Hírek

Nagy a felháborodás Az első ember körül

Kis döntés egy rendezőnek, de nagy kiakadás az amerikaiaknak. Nagyjából így lehet összefoglalni Az első emberrel kapcsolatos balhét, amit csupán egyetlen zászló, illetve annak hiánya robbantott ki.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Whiplashés a Kaliforniai álomrendezője, Damien Chazellelegújabb filmje bemutatkozott a 2018-as Velencei Film Fesztiválon és fogadtatása különleges volt. Bár kétségkívül elismerésre méltónak találták a filmet, és pozitívan gondolkodtak róla, mégis van egy pici részlet, ami sokaknak fájó pont lett. Mármint nem feltétlenül a kritikusok közt, hanem az olyan nézőknél, akik még nem látták Az első embert, csak hallottak a jelenetről.

Chazelle ugyanis a Holdra szállásnál nem mutat amerikai zászlót.

Egy ikonikus képet mellőz a filmből, mely a hazafiasabb érzelmű emberek felháborodását eredményezte. A cikk készülésekor 5,3-as értékelésen áll IMDB-n Az első ember – így próbálják jelezni a sértődöttek manapság, hogy probléma van a filmmel.

Egy republikánus politikus, Marco Rubio azt sérelmezte, hogy egy ilyen időben, amikor szükség lenne arra, hogy emberek lássák, mit érhetünk el összefogással, ez a film visszahátrál ettől. „Az amerikaiak fizették a rakétákat, amiket amerikaiak raktak össze, saját technológiájuk alapján, benne amerikai asztronautákkal. Ez egy amerikai küldetés volt.”

Damien Chazelle azzal indokolta döntését, hogy a főszereplő Neil Armstrong szemszögéből akarta mutatni az eseményeket. Az ő magánya volt a központban, nem történt politikai állásfoglalás. Az Armstrongot alakító Ryan Gosling mással védte a filmet: szerinte a landolás egy minden országon és határon átívelő esemény – nemcsak amerikai, inkább emberi teljesítmény volt. A kanadai Gosling azt is nyilatkozta, hogy bár lehet, hogy elfogult ezzel az álláspontjával kapcsolatban, de szerinte Armstrong nem egy amerikai hősként tekintett önmagára, inkább csapatjátékos volt.

Még Neil Armstrong fiai is beszálltak a védelembe, szerintük arra kell koncentrálni, hogy ez egy „nagy lépés az emberiségnek”, annak ellenére, hogy amerikaiak hajtották végre a műveletet. Tehát nagyjából Gosling narratíváját kívánták erősíteni.

Az első ember hazánkban október 18-tól lesz látható.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés