Hírek

Premier előtt látható a Borgman! És Grafitember is ott lesz.

borgman_plakatÁprilis 24-én kerül a mozikba Alex van Warmerdam kultrendezőnek a Cannes-i fesztivál versenyprogramjában debütált filmje, a Borgman. Az egyszerre sokkoló, felkavaró és morbid humorú fekete komédia 38 év után az első holland alkotás volt, melyet beválogattak Cannes versenyprogramjába, később pedig Hollandia a Borgmant nevezte Oscar-díjra.

Az utóbbi évek legsötétebb humorú filmjében a gonosz egyenesen a föld alól érkezik, a csavargó Borgman (Jan Bijvoet – Alabama és Monroe) személyében. Bekopogtat egy holland mintacsalád házának ajtaján, és amikor már puszta megjelenésével képes viszályt szítani a férj (Jeroen Perceval – Bikanyak) és felesége (Hadewych Minis – Csak egy nap az élet) között, rögtön tudja, hogy jó helyen jár.

Alex van Warmerdam kultrendező (Északiak, Grimm, Pincér, Emma Blank utolsó napjai) legújabb botrányfilmje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált – 38 év után ez volt az első holland alkotás, amelyet itt mutattak be! Az egyszerre sokkoló, felkavaró és morbid humorú fekete komédiát a kritikusok egyszerre hasonlítják Luis Bunuel, David Lynch és Michael Haneke alkotásaihoz. A különlegesen egyedi film vérfagyasztóan őszinte és bűnösen szórakoztató képet fest korunk értékvesztettségéről.

A film egy héttel az országos bemutató előtt, április 17-én, csütörtök este látható először Magyarországon, a Művész moziban. A nyilvános premier előtti vetítésen résztvevőknek a szervezők más izgalmakat is tartogatnak. A 19 órakor kezdődő vetítés előtt, 18 órakor a filmet forgalmazó Mozinet Kft. vezetője leleplezi a bemutató alkalmából készült hollandkertész-szobrot, az alkotást készítő Kótai Móna társaságában. 18.10-től 19 óráig pedig a Borgman magyar plakátját rajzoló Merényi „Grafitember” Dániel, a Napirajz alkotója dedikálja a film plakátjait.

A jegyek a Művész mozi pénztárában (1066 Budapest, Teréz krt. 30.), illetve a muveszmozi.hu oldalon vásárolhatók meg. A mozi minden jegy mellé egy dedikálható plakátot, illetve egy zacskó cementet ad ajándékba.

borgman_jelenetkepA film eddigi fesztiváldíjai:

Holland Filmfesztivál – Legjobb film, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő
Strasbourgi Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Legjobb fantasztikus film
Lundi Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Legjobb fantasztikus film
Sitges Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Életműdíj
Palicsi Európai Filmfesztivál – Legjobb film
Haifa Nemzetközi Filmfesztivál – Legjobb film
Athéni Nemzetközi Filmfesztivál – Életműdíj

Mozinet

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!