Hírek

Na, kik a legjobban fizetett színészek & színésznők 2019-ben?

Idén is lehozta a Forbes, hogy kik kerestek legjobban a mozgóképes világban. Íme a 2019-es top 10-es lista mind a női, mind a férfi kategóriában.

Kezdjük azzal, hogy a Forbes mindig júniustól-júniusig nézi a fizetéseket, azaz a 2019-es év valójában 2018 júniusa és 2019 júniusa között nézi a sztárok gázsiját. A top tíz színésznő ebben a periódusban közel 315 millió dollárt keresett összesen: ez a szám 69%-kal több, mint az előző évben, úgyhogy azért úgy látszik, mégis nő a színésznők fizetése. De azt is jelzi, hogy a szuperhős-filmek és az egyre nagyobb teret nyerő sorozatok népszerűsége eléggé megnyomja a kifizetéseket. A listán egyébként szerepel 1-2 meglepőbb név is, de alapjában véve azért megtippelhető eredmény született.

10. Ellen Pompeo (22 millió dollár)

A Grace klinika sztárja gyakorlatilag pusztán a sorozattal kereste össze ezt az összeget, ami még akkor is meglepő, ha azt nézzük, hogy 15 évvel ezelőtt a Jóbarátok sztárjai az utolsó évad során részenként kaptak 1 millió dollárt. De azért a két sorozat nem igazán hasonlítható össze popularitását tekintve.

9. Charlize Theron (23 millió dollár)

A színésznő eredménye már jóval érhetőbb. Theron 2018-ban három filmben is szerepelt, 2019-ben pedig Seth Rogen oldalán tűnt fel a mozikban (Csekély esély), december végén pedig Nicole Kidman és Margot Robbie oldalán érkezik majd a Bombshell című életrajzi drámában.

Csekély esély (Long Shot)

8. Margot Robbie (23.5 millió dollár)

Robbie szintén igen csak nagy név az elmúlt évek során és mivel sorra nagy figyelmet övező filmekben tűnik fel, nem csoda, hogy a legjobban keresők listájára is felért. Tavaly négy egészestés filmben is szerepelt két rövidfilm mellett, idén pedig a Dreamland és a Volt egyszer egy…Hollywood képkockáin tűnt fel. Az imént említett Bombshell pedig év végén érkezik.

Tarantino mesekönyve – Volt egyszer egy… Hollywood

7. Elisabeth Moss (24 millió dollár)

Bár Moss idén is A szolgálólány meséje aktuális évadában nyújtotta a legmaradandóbb alakítást, ne felejtsük el, hogy játszott gengszterfilmben (A bűn királynői), érzéki drámában (Light of My Life) és Jordan Peele újabb horrorjában, a Miben is. És ez csak 2019! Tavaly másik 4 projektben szerepelt. Nem is nagyon volt kérdés tehát, hogy felkerül-e a listára.

Ők is mi vagyunk – Jordan Peele Mi című filmjének elemzése

6. Kaley Cuoco (25 millió dollár)

Az Agymenők sztárja bár főszereplőként érkezik az új Harley Quinn sorozatba, nagy valószínűséggel az utolsó évadjával elköszönő sorozat hozta meg neki ezt a magas összeget. Állítólag a cast a Jóbarátokhoz hasonlóan 1 millió dolláros epizódszámmal dolgozott a záróévad során.

5. Jennifer Aniston (28 millió dollár)

És ha már Jóbarátok: Aniston továbbra is komolyan ott van a hollywoodi élvonalban, a sorozat csapatából egyedüliként. A színésznő mindössze három produkcióból szedte így meg magát, abból pedig kettőt a Netflixnek köszönhet. A Dumplin’ – Így kerek az élet és a Gyagyás gyilkosság is a streaming oldalon jelent meg. A sorozatokhoz pedig az új Apple TV+ révén tér majd vissza: ez lesz a The Morning Show.

4. Nicole Kidman (34 millió dollár)

Kidman az örök visszatérő. Azon túl, hogy tavaly 3 filmben is szerepelt, idén a Hatalmas kis hazugságok 2. évada dobhatta meg nagyon a fizetését. De szerepelni fog a már említett Bombshellben is, illetve Ansel Elgort oldalán Az Aranypinty című drámában is láthatjuk majd szeptember közepén.

3. Reese Witherspoon (35 millió dollár)

A lista harmadik helyén álló színésznő ismét összeköti a szálakat. Witherspoon Aniston oldalán szerepel majd a The Morning Show címen futó sorozatban, illetve Kidman mellett ő is ott volt a Hatalmas kis hazugságokban. Ezek mellett pedig a kevésbé jól sikerült (számunka még az év egyik legcikibb jelenetét is elhozta), de vélhetően azért igen csak jól jövedelmező Időcsavar című fantasy-adaptációban is fontos szerep jutott számára.

Éves mérleg 2018: A 10 legcikibb jelenet

2. Sofia Vergara (44.1 millió dollár)

Újabb sorozatos név bizonyítja, hogy a kisképernyős Kánaánban bizony bőségesen van mit találni anyagilag. Bár szerepelt tavaly két, idén pedig egy filmben is, Vergara valószínűleg a Modern családban való szereplésével gereblyézett össze olyan mértékű gázsit, hogy a lista második helyére is felérjen.

1. Scarlett Johansson (56 millió dollár)

A lista legelső helye – azzal együtt, hogy Johansson egy tehetséges színésznő – inkább a szuperhős-filmek diadalát és dominanciáját jelzi. Fekete Özvegy megformálásáért a Bosszúállók: Végjáték során a színésznő nagyon magas fizetést kapott. Igaz, hogy azóta Velencében már be is mutatták a Marriage Story című drámáját, illetve év vége fele érkezik Taika Waititi Hitler-komédiája, nem kérdés, hogy a vezető pozíciót a Marvelnek köszönheti.

Kit választanál: Scarlett Johanssont vagy Adam Drivert? – Házassági történet

Lássuk hát a férfiakat, akik azért a nőknél jóval magasabb babérokra törtek: a top tíz színész az év során összesen 588 millió dollárt hozott össze, ami egy jó 250 millióval több, mint amit a nők elértek. Az eredményben egyébként itt még annyi meglepetés sincs, mint a női élvonalban. Egyértelműen jelentős faktort képeznek a szuperhős-filmek, illetve az, hogy kire is mozdul rá leginkább a közönség. Az első helyet pedig vakon megtippelné bárki, még ha nem is a színészi képesség számít. A helyezések egyébként nem térnek el nagyban a tavalyi évhez képest, kivéve George Clooney első helyről (és az egész listáról) való kiesését.

10. Will Smith (35 millió dollár)

Smith egészen biztosan nagyot kaszált az Aladdin Dzsinnijeként, de ne feledjük, hogy ő adja a hangját a Kémesítve főszereplőjének és duplán szerepel Ang Lee Gemini Man című akciófilmjében is.

9. Paul Rudd (41 millió dollár)

Rudd is A Hangya megformálása révén került fel a listára. A Végjáték miatt is jó nagy összeg ütötte a markát, de egy új sorozata is készül, amelyben főszerepet alakít majd: ez lesz a Living with Yourself.

8. Chris Evans (43.5 millió dollár)

Újabb Bosszúálló, újabb pozíciót érő gázsival. Evans szerencsére azért nem akadt meg a képregényfilmeknél: a Netflix The Red Sea Diving Resort című drámájában egy menekülteket segítő ügynököt alakít, míg november végén Rian Johnson irtó szórakoztatónak ígérkező klasszikus krimijében szerepel majd. A Knives Out magyarul Tőrbe ejtve címen fut majd a mozikban.

Stílusos előzetest kapott a Knives Out

6. Adam Sandler (57 millió dollár)

Sandler a mai napig hihetetlen kettősséget mutat a karrierjében, a választott filmjeiben és színészi játékának minőségében is. Az alapvetően nem túl kidolgozott vagy intelligens vígjátékokról ismert színész két éve a The Meyerowitz Stories című drámában bizonyította, hogy érti a dolgát, ugyanakkor sorra jönnek ki továbbra is a kevésbé erős alkotásai. Nincs ez máshogy idén sem: a Netflix Gyagyás gyilkossága helyenként már-már fájdalmasan közhelyes és összecsapott, az Uncut Gems címen futó krimi-dráma ellenben sok jót ígér Sandlertől.

6. Bradley Cooper (57 millió dollár)

Cooper noha hangját adta a Bosszúállókhoz, komolyabb filmekben is szerepelt mostanában. Azt mondani sem kell, hogy a Csillag születikért mind színészi, mind rendezői tehetségét agyondicsérte a szakma, de még Clint Eastwood is szemet vetett rá. A veterán színész-rendező A csempész című filmjében szerepel Cooper, igencsak jól.

5. Jackie Chan (58 millió dollár)

A 65 éves Chan a mai napig irdatlan pénzeket kap egyes filmjeiért. Ráadásul a 2019-es év eddigi két alkotása még csak nem is Hollywoodban készült. Ami persze nem jelenti azt, hogy ezekért ne kapna nagy összegeket, sőt. A Viy 2 egy orosz-kínai koprodukció, amelyben egy keleti harcmestert alakít, de nem a főszerepben. Míg a Shen tan Pu Song Ling című romantikus fantasyben egy legendás démon-vadász bőrébe bújik.

4. Akshay Kumar (65 millió dollár)

A számunkra jóval ismeretlenebb kanadai-indiai színész ismét itt van a top 10-ben. Kumar 8 db projekten dolgozott idén, úgyhogy nem csoda, hogy felért a lista 4. fokára. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy egyik filmje sem amerikai, azaz helyezése azért valamit elmond az indiai gázsikról is.

3. Robert Downey Jr. (66 millió dollár)

A színész jó ideje mindig felér a top tízbe, a Végjáték miatt pedig idén sem volt kérdéses, hogy megtaláljuk-e nevét a legjobban keresők között. Az azonban még nála is nagy szó, hogy mindössze egy szem filmje jött ki idén, és így is a harmadik helyen áll. Készül persze a The Voyage of Doctor Dolittle és az All-Star Weekend is.

Előbb kerül mozikba Robert Downey Jr. Doctor Dolittle filmje

2. Chris Hemsworth (76.4 millió dollár)

Hiába Thor újabb megformálása, Hemsworth nem érte be a szuperhős gázsival. A színész a Men in Black legújabb részében is főszerepet vállalt, ami jócskán megdobta az éves bevételét. És bár a film korántsem lett siker, a kritikusok pedig eléggé lehúzták, ez nem állította meg őt attól, hogy a Jay és Néma Bob rebootjában is szerepet vállaljon. Úgy tűnik, van az a pénz.

1. Dwayne Johnson (89.4 millió dollár)

Manapság kétség kívül Johnson a legnagyobb akciósztár: amiben szerepel, az jól teljesít a kasszáknál, ráadásul minden filmje látványos, akciódús és többé-kevésbé mindig hozza a zsánertől elvárt szórakoztatást. Tavaly két katasztrófafilmje került a mozikba, idén pedig a Családi bunyó és a Hobbs és Shaw révén kaszált hatalmasat. Na meg érkezik a Jumanji: A következő szint és a Jungle Cruise is. Emellett pedig a kisképernyőt sem hanyagolta el a sztár: a 4. éve futó Nagypályások még mindig az ő vezényletével megy. És ha azt vesszük, hogy másik 6 filmje van már most a láthatáron, egyelőre nehéz elképzelni, hogy jövőre valaki letaszítsa őt a trónról.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a női lista első helyét megszerző Johannson a férfiaknál csak a 8. helyig jutna, míg a nőknél a 3. helyen lévő Witherspoon annyit keresett, mint a férfi top tízes lista utolsó helyére felmászó Smith. Ahogy azt is, hogy a nőknél nem találunk színesbőrű alkotót, míg a férfiaknál ketten is a nemzetközi mezőnyt erősítik. És most ezeken ki lehet akadni, de végül is a filmipar is csak kereslet-kínálat alapon működik.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés