Hírek

Nagyon robban az új Jurassic World

Akár 150 milliós hazai kezdőhétvégét jósolnak a Jurassic World: Bukott birodalomnak.

Miközben ezt a hírt írom, épp a Jurassic World: Bukott birodalom hirdetése fut a Filmtekercsen is. És úgy tűnik, mindenhol. A meglepetésként box office-rengető megasikerré vált 2015-ös Jurassic World folytatását nem bízza a véletlenre a Universal: az Amerikába június 22-én érkező film ismertsége odahaza már 94%-on áll (aided awareness, tehát azok között, akik pl. képet látnak róla; az unaided awarness 27%) és a közönség 61%-a látni akarja.

Mindez 140-150 millió dolláros hazai nyitóhétvégét vetít előre az új dínófilm számára – írja a Variety.

Jurassic World: Bukott birodalom a 2015-ös boxoffiszaurusz közvetlen folytatása a sztori szempontjából is: Chris Pratt és Bryce Dallas Howard duója visszatér Isla Nublarra, hogy egy vulkánkitörés elől megmentsen legalább néhány dinoszauruszt. A filmben Justice Smith, James Cromwell és Toby Jones is szerepel. A rendező ezúttal nem Colin Trevorrow, hanem a viszonylag ismeretlen J.A. Bayona, de a forgatókönyvet Trevorrow (is) írta, valamint ő és Spielberg mindketten executive producerek.

2015-ben a negyedik Jurassic Park film, a Jurassic World mindenkit megdöbbentett 208 millió dolláros hazai kezdetével. Ezután mindössze négy nap alatt több mint 500 millió dollárt, azaz cirka 140 milliárd forintot kaszált (csak hogy legyen mihez viszonyítani: ez a magyar állam teljes éves költségvetésének kb 0,5%-a – írtuk elemzésünkben). Végül 1,67 milliárd dollárnál zárt.

A filmet idehaza június 7-én láthatjuk, a világ nagy részével együtt, azonban hazájában csak június 22-én kerül mozikba. Ez illik ahhoz a tényhez, hogy a 2015-ös film sikere

Hollywood globális stratégiájának sikerét is bizonyította egyben.

Elemzésünk három évvel ezelőtt ezt jósolta:

„Hollywood gőzerővel kutatja azokat a témákat, amelyek bármilyen szociokulturális háttér nélkül, alapvető emberi kíváncsiságra játszanak rá. Innen jönnek a legnagyobb globális sikerek: mindenki kíváncsi a robotokra – Transformers –, vagy szeretik az autókat – Halálos iramban –, de például a földrengés látványa iránti vágy is mélyen emberi, ezért is lett globális siker a hazájában csak közepesen produkáló Törésvonal. Akiknek pedig már eddig is gondjuk volt a papírmasé karakterekkel, azok kerüljék el messze az ilyen filmeket, hiszen a jövő nagy sikereiben kizárólag archetípusok (a macsó családapa, a gyönyörű és védelemre szoruló nő) szerepelnek majd.”

Ahogy Ian Malcolm (Jeff Goldblum) mondta volna, ha a Filmtekercs csapatát gazdagítja: Utálom, hogy mindig igazam van.

Ó, és mondtuk már, hogy az új Jurassic Worldben Malcolm is visszatér?

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com