Hírek Magazin

Nagy Dénes dokumentumfilmje a rotterdami fesztiválon szerepel

20130422-lagy-eso3A jövő héten kezdődő rotterdami filmfesztiválon lesz Nagy Dénes (a képen) a Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című alkotásának nemzetközi premierje.

A Magyar Filmunió csütörtöki tájékoztatása szerint január 22. és február 2. között rendezik meg immár 43. alkalommal a rotterdami nemzetközi filmfesztivált. A főként innovatív filmalkotásokra specializálódott seregszemle The State of Europe – My Own Private Europe című programjában tűzik műsorra Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) legújabb rendezését, amelynek főszereplője Bukta Imre kortárs magyar képzőművész.

Az összegzés szerint „kemény, de egyben szolidáris és ítéletektől mentes látleletként” határozzák meg az alkotók a dokumentumfilmet. „Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére. A Másik Magyarország című film Bukta szemszögén keresztül járja be a falut és annak környékét. Cizellált helyzetfelmérés: hol tartunk, mink van és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától és az abszurdtól, ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról” – írják az 51 perces alkotásról.

A Másik Magyarország a Campfilm produkciójában készült a Médiatanács támogatásával. Budapesten már látható volt a Verzió filmfesztiválon és a Műcsarnokban tartott vetítésen is, a nemzetközi közönség Rotterdamban láthatja először.

A bemutatón Nagy Dénessel együtt László Sára és Gerő Marcell producerek is személyesen részt vesznek. A film operatőre Dobos Tamás (Együtt, Lágy eső, Apaföld) volt.

Nagy Dénes 2009-ben rendező szakon végzett Szász János osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egy évet töltött a Berlini Filmakadémián, ahol Krassimir Krumov és Valeska Grisebach vezetése alatt tanult. Számos rövidfilmet készített, fikciós és dokumentumfilmes műfajban egyaránt, amelyek jelentős fesztiválok programjaiban szerepeltek. Lágy eső című 28 perces kisjátékfilmje Cannes-ban, a 45. Rendezők Kéthete (Directors’ Fortnight) válogatásban debütált a nemzetközi közönség előtt. Jelenleg Falc címmel egészestés dokumentumfilmjén dolgozik, amely az HBO Europe közreműködésével készül.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com