Hírek

Múzeummá alakítják Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját

Múzeummá alakítják Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök legendás luxushajóját, a Galebet (Sirály), melyen híres filmsztárokat is fogadott.

A Galeb kereskedelmi hajóként kezdte 1938-ban Genovában. A 2. világháborúban kisegítő cirkálóként használták, 1943-ban a német flotta hadizsákmánya lett. Egy évvel később egy légitámadásban súlyosan megsérült, majd Jugoszláviában építették újjá. 1953-ban Tito elnök luxushajójaként új korszakot kezdett a Galeb.

Tito kedvenc jachtja jelenleg a rijekai szárazkikötőben vár felújításra. A kommunista vezér halála és Jugoszlávia felbomlása után a hajó sokáig Montenegróban vesztegelt, és majdnem hajótemetőben végezte. 1990-ben egy görög hajótulajdonos vásárolta meg, aki luxushajót akart varázsolni belőle, gazdag üzletemberek számára. A Galebet az észak-dalmáciai Viktor Lenac hajógyárba vontatták, ahol felújításra várt, de pénzhiány és egyéb más körülmények miatt nem sikerült véghezvinni a tervet. Rijeka városa egy árverésen vette meg a hajót 2009-ben, 150 ezer dollárért.

Vojko Obersnel, Rijeka polgármestere elmondta: a Galeb azokat az időket és rezsimeket fogja bemutatni, amelyet a hajó is képvisel. Hozzátette: ezen kívül múzeum, szálláshelyek, konferenciaterem, étterem és rekreációs központ is helyet kap benne. „A hajó egy olyan múzeum lesz, amely a saját történelmén kívül és mindenféle idealizálás nélkül az összes totalitárius rezsimet bemutatja, amelyet Rijeka megélt”.

Sophia Loren

Tito híres filmsztárokat is fogadott a hajón, például Sophia Lorent és Elisabeth Taylort. A fedélzeten gyakran fontos diplomáciai tárgyalások is folytak. A Galeb csaknem három évtizedig, Tito 1980-as haláláig az elnök úszó hivatalaként szolgált. Ez alatt több mint 18 ezer tengeri mérföldet tett meg, három földrész 18 országában kötött ki.
A projekt, amelyet az Európai Unió is támogat, 2020-ra készül el, amikor Rijeka (Fiume) lesz Európa Kulturális Fővárosa.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com