Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (szeptember 28. – október 4.)

programajanlo

programajanloMegérkezett az ősz, és ezzel kezdetét vette a kuckós, beszélgetős,  forró csokizós szezon. A programok, filmklubbok megszaporodtak, csak győzzünk időt szakítani mindenre! Szemrevaló, Leviatan, Cortex pszicho/film/klub…

Hétfő

A mai nap rögtön egy új programsorozat kezdete is egyben. A Zsigmond Vilmos munkásságát bemutató fotókiállítás, amelyről tárcánkat itt olvashatjátok, most a Müpamozi szervezésében, filmvetítésekkel egészül ki. A Zsigmond fényképezte Harmadik típusú találkozások 19 órától kezdődik, a házigazda Réz András lesz.

Egész héten kínál programokat a MaNDA Filmlub, ahol ezen a héten többek között Kertész Mihály Oscar-díjas rendező (Casablanca) egyik első rendezése, a Tolonc, Kovács András Falak, Simó Sándor Szemüvegesek, Elek Judit Sziget a szárazföldön és Bácskai Lauró István klasszikusa, A hamis Izabella lesznek láthatók. A vetítések minden nap 18 órától kezdődnek.

Kedd

Ez az a nap a héten, amikor még a teleportáció sem segítene rajtunk hiszen annyi program zajlik ugyanabban az időben. Illetve átalakulhatunk Luc Besson Lucyjává, de ha ez nem működne, marad a választás kényszere.

Mitől értékes vagy jó egy filmplakát? A BÁV Műkereskedelem 17 órától nyíló kiálltása ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, Badits Marcell, plakátgyűjtő társaságában. Alien és Aladdin Bud Spencer főszereplésében, hangulatos nosztalgia minden mennyiségben.

plakatok-bav

Az Aurórában 18 órától Leviatán vetítés lesz, amit  Oat Oaks és Matushka, a vetítést követő koncertje tesz autentikusabbá.

És itt jön a választás kényszere: szintén 18 órától Esernyős Filmklub Az élet ízeivel és Baróti Évával, illetve ugyanekkor kezdődik a Cortex pszicho/film/klub VI. vetítése, Gaspar Noe legújabb tabutörő romantikus drámájával, a Szerelemmel. Gaspar Noé egyébként inkább a rövidfilmekben mozog otthonosan,

Akárcsak Leos Carax, aki szintén leginkább rövidfilmeket készít, ezért igazi különlegesség, hogy végre egy egész estés produkciót is láthattok tőle, a 2005-ös Pola X óta: 18:30-tól a Francia Intézet Párizs kifulladásig sorozata keretén belül a Holy Motors című filmjét vetítik.

19 órától Az Ex Machina vetítésére invitál titeket az Európa pont. A találkát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának oktatója, Kazi Sándor teszi izgalmassá, aki olyan kérdéseket boncolgat, hogy mi tesz valakit emberré? Vagy hogy hol van a határ ember és gép között?

19:30-tól Roger Waters: A Fal c. filmjét tekinthetitek meg az Urániában. A Pink Floyd tagjaként ismert énekes és basszusgitáros legendás The Wall c. albumának dalait 4K/Dolby Atmos technikával rögzített koncertfelvételen élvezhetitek.

Szerda

Kora délután egy bögre kávé mellett ideális program lehet megsimerni egy olyan alkotó munkásságát, mint Szőts István. Az Ének a búzamezőkről DVD bemutatóján többek között Szőts István felesége, Szőts Istvánné Gyenes Mária, az opertőr-rendező Sára Sándor és a rendező Kósa Ferencbeszélgetnek. Az esemény 16 órakor keződik az Urániában.

18 órától újra Köki Filmklub, ahol most a Kontroll lesz terítéken.

Kontroll macilány

Szerdán és csütörtökön 19 órától Budapest Design Film Festival 2015 a Toldiban. Alább láthattok egy kis ízelítőt.

És ha már nosztalgia: 19 órakor BÚÉK!Írómozi Térey Jánossal a Nyitot Műhelyben.

Csütörtök

Ismét Örökmozgó Filmklub, 18 órától, kedden, szerdán és csütörtökön a Barabás Villában.  Ezen a héten a Beszterce ostroma, Édes mostoha és Ez történt Budapesten c. filmeket láthatjátok.

Csütörtökön kezdődik a 61. Országos Független Film Fesztivál, amelynek az A38 hajó ad otthont. Lesz válogatás a Mediawave Fesztivál díjnyertes animációs filmjeiből, és persze a versenyfilmek, köztük A telep, és a Polaroidok, amelyekről már beszámoltunk nektek. De ezeken kívül is rengetek friss alkotás várható, mi már nagyon izgatottak vagyunk.


Péntek

15 órától az Urániában megnézhetitek az Olasz-Magyar Örökség vetítéssorozat 1. és 2. blokkját, ahol Gilberto Martinelli és Hevér Zoltán alkotásait ismerhetitek meg.

18 órától a Tabán kínál kellemes színházi estét, Shakespeare remekművével, a Sok hűhó semmiérttel, ahol a Globe színház előadását közvetítik.

Majd 19 órától két program is kezdetét veszi: a Bhutáni Filmklub 4. blokkja a DocuArt moziban, illetve a Nyitott Műhely Szerzői Filmklubja, ahol Michel Deville: A medve és a játékbaba c. filmjét nézhetitek meg, Brigitte Bardot főszereplésével, aztán pedog Sárosi Attila filmesztétával a beszélgetésen is maradhattok.

 

Szombat-Vasárnap

Ha hétvége, akkor Puskin Kuckó szombaton 10 órától, ezen a héten Vízipók-csodapók kalandjaival, majd 14 órakor Royal Opera House vetítés (Rómeó és Júlia), szintén a Puskinban.

16 órától az Uránia dísztermében a Szentpétervári állami fenntartású Ermitázs Múzeum remekműveiből láthattok egy összeállítást, Margy Kinmonth rendezésében.

Szombaton ér véget a Szemrevaló 2015, amelyen mér rengeteg szuper filmet láttunk idén. A körről már írtunk is nektek, ha tehetitek, ne hagyjátok ki.

Vasárnap estére pedig egy kis némafilmes lazítás kínálunk nektek a Kisüzemben, hangulatos zenével.

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com