Hírek

Mundruczó Kornél filmje díjat nyert Velencében

Végre láthatjuk az új Mundruczó-filmet

A Pieces of a Woman sikeresnek bizonyult a Velencei Filmfesztiválon, és már az is nyilvános, ki forgalmazza majd Mundruczó Kornél filmjét.

Mundruczó Kornél első angol nyelvű alkotását már Martin Scorsese is méltatta, mikor vállalta az executive produceri teendőket, most pedig a Cate Blanchett által vezetett nemzetközi zsűri is elismerését fejezte ki. A 2020-as Velencei Filmfesztivál talpon maradt a koronavírussal szemben, így a Pieces of a Woman című filmben életében először főszerepet alakító Vanessa Kirby átvehette a Legjobb színésznőnek járó Volpi Kupát.

Kirby megköszönte a bizalmat Mundruczónak, amiért rá bízott egy ilyen komoly lehetőséget. A Pieces of a Woman történetében egy pár megpróbáltatásait követhetjük, akik elvesztették gyereküket otthonszülés közben. A rendező, valamint alkotótársa és párja, Wéber Kata személyes drámájukat vitték vászonra. – a forgalmazási jogokat pedig azóta megszerezte a Netflix. A film további szerepeiben Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Molly Parker, Sarah Snook, Benny Safdie és Iliza Schlesinger láthatók.

Az Arany Oroszlán-díj nyertese pedig a Nomadland című alkotás lett,

melyben Frances McDormand szeli át Amerikát, miután a 2007-es gazdasági válság megfosztotta minden anyagi javától. Chloé Zhao a remek A rodeósban az ember és állat kapcsolatát mutatta be érzékletesen, most McDormand ígéretesnek tűnő játékán keresztül mesél egy társadalmi réteg útkeresésről a kapitalizmus kockázatos játszmáinak árnyékában. Nehéz is elképzelni, hogy ilyen visszafogott és kis léptékű alkotások után jövőre a Marvel újabb gigaeposzát, az Örökkévalókat hozza tető alá.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál további nyertesei a Variety oldalán olvashatók.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya