Hírek

Music Hungary – Andy Vajna: hiányoznak a filmes zeneszerzők

Image: 73157569, Andrew G. Vajna, magyar származású filmproducer, a magyar film megújításáért felelős kormánybiztos., License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A magyar zenekarok tehetségesek, fantasztikus dolgokat produkálnak és olcsóbb velük dolgozni, mint Londonban vagy Amerikában, azonban a filmes zeneszerzők hiányoznak – mondta el Andy Vajna, a filmipar fejlesztésért felelős kormánybiztos a Music Hungary konferencia első napján, csütörtökön Egerben.

A negyedik alkalommal megszervezett rendezvényen szó volt a filmiparnak a zeneipar számára hasznosítható tapasztalatairól. Ezzel összefüggésben Andy Vajna kiemelte: a Magyar Nemzeti Filmalapnál bevezetett rendszer alapja a tehetség, ha jó ötlet kerül eléjük, segítenek azt továbbfejleszteni a forgatókönyvtől kezdve a vágásig. Hozzátette: a piacra jutást is segítik, onnantól kezdve azonban a terméknek a saját lábán kell megállnia. A kormánybiztos megjegyezte: a magyar filmgyártásban “nagy lyuk” a zene. Hangsúlyozta, hogy a filmzene a moziélmény majdnem felét adja, komoly sikereket lehet elérni ezen a területen. Rámutatott arra is, hogy a magyar zenekarok tehetségesek, fantasztikus dolgokat produkálnak és olcsóbb velük dolgozni, mint Londonban vagy Amerikában, azonban a zeneszerzők hiányoznak. Andy Vajna arról is beszélt, hogy a magyar film magyarul szól, amelyet nehéz szinkronizálni, ha feliratozzák, azt pedig szerinte a nézők unják. A zene azonban nemzetközi, ezért a zenész szakma helyzete könnyebb, mint a filmesé.

A zeneipari konferencia résztvevőinek Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója beszámolt eddigi eredményeikről: öt év alatt 62 filmtervet támogattak, ebből született egy Oscar-díj a Saul fia jóvoltából. Ugyanakkor ez utóbbin kívül is voltak szép hazai és nemzetközi sikerei a magyar filmeknek. Azt is elmondta, hogy három év alatt – a Saul fia nélkül – 283,6 millió forint folyt be a magyar filmek forgalmazásából. “Jó úton járunk ahhoz, hogy tíz év múlva már arcról felismerjék a magyar filmek képviselőit Cannes-ban” – tette hozzá.

Elhangzott: a filmalap nem csak pályázatokat ír ki, hanem a pályázókat a nemzetközi kommunikációban, a külföldi piacra jutásban is segítik. A konferencián Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a hevesi megyeszékhely jelentős fejlesztéseket valósított meg az utóbbi években és ezzel együtt a kulturális élet is felpezsdült a városban. Ennek egyik bizonyítéka a Cseh Tamás Program “kistestvéreként” meghirdetett Egri Zenei Ifjúsági Program. Az évi 4 millió forintos keretből amatőr előadókat és koncertszervezőket támogatnak. A zeneipari konferencián pénteken egyebek mellett a Cseh Tamás Programról és a magyar zene európai piacon való megjelenésének esélyeiről is szó lesz.

Címkék

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com