Hírek

Nagy zűr nagy Kínában – Tovább terjeszkedik Hollywood vetélytársa

kina hollywoodA kínai filmipar háborúban áll Hollywooddal és csupán pár éve van rá, hogy növelje versenyképességét az amerikai piacról származó filmekkel szemben – mondta egy szakmai fórumon a kínai filmhatóság elnöke. Közeledhet a jövő, mikor már nem Hollywood dominál?

Korábban már írtunk a kínai filmipar fokozatos térnyeréséről, és Hollywood Sanghaj-mániájáról is. A háború eddig csak csendesebb frontokon zajlott, az igazi csata idén kezdődik – fogalmazott Csang Hung-sen, az állami rádió-, film- és televízió-felügyelet, a SARFT elnöke. A kínai filmiparnak egyre nagyobb kihívásokkal kell megküzdenie, a 2014-es év pedig kulcsfontosságú lesz annak bizonyítását illetően, hogy eléggé versenyképes-e az amerikai gyártókkal szemben – jelentette ki.

A kínai filmgyártás az elmúlt tíz évben hatalmasat fejlődött, ám még továbbra is a növekedési fázisban van, s nem teljesen érett, fokozottan ki van téve az ingadozásoknak. Idén előfordulhat az, hogy az országban korlátozott számban bemutatható külföldi filmek jegybevételei meghaladják a hazai alkotások után beszedett összegeket, ami egyértelműen a helyi ipar gyengeségét bizonyítaná – mondta Csang.

Az illetékes jóslatának valóra váltását a már bemutatása napján rekordot döntő Transformers 4 vagy az X-Men sorozat aktuális részének sikere is mind valószínűbbé teszi, ráadásul míg tavaly több nagyszabású kínai produkció is csalogatta a film szerelmeseit, idén a hollywoodi stúdiók ellensúlyozására nem várható kiemelkedő hazai kasszasiker.

A kelet-ázsiai országban jelenleg évente 34 külföldi film mutatható be, melyeket a SARFT hagy jóvá. Egy korábbi, a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) kötött megegyezés értelmében ugyanakkor a mozikba kerülő külföldi filmek számát Kína 2017-ben emelni kényszerül. A külföldi filmek korlátlan Kínába áramlása ellen az ipar állami támogatása sem érdemi segítség – véli Csang.

Ezen túl már ma is jellemző trend az amerikai filmek kínai ízlésvilágra formálása, kínai forgatási helyszínek, kínai színészek alkalmazása, ezek mind a helyi filmgyártás ellen hatnak. Kína nemrég jelentette be, hogy a filmipar egymilliárd jüanos (36 milliárd forint) központi tőkeinjekciót kap, ezt évi 5-10 film elkészítéséhez, kapcsolódó beruházásokhoz és a filmek külföldi értékesítéséhez használhatják fel. Csang a helyi mozikat a hazai érdekek szem előtt tartására is felkérte, így például azt szorgalmazta: a filmszínházak ne vetítsék összes termükben a Transformers 4-et, hagyjanak teret hazai filmeknek is.

Hajnal Ágoston

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com