Hírek

Mozinet Filmnapok 2017: a Leviatán rendezőjének új filmje premier előtt

Fortunata

Idén is lesz Mozinet Filmnapok: 2017. október 20-23. között immár hetedik alkalommal tekinthetjük meg a világ filmtermésének krémjét, jóval a hivatalos hazai mozibemutató előtt. Ezúttal a Cannes-i, Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából szemezgethetünk, többek között érkezik az Életrevalók rendezőinek az új filmje, az Eszeveszett esküvő, és több korábbi nagy magyar siker is újra látható lesz a nagyvásznon.

A rendezvénynek Budapesten a Puskin mozi ad otthont, és további 15 város art mozijai csatlakoztak az eseményhez.
Az elmúlt évekhez hasonlóan sokszínű válogatásba orosz filmdráma, római nyüzsgésbe kalauzoló olasz családi tragikomédia, sőt, még egy különleges hangvételű, részben Magyarországon forgatott misztikus thriller is helyet kapott.

Az idei program premier előtti filmjei között van minden idők legsikeresebb francia filmje, az Életrevalók rendezőinek új vígjátéka, az Eszeveszett esküvő. Fergetegesen szórakoztató, mégis felemelő és gyönyörűen emberi mozi, amelyben a nagy rutinnal bíró rendezvényszervező hiába vezényelte már le álomesküvők százait, de arra még ő sincs felkészülve, ami a XVIII. századi francia kastélyban és annak a parkjában történik. Egyik katasztrófa érkezik a másik után – vajon meg tudja akadályozni, hogy ne rémálomként váljon örökké emlékezetessé a nagy nap?

Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatán rendezője a legújabb filmjével a zsűri díját nyerte meg a Cannes-ban. A Szeretet nélkül a képmutató és kilátástalan orosz hétköznapokba enged bepillantást, egy válófélben lévő család és hirtelen eltűnő, fölösleges fiuk drámáján keresztül. Letaglózó és kíméletlen tabló a szeretet kínzó hiányáról a nagyvárosi Oroszországban.

Aleksey Rozin a Szeretet nélkül című filmben

A holland rendezőzseni, Martin Koolhoven részben Magyarországon forgatott filmje, a Brimstone (Megtorlás) brutális moziélmény. A Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott, vadnyugati környezetben játszódó filmben a megszállott prédikátor (Guy Pearce) kegyetlen bosszúhadjáratot indít a bordélyból megszökött néma lány (Dakota Fanning) ellen. A Trónok harca sorozat két sztárja, Kit Harington (Havas Jon) és Carice van Houten (Melisandre) is feltűnik a filmben.

Jasmine Trinca a legjobb színésznő díját nyerte el idén Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban a Fortunata című filmmel. Sergio Castellitto hatalmas szívvel mutatja be egy a boldogságért küzdő nő történetét. Magával ragadó, hamisítatlanul olasz film, hol az öröm, hol a bánat könnyeivel.

A Viszontlátásra odafönt Pierre Lemaitre világhírű regényének látványos adaptációja. Albert Dupontel lenyűgöző képi világú, a XX. század elején játszódó filmje az Amélie csodálatos élete és a Hosszú jegyesség grandiózus vizuális megoldásait felidézve kápráztatja el a nézőt.

Valamint az idei év nagy magyar sikerfilmjeiből három nézhető meg újra a mozivásznon: a menekültválság emberi oldalával foglalkozó Az állampolgár, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díjával kitüntetett Testről és lélekről, illetve Simonyi Balázs ultramaratonját dokumentáló Ultra.

A vetítéseket kiegészítik a filmekhez szervezett beszélgetések, közönségtalálkozók és sok-sok további színes program.

Avatar

Mozinet

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya