Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (szept. 19-25.)

programajanlo

programajanloA nyár végét, az ősz közeledtét mi sem jelzi egyértelműbben, mint a különböző egymás után következő filmfesztiválok és filmklubbok. Ezen a héten többek között találkozhattok Krasznahorkaival, lakásvetítésen nézhetitek Hajdú Szabolcs díjnyertes filmjét és az Oscar-díjjal jutalmazott Michel Legrand zenéit hallgathatjától élőben.

 


Hétfő

Krasznahorkai László: Báró Wenkcheim hazatér dedikálás és felolvasás
Facebook esemény. Írók Boltja, 17:00

Krasznahorkait senkinek sem kell bemutatni. Egyedülálló személyiség, akinke egyik csodálója nem más, mint Tarr Béla. A Sátántangó olyan szinten magával ragadta a szintén világhírő rendezőt, hogy ettől a ponttól kezdve egész életműve Krasznahorkaira épült. Ahogyan Simor Eszter kollégám megállapította:

Krasznahorkainál a reménytelen kiszolgáltatottságot és kilátástalanságot sugalló tényalkotással élesen szemben áll az ezt leíró filozófiai gondolatok nyelvi szépsége. Ugyanez az éles szembeállás állapítható meg Tarr Béla képalkotásánál is, amikor a pusztuló tárgyak, reményvesztett, lecsúszott emberek hiteles ábrázolása során mégis gyönyörű képeket látunk a filmben: a szoborszerűen beállított csoportjelenetek totál képen, a kocsmában, a romos kastélyban.

Olvasd el Tarr Béla 60. születésnapjára írt tárcánkat!

A 2003-as Megy a világ című elbeszéléskötete után három évvel idén ismét új könyvet jelentet meg a kiváló Krasznahorkai László, akinek Báró Wenkcheim hazatér című regénye szeptember 15-én került a boltokba.

Egyéb felolvasások:

09.20. 18:00 Szekszárd – Illyés Gyula Megyei Könyvtár

09.21. 18:00 Pécs – Csorba Győőző Könyvtár
0
9.23. 18:00 Békéscsaba – Jókai Színház

09.29. 17:00 Szeged – Somogyi Könyvtár

krasznahorkai-laszlo

 

Jordán Tamás beszélgetése a lányával, Jordán Adél színművésznővel
Facebook esemény. Alexandra Pódium, 18:00

Jordán Tamás és Lázár Kati lányaként színházban nőtt fel. Azonban sok filmben is láthattuk őt, többek között a Csak szex és más semmiben vagy a Megdönteni Hajnal Tímeátban, sőt, ha film, legutóbb A kis kedvencek titkos életében ő kölcsönözte Gigi hangját. Érdekes beszélgetésnek ígérkezik.

 

Wim Wenders: Berlin felett az ég
Facebook esemény. Bem Mozi, 18:00

Ha újraszülethetnék a hatvanas években akkor 1979-1989 között biztos, hogy Nyugat-Berlinben pecóznék. Ha szerencsém lenne, Nick Cave-vel, hiszen minden nehézség ellenére iszonyat vagány volt az NSZK a fal leomlását megelőző évtizedben.” – írtam a B-Movie kapcsán. Akárcsak a Klaus Maeck által rendezett filmben a zenék, úgy Wenders filmjei (A föld sója) is végletesek és nyíltan szentimentálisak.

Több film napvilágot látott Berlin kaotikus évtizedéről. Wim Wenders Berlin felett az ég című legendás darabjában Nick Cave élő klubkoncertet ad Blixa Bardelddel. Kettejük kapcsolata a tavaly debütált 20.000 nap a földönben is megmutatkozik, közös jelenetükben. Ezen kívül dokumentumfilmek is készültek a kultikus SO36 klubról és magáról az Einstürzende Neubautenről is.

Berlin ebben az időszakban nem evilági hely, a valóság és az illúzió pszichedelikus egymásba tapadása, ahol az angyalok nem látnak színeket. De mi történik, ha egy angyal számára a szín maga a szabadság? Akárcsak Tarkovszkij Stalkerében…


Andrej Tarkovszkij: Tükör / Pótkulcs FILMklub
Facebook esemény. Pótkulcs, 19:00

Ha rögtön a hét elején elgondolkodnál a létezésről és ehhez hasonló finomságokról, a Pótkulcs FILMklub eheti vetítését neked találták ki, ugyanis az imént említett Tarkovszkij, Tükör c. kötelező darabja van terítéken.

A filmkészítés ideális módját a következőképpen képzelem el. A szerző vesz néhány millió méter filmszalagot, amelyen egymás után, másodpercről másodpercre, napról napra és évről évre követve és rögzítve van például az ember élete születéstől a halálig, s mindebből a vágások következtében végül is két és félezer métert, azaz másfél óra filmidőt kap.” (Andrej Tarkovszkij: A megragadott idő)

 

Kedd

Krzysztof Kieslowski: Három szín: Kék / Esernyős Filmklub 
Facebook esemény. Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont, 20:00

Az idei Jameson CineFesten az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche különdíjat kapott a fesztiválon és megemlékezett a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskiról, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el. Binoche a Kék főszereplőjeként egy fiatalasszonyt játszik, aki autóbalesetben elveszíti gyermekét és férjét, a híres zeneszerzőt.

A Három szín trilógiáról írt kritikáinkat alább olvashatjátok:
Cinefest 2016: A nihilizmus szabadsága – Három szín: Kék
Cinefest 2016: Egy impotens lengyel és egy gonosz Julie Delpy – Három szín: Fehér
Cinefest 2016: Így zárj le egy életművet – Három szín: Piros

krzysztof-kieslowski-harom-szin-kek

 

Hetifilm
Facebook oldal. Bárhol. Bármikor.

Ha mégsem szeretnél kimozdulni valamelyik estén a héten, de szívesen megnéznél egy filmet, ugyanakkor nem akarsz a kiválasztással és beszerzéssel foglalkozni, akkor neked találták ki a Hetifilmet. Itt ugyanis heti 5 új filmet nézhetsz meg online, amelynek kiválasztásában a Filmtekercs is rész vesz, mit több, a filmek ajánlóit is mi szolgáltatjuk, amelyek alapján eldöntheted, melyik filmhez van kedved éppen.

Ha volt már olyan, hogy egy rendező új filmje kapcsán szívesen megnézted volna valamelyik korábbi alkotását, vagy éppen vasárnap délután egy igazi kuckós-romantikus filmre, netán éppen egy igazi pörgős hétbúcsúztatóra vágytál, a válogatásnak köszönhetően szinte biztos, hogy megtalálhatod a neked kedves filmet.

Keddtől elérhető friss filmek a Hetifilmen:

Anyátlanok 
Casino Jack
Futballmaffia
Amerikai fogócska
Cigányok ideje

Ha nem is éppen az aktuális héten, ott a regisztrálás után szintén elérhető archívum. Egyszerre tehát mindig 20 film érhető el az oldalon, magyar és eredeti hangsávval, többnyelvű felirattal.

Ha szeretnél többit is megtudni a Hetifilmről, olvassátok el az alapító Balázs Zoltánnal készült interjúnkat.

hetifilm-week-38

Szerda

Milos Forman: Száll a kakukk fészkére / Műcsarnok Filmklub
Facebook esemény. Műcsarnok, 18:00

Ahogy Ken Kesey sikerkönyve, a belőle készült filmadaptáció is kihívás a mai olvasónak, nézőnek. Érdemes föltenni a kérdést: mi változott azóta, amióta a szabadságról, annak hiányáról ez a kiáltványszerű, ikonikus történet elkészült?

Az eheti Műcsarnok Filmklubbon Hirsch Tibor filmtörténész tart előadást. A sikerkönybről írt kritikánkat alább olvashatjátok.

Nem kell félnetek jó lesz – Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére


Cortex & Metropolitan – Ernelláék Farkaséknál premier előtt! / Cortex pszicho/film/klub
Facebook esemény. Premier Kultcafé, 19:00

Már biztosan hallottátok, hogy Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című legújabb filmjét, amely idén nyáron Karlovy Vary-ban a legjobb filmnek és a legjobb színésznek járó Kristály Glóbuszt nyerte el, most a vállalkozókedvűek saját otthonukban mutathatják be barátaiknak, ahova az alkotók is elkísérik a filmet. Bővebben…

Ha lakásvetítésre nem is sikerül eljutnod, a Cortex filmklubnak köszönhetően így is premeir előtt nézheted meg a filmet.

Egyéb vetítések:

09.23. 18:30 Belvárosi Mozi

09.24. 18:30 Kino Cafe Mozi

09.25. 18:00 Rathauskeller – Budakeszi. KultFilmklub Extra

Kíváncsi vagy hogyan készült a film? Nézd meg az erről készült videót!


Michel Legrand – vendég: Szőke Nikoletta (Európai Hidak 2016)
Facebook esemény. Müpa Budapest, 20:00

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, magyar fellépő is lesz az elsősorban filmzenéiről ismert világhírű francia Michel Legrand szeptember 21-i budapesti koncertjén, Szőke Nikoletta személyében.

Kamaszkorom legszebb nyara, Yentl, A Thomas Crown-ügy. Ismerős filmcímek? Eredeti zenéjüket Michel Legrand szerezte, és ezek csak azok az alkotások, amelyekért Oscar-díjjal jutalmazták. Ha egy kis kikapcsolódásra és nosztalgiára vágysz, ott a helyed!

 

Csütörtök

Szemrevaló Filmfesztivál
Facebook esemény. Művész Art Mozi

Kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál, ami azt jelenti, hogy megrázóbbnál megrázóbb osztrák, svájci és német filmek dömpingjével találjuk hirtelen szembe magunkat.  Érdemes tehát készülni rá, hogy ne érjen felkészületlenül. Ehhez lehet segítségetekre a fesztivál teljes programja:

Szemrevaló 2016: Itt a teljes program

 

Péntek

Robert Bresson: Jeanne d’Arc pere / Bresson-filmklub
Facebook esemény. Párbeszéd Háza, 19:00

A némaságot a hangosfilm találta fel.” – vallja Bresson. Dreyer szenvedélyes, izzó, égbe kiáltó Szent Johannájához képest Bresson Jeanne-ja makacs némaságba burkolózik. Nem pusztán a verbalitásban jelentkezik Bresson minimalizmusa. Színészei „modellek”, akik eszköztelen színészi játékkal és arckifejezéssel léteznek a vásznon. „Le kell lapítanom a képeket, anélkül, hogy csökkenteném erejüket” – írja Feljegyzések a filmművészetről című kiskönyvében.

Hancsók Barnabás kollégámnak része volt egy filmkoncertben, ahol Carl Theodor Dreyer Jeanne d’Arc szenvedései című filmjét vetítették az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével. Élménybeszámolóját itt olvashatjátok.

Az esemény meghívott előadója Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író.

 

Szombat

BIDF
Facebook esemény. Premier Kultcafé / SZFE Ódry Színpad / Budapesti Olasz Kultúrintézet

Nem csak a Szemreveló indul ezen a héten. Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. 4 versenykategóriában indulnak a filmek, a neves nemzetközi zsüri mindegyik kategóriában hirdet győztest, lesz közönség díjazott is. Amit még érdemes tudnotok: a szervezők a Kazimir Étteremben minden nap vetítéssel egybekötött vitákat rendeznek!

bidf-2016

 

Vasárnap

Paolo Sorentino: A szerelem következményei / Géczy Dávid filmklub
Facebook esemény. Barrio del Tango, 19:00

Géczy Dávid újabb film nyomába ered. A közel sem egyértelmű kritikai fogadtatást megélt film Cannesban nagyot bukott, hazájában azonban annál több díjat szedett össze.

Fellini és Sorrentino?

„Sorrentino sokkal bonyolultabb feladatot vállal annál, minthogy sorra lemásolja Federico Fellini filmjeit, de még tisztelgésnek sem nevezném A nagy szépséget és a friss Ifjúságot: a rendező el tudja hitetni, hogy egyszerűen ugyanazok a problémák érdeklik, mint az egykori mestert, és hasonló bizarr figurákat, jeleneteket fedez fel maga körül; eközben viszont önálló tartalommal is kiegészíti az örökérvényű kérdésfelvetéseket.” Bővebben…

https://www.youtube.com/watch?v=db_CHVsC474

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com