Hírek

Natalie Portman kiállt a női rendezőkért, beszóltak neki, most megvédték

Alma Har’el rendezőnő kiállt Natalie Portman demonstrációja mellett, aki az Oscar-átadón viselt ruhájára varratta fel a jelölésnél mellőzött női alkotók nevét.

Az idei Oscar-átadón, mint tudjuk, nem voltak nők a Legjobb rendező kategóriában. Natalie Portman ennek „hangot is adott”, és rászabta ruhájára több személy nevét, akit nem tartott jelölésre érdemesnek az Akadémia. Többek közt Greta Gerwig (Kisasszonyok), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Céline Sciamma (Portré a lángoló fiatal lányról), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Lulu Wang (A búcsú) és Alma Har’el (Honey Boy) neve kapott helyett Portman kosztümjén.

A színésznő aktivizmusa kritikába ütközött. Többek közt Rose McGowan, a #MeToo-botrány egyik kirobbantója, és azóta is legnagyobb hangadója nevezte színészkedésnek Portman tevékenységét. McGowan azzal érvelt, hogy

Portman hiába játssza el, hogy kiáll a női rendezőkért, miközben életében csupán két olyan filmben játszott, melyet nő rendezett.

Ebből az egyiket, a 2015-ös A Tale of Love and Darknesst maga Natalie Portman készítette.

Ezt a vádat Portman megerősítette. „Csupán pár alkalommal dolgoztam együtt nőkkel. Több alkalommal próbáltam női rendezőket szerződtetni projektekhez, melyekről végül kizárták őket” – nyilatkozta a színésznő – „Szóval azt akarom mondani, hogy próbáltam, és továbbra is próbálkozni fogok.”

Alma Har’el a Honey Boy című filmje forgatókönyvírójával, Shia LaBeouffal

Alma Har’el, az egyik név a ruhán, megszólalt Portman védelmében. Kiemelte, hogy a színésznő próbálkozott leszerződtetni Patty Jenkinst a Thor: Sötét világra (végül Alan Taylor kapta a melót), illetve Lynne Ramsay-t a Jane a célkeresztben című westernre (melynek rendezői posztját végül Gavin O’Connor szerezte meg). Har’el értékelte ezeket az erőfeszítéseket.

Natalie Portman következő bejelentett filmje, a Thor: Love and Thunder, melyben a frissen Oscar-nyertes Taika Waititi fogja rendezni őt.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés