Hírek

Nagy a felháborodás Az első ember körül

Kis döntés egy rendezőnek, de nagy kiakadás az amerikaiaknak. Nagyjából így lehet összefoglalni Az első emberrel kapcsolatos balhét, amit csupán egyetlen zászló, illetve annak hiánya robbantott ki.

A Whiplashés a Kaliforniai álomrendezője, Damien Chazellelegújabb filmje bemutatkozott a 2018-as Velencei Film Fesztiválon és fogadtatása különleges volt. Bár kétségkívül elismerésre méltónak találták a filmet, és pozitívan gondolkodtak róla, mégis van egy pici részlet, ami sokaknak fájó pont lett. Mármint nem feltétlenül a kritikusok közt, hanem az olyan nézőknél, akik még nem látták Az első embert, csak hallottak a jelenetről.

Chazelle ugyanis a Holdra szállásnál nem mutat amerikai zászlót.

Egy ikonikus képet mellőz a filmből, mely a hazafiasabb érzelmű emberek felháborodását eredményezte. A cikk készülésekor 5,3-as értékelésen áll IMDB-n Az első ember – így próbálják jelezni a sértődöttek manapság, hogy probléma van a filmmel.

Egy republikánus politikus, Marco Rubio azt sérelmezte, hogy egy ilyen időben, amikor szükség lenne arra, hogy emberek lássák, mit érhetünk el összefogással, ez a film visszahátrál ettől. „Az amerikaiak fizették a rakétákat, amiket amerikaiak raktak össze, saját technológiájuk alapján, benne amerikai asztronautákkal. Ez egy amerikai küldetés volt.”

Damien Chazelle azzal indokolta döntését, hogy a főszereplő Neil Armstrong szemszögéből akarta mutatni az eseményeket. Az ő magánya volt a központban, nem történt politikai állásfoglalás. Az Armstrongot alakító Ryan Gosling mással védte a filmet: szerinte a landolás egy minden országon és határon átívelő esemény – nemcsak amerikai, inkább emberi teljesítmény volt. A kanadai Gosling azt is nyilatkozta, hogy bár lehet, hogy elfogult ezzel az álláspontjával kapcsolatban, de szerinte Armstrong nem egy amerikai hősként tekintett önmagára, inkább csapatjátékos volt.

Még Neil Armstrong fiai is beszálltak a védelembe, szerintük arra kell koncentrálni, hogy ez egy „nagy lépés az emberiségnek”, annak ellenére, hogy amerikaiak hajtották végre a műveletet. Tehát nagyjából Gosling narratíváját kívánták erősíteni.

Az első ember hazánkban október 18-tól lesz látható.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya