Hírek

Adam Sandler az év színésze – A National Board of Review idei díjazottjai

Itt vannak a National Board of Review díjazottjai Quentin Tarantinóval, Martin Scorsese-vel és Adam Sandlerrel…

Az 1909-ben alapított National Board of Review díjai kilenc évtizeddel ezelőtt adta át először éves filmdíjait. De az Egyesült Államok egyik legrégebbi filmdíja nem csak “idős kora” miatt számít jelentős elismerésnek, hanem a zsűri összetétele miatt is, amelyben nem csak kritikusok vagy gyakorló filmesek, hanem filmes tanárok és professzorok is részt vesznek. Ettől, a szokásosnál kicsit színesebb összetételtől lesznek a díjaik üde színfoltjai a díjszezonnak. No meg a ténytől, hogy ők sosem akarják megjósolni az Oscart. Vagy ha igen, akkor nagyon rosszul csinálják (tavaly a nyolc fő kategóriából mindössze két nyertesük nyert Oscart is).

Idén persze még nem sok minden történt, de ami igen, az Noah Baumbach filmje, a Házassági történet javára történt. A most a mozikban, péntektől pedig a Netflixen látható dráma nem csak az Independet Spirit Awardson húzta be az egész stábnak és a rendezőnek járó Robert Altmanról elnevezett díjat, de az egyik legrangosabb független filmdíjnak tartott Gotham Awardson is tarolt Baumbach és csapata.

Nos, ahogy sejthető volt, a National Board of Review megtörte ezt a szériát, de ami a Netflixet illeti, a fődíj házon belül maradt, hisz a fődíjat Az ír kapta.

Martin Scorsese maffiafilmje megnyerte még a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriát is, és a szervezet életműdíjjal tüntette ki a rendezőt és két színészét, Robert De Nirót és Al Pacinót. Így persze Scorsese sem maradt díj nélkül, és a legjobb rendező díját is oda lehetett adni másnak, jelesül Quentin Tarantinónak a Volt egyszer egy Hollywood című alkotásért, ami Brad Pittnek is díjat ért a legjobb férfi mellékszereplők között.

Ugyancsak két elismerésben részesült az Uncut Gems, ami a legjobb eredeti forgatókönyv mellett megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó trófeát is – ez utóbbi természetesen Adam Sandlert jelenti, akinek ezt az alakítását már rég Oscar-esélyesnek tartják.

Legjobb női főszereplő Renée Zellweger lett a hollywoodi ikon, Judy Garland megformálásáért a Judy című alkotásban, a női mellékszereplők közül pedig Kathy Bates állhat majd színpadra a januári díjkiosztón Clint Eastwood legújabb filmjéért (Richard Jewell). Legjobb idegen nyelvű film a dél-koreai Élősködők lett, legjobb színészgárdának pedig a Tőrbe ejtve stábját választották.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés