Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (szept. 14–20.)

programajanlo

programajanloA legnagyobb attrakció ezen a héten is a CineFest, de változatos filmklubok, orosz, francia és hegymászós filmek, Shakespeare és az első magyar klipszemle is várja a filmkedvelőket. 

A múlt pénteken startolt miskolci Jameson CineFest egész hétre bőséges programmal látja el a fesztiválozókat: a szeptember 20-ig tartó esemény részletes programjáról itt tájékozódhattok.

Hétfő

Az Urániában folytatódik a 100 magyar dokumentumfilm-sorozat, ezúttal A tévé és én, illetve A szovjet levelezőpajtás lesz műsoron. A vetítés 18 órakor kezdődik, amit beszélgetés követ Papp Bojana és Papp Gábor Zsigmond filmrendezőkkel. A moderátor Kelecsényi László író, filmtörténész. Részletek itt.

Az Örökmozgó mozi ugyan nem üzemel, de a MaNDA filmklubbal kárpótolja a klasszikusokra szomjazókat: 18 órától a Sodrásban forog a MaNDA vetítőjében (1021 Budapest, Budakeszi út 51/e). A belépés díjtalan!

Gaál István - Sodrásban 1963Kedd

Ezen a héten is lesznek vetítések a Párizs kifulladásig sorozatban. Kedden 18.30-tól a Párizs, ahogyan látja…, egy igazi újhullámos szkeccsfilm vár a Francia Intézetben. Részletek itt.

Aki inkább magyar ízekre éhezik, annak az óbudai Esernyős filmklubot és a Szindbádot ajánljuk 18 órától. A MaNDA filmklubjában ezen a napon az Álmodozások kora megy, a Barabás Villa Örökmozgó Filmklubjában pedig egy Várkonyi-darab, a Dardin György, avagy a megcsúfolt férj látható 18 órától.

Szerda

Szerdán a MaNDA filmklubban egy igazi korszakos klasszikus, Jancsó Miklós Így jöttem című filmje forog. A vetítés ezúttal is 18 órakor kezdődik.

Csütörtök

A hét vége felé közeledve sűrűsödnek a filmes programok. Az Uránia Exhibition sorozatában 19 órától az Ermitázs virtuális bejárására lesz lehetőség: Az Ermitázs felfedezése című film a moziszékben nyújt tárlatvezetést a szentpétervári múzeumban. Ha minden jól megy, ezen az estén végre tényleg látható lesz a Gravitáció a Corvintetőn, ami a múlt héten a rossz időjárás miatt maradt el.

Alfonso Cuarón_Gravity_Sandra Bullock_George ClooneyA Párizs kifulladásig sorozat következő darabja, a J’aime regarder les filles 18.30-kor kezdődik a Francia Intézetben. Az Örökmozgó Filmklubban 18 órától az Azurexpress látható, a MaNDA filmklubjában pedig a Húsz óra.

Ma kezdődik és szeptember 21-ig tart a Puskin moziban az Orosz filmhét, napi két filmmel – az első kettő a Drága mama! és az Intim helyek lesz. A részletes program itt érhető el. Szintén csütörtökön kezdődik a kétnapos 1. Magyar Klipszemle a Toldiban. Vetítések, workshopok és buli – bővebben itt és itt.

Péntek

Aki ezen a pénteken szívesebben bulizna egy kényelmes karosszékben, annak tökéletes választás a Muse koncertje az Urániában: 19 órától az együttes római koncertfilmje látható. Aki inkább egy Shakespeare-vígjátékra vágyik, annak a Tabánban a helye: a Lóvá tett lovagok a Royal Shakespeare Company előadásában érkezik Budapestre. A MaNDA filmklubban pedig a Fény a redőny mögött kerül műsorra.

Szintén pénteken indul útjára – méghozzá egy szabadtéri ingyenes vetítéssel a Cinefest keretében – a Reel Rock 10 vetítéssorozat. A hegymászós filmeket bemutató turné Miskolc után Budapestre, Sopronba és Pécsre várja a kalandsport filmek szerelmeseit. A filmekről részletesen itt olvashattok.

Szombat

Szombat délelőtt a budai és a pesti gyerekek is mehetnek moziba: a Tabánban a Budavári filmklub keretében 10.30-tól, a Puskinban pedig a Legkisebbek mozija (Puskin Kuckó) műsorán 10 órától látható A tenger dala.

song-of-the-seaVasárnap

A hét zárásaként az Örökmozgó Filmklub eseményét ajánljuk: 17 órától Indiai Filmklub várja az érdeklődőket a Barabás Villában.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés