, míg ha valós események után kutakodnál, a Hajsza a győzelemért a neked való Niki Laudával.

Ha nem is éppen az aktuális héten, ott a regisztrálás után szintén elérhető archívum. Egyszerre tehát mindig 20 film érhető el az oldalon, magyar és eredeti hangsávval, többnyelvű felirattal.

Ha szeretnél többit is megtudni a Hetifilmről, olvassátok el az alapító Balázs Zoltánnal készült interjúnkat.

hetifilm-44-het

Szerda

Eldorádó I Nem Adom Fel Cafe & Bar Filmklub
Facebook esemény. Nem Adom Fel Cafe & Bar, 18:00

Rendszerváltó nosztalgia, szubjektív történelem, rétegzettség.
Az alábbi idézet az egyik kedvenc részem a filmből. Zseniális.

Monori Sándor: – Mi van Gombacsik? A fiadat keresed?
Gombacsik: – Én nem beszélek a fiammal.
Monori Sándor: – Mert kizsákmányoló, mi?
Gombacsik: – Hozzád jöttem.
Monori Sándor: – A fő kizsákmányolóhoz?
Gombacsik: – Most tárgyalnom kell veletek. Alma érdekel?
Monori Sándor: – Így áll az osztályharc?
Gombacsik: – Azt kérdeztem: alma érdekel?
Monori Sándor: – Nem vagyok zöldség-gyümölcsös.
Gombacsik: – Te minden vagy, Monori. Bemész a piacirodára és kiváltod az ipart. Most meggazdagodhatsz belőle. Almát adok el neked.
Monori Sándor: – Mi neked ebben a bolt?
Gombacsik: – A pártnak pénzre van szüksége a választási győzelemhez.
Monori Sándor: És te a kommunisták almáját közvetíted nekem?
Gombacsik: – A pártnak almáskertjei vannak és annyi almát adunk el neked, amennyit akarsz.
Monori Sándor: – Lehet, hogy tudunk tárgyalni, Gombacsik.
Gombacsik: – Hát igen, a pénz most beszél.

A vetítésre Eperjes Károly is ellátogat. Moderátor: Köleséri Sándor.

Csütörtök – Péntek

Törőcsik Mari – könyvbemutató beszélgetés I Nemzeti Színház
Facebook esemény. Nemzeti Színház, 19:00

Törőcsik Mari és Bérczes László beszélgetőkönyvének bemutatója a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán.
A beszélgetőkönyvről a főszereplővel és a szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

A könyvbe itt tudsz beleolvasni.

Tudtad?
1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon. A film hazánkban nem lett sikeres, Amerikai Egyesült Államokban, Olaszországban és Franciaországban viszont Mrs. Dery Where Are You? címmel vetítették a mozik, és Mari Törőcsik-ként még ma is emlékeznek rá. A filmet a 2013 decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte.

Michel Deville: Nyáréjszaka a városban | Nyitott Műhely
Facebook esemény. Nyitott Műhely, 19:00

Deville filmjei méltatlanul elhanyagoltak, pedig csak egy kis bohém nyitottság szükségeltetik szeszélyes figurái iránt…

Meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta.

Szombat-Vasárnap

Ukrán Filmhét 2016
Facebook esemény. Uránia Nemzeti Filmszínház

ukran-filmhet-2016

Puskin Kuckó
Weboldal. Puskin Mozi, 10:00

A Puskin Kuckó eheti kínálatában szombaton a Bogyó és Babóca – 13 mese lesz terítéken, vasárnap a Nefelejcs Bábszínház Marék Veronika és Erdélyi Erika Kippkopp és Tipptopp című darabja, amelyben egy szép őszi napon Tipptopp, a gesztenyelány megérkezik az erdőbe. Szállást keresve megismerkedik a sünivel, lepkével, békával, madárral, végül találkozik Kippkoppal, a gesztenyefiúval…

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com