Hírek

A The National Board of Review díjai: Majdnem csillag született

A díjszezont nyitó Gotham Awards után egy újabb patinás szervezet, az 1909-ben alapított The National Board of Review is díjazta az év legjobbjait.

Patinás, de híresen rossz előjelzője a későbbi Oscar-díjaknak. Persze nincs is rá semmi szükség, hogy mindenki az Amerikai Filmakadémia ízlését kívánja megtippelni. A The National Board of Review pedig egy pontosan ilyen szervezet, amelynek másik nagy erénye, hogy tagjai ugyanolyan lelkesen tudnak rajongani a kisebb filmekért, mint a méregdrága szuperprodukciókért. Az idei toplistájuk újfent megerősíti ezt az állítást, hiszen a Fekete Párduc, a Mary Poppins visszatér vagy a Csillag születik mellett helyet kapott rajta a Roma, az If Beale Street Could Talk, a Can You Ever Forgive Me, az Eighth Grade, a Hang nélkül, A hitehagyott  vagy a Coen testvérek legújabb filmje, a Ballad of Buster Scruggs.

Az egyéni díjakban a Green Book alkotói örülhetnek leginkább, hiszen a legjobb film díja mellett a film megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is, amelyet majd Viggo Mortensen vehet át a pár hét múlva esedékes díjátadó ceremónián. És bár a fődíjat nem sikerült megkaparintania, a legtöbb trófeának mégis a Csillag születik örülhet. Bradley Cooper lett a legjobb rendező, Lady Gaga a legjobb női főszereplő, Sam Elliott pedig a legjobb férfi mellékszereplő. Szintén két díj jutott az If Beale Street Could Talknak, méghozzá a legjobb női mellékszereplőnek (Regina King) és a legjobb adaptált forgatókönyvnek (Barry Jenkins írta) járó – míg az eredeti forgatókönyvek között Paul Schrader és A hitehagyott diadalmaskodott.

A legjobb elsőfilmes rendező Bo Burnham lett az Eighth Grade című alkotásért, a legjobb idegen nyelvű film Pawel Pawlikowski Hidegháborúja lett, míg a legjobb színészgárda díjának a Crazy Rich Asians stábja örülhet.

Ha még többet akarsz tudni az idei díjszezonról, kattints ide!

Avatar

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya