Hírek

Moziban lesz látható az A Hidden Life

A Cinema Niche jóvoltából összesen három alkalommal lehet látni Terrence Malick hipnotikus erejű filmjét Budapesten és Pécsett.

A megtörtént eseményeken alapuló A Hidden Life (Egy rejtett élet) Franz Jägerstätter történetét meséli el, aki megtagadta, hogy a náci Németország oldalán harcoljon a második világháborúban és hűségesküt tegyen Adolf Hitler háborús agresszornak. Az osztrák földművest először meghurcolták kiállásáért, majd hazaárulásért haditörvényszék elé állították és halálbüntetést kértek rá. Terrence Malick, az amerikai kortárs film egyik legrejtélyesebb rendezője gyönyörű kiállítású történelmi allegóriájában méltó emléket állít egy embernek, akit hitében még a legkilátástalanabb helyzet sem tudott megingatni. A filmről írt kritikák itt olvasható.

Terrence Malick 1973-ban készítette első nagyjátékfilmjét Badlands címmel a dakotai síkságok vesztükbe menekülő szerelmeseiről. Martin Sheen és Sissy Spacek kultikussá vált alakítása után a Mennyei napok (1978) legjobb rendezőnek járó díja következett a Cannes-i Filmfesztiválon, hogy aztán Malick húsz évre teljesen eltűnjön a nyilvánosság elől. 1998-ban azonban minden korábbinál zajosabb sikerrel tért vissza, a guadalcanali konfliktust feldolgozó Az őrület határán című film Oscar-jelölések sorát, berlini Arany Medvét és a háború egy olyan arcát mutatta fel, amelyet azóta is borzongva, tátott szájjal figyelünk a mozivásznon.

A 2005-ös Az új világ Pocahontas meséjét helyezte korábban nem látott megvilágításba, de ezután Malick elkanyarodott a klasszikusan építkező történetmeséléstől. A 2010-es években Emmanuel Lubezki operatőr segítségével több kísérletibb jellegű, töredezett hangvételű alkotással jelentkezett; Az élet fája (2011), To the Wonder (2012), Knight of Cups (2015), Song to Song (2017).

2019-ben az amerikai filmművészet nagy filozófusa ismét visszakanyarodott korábbi sikereinek helyszínére, a nagy történelmi narratívákhoz.

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. A sajtóközlemény szerint a szervezők azokat a kíváncsi embereket keresik, akiknek elhozhatják a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceiket. Céljuk, hogy az óriási zajban felhívják a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése, vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

Az A Hidden Life vetítési időpontjai:

November 25. péntek 20:00 Corvin Mozi

December 16. péntek 19:00 Pécs Apolló

December 18. vasárnap 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház

Jegyvásárlás az első alkalomra itt.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!