Hírek

Napi 30 millió dollárjába fájhat Kalifornia államnak a forgatókönyvírók sztrájkja

Kasszasiker, pénz

Az amerikai forgatókönyvírók céhe által kezdeményezett, és jelenleg is tartó sztrájk napi 30 millió dollár kiesést okoz Kalifornia államnak – állítja a WGA. A kijelentés a Milken Institute azon becslésén alapszik, miszerint a forgatókönyvírók 2007-2008-as, 100 napon át tartó sztrájkja következtében elszenvedett hiány 2,1 milliárd dollárra volt tehető a 2007 IV. negyedév és 2008 között.

Ez száz napra leosztva átlagosan 21 millió dollárt jelent, majd az inflációt hozzászámolva jutott a céh a 30 millió dollár/napos végeredményre.

E tekintetben volt némi kavarodás is a céh kommunikációján belül. Lisa Takeuchi Cullen, a WGA keleti szárnyának alelnöke először körbeküldött egy üzenetet, amelyben tényként állította, hogy a stúdiók 30 millió dolláros termelési hiányt szenvednek el naponta, ez azonban később korrigálásra került, hiszen csak a korábbi adatokból lehet következtetni az eredményre. Cullen sajnos ugyanezt a hibát kétszer is elkövette, korábban ugyanis Twitteren tett hasonló kijelentéseket, mikor azt írta, hogy a „#WGA szerint az, hogy a stúdiók nem hajlandók tisztességesen kiegyezni az írókkal, 30 millió dollárba kerülhet nekik naponta. 30 millió dollárba. NAPONTA.”

Ha a napi 30 millió dolláros számítás helyesnek bizonyul, már a jelenlegi munkabeszüntetés is több mint 400 millió dolláros „termelési hiányt” eredményezhetett az államnak, amelyet további 3 milliárd dollár követhet, ha a sztrájk valóban kitart 100 napig.

Egy, a stúdiókhoz tartozó forrás úgy nyilatkozott a Deadline számára, hogy Cullen tweetje „egyértelműen csak arra szolgált, hogy egy szenvedélyes főcím szülessen belőle”.

A Deadline nem tudta önállóan igazolni Cullen számításait, de ha igaznak bizonyulnak, egy, a 2007-2008-ashoz hasonló 100 napos sztrájk valóban 3 milliárd dollárnyi termelési hiányt okozhat a cégeknek.

A 15 évvel ezelőtti sztrájk közel ennyi „hiányt” generált Los Angeles megyének. Jack Kyser szerint, aki akkor a Los Angeles Megyei Gazdaságfejlesztési Társaság vezető közgazdásza volt, az előző, forgatókönyvírók céhe általi munkabeszüntetés 2,5 milliárd dolláros termelési kiesést jelentett a megyének.

A jelenlegi sztrájk nem látszik enyhülni, miközben országszerte sorra állnak le a különböző televíziós műsorok gyártásával.

„Szent sárgolyó, ti aztán villanyázó szupersztárok vagytok!” – írta Cullen egy, a céh tagjainak szóló üzenetében. „Két hete tart a sztrájk, és máris az egész tisztában van a kínlódásunkkal. Már zöldségesfiú is erről kérdez, és ez itt Jersey-ben nagy szó. Mindenki tudja, hogy a WGA sztrájkol, és azt is, hogy miért: mert a stúdiók nem hajlandók megfizetni, ami jár nekünk”.

Cullen, aki a WGA keleti szárnyának filmes, tv-s és streaming alelnöke továbbá megjegyezte, hogy a WGA csütörtökön Zoom-gyűlést tart tagjainak.

Gerdesits Pál

Gerdesits Pál 2021-ben szerzett mesterdiplomát az ELTE filmtudomány szakán, jelenleg az ELTE esztétika doktori programjának PhD hallgatója. Elkötelezett szürrealista, Werner Herzog és Jeffrey Lebowski lelkes követője. Állítólag ügyesen gitározik.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com