Hírek

A The National Board of Review díjai: Majdnem csillag született

A díjszezont nyitó Gotham Awards után egy újabb patinás szervezet, az 1909-ben alapított The National Board of Review is díjazta az év legjobbjait.

Patinás, de híresen rossz előjelzője a későbbi Oscar-díjaknak. Persze nincs is rá semmi szükség, hogy mindenki az Amerikai Filmakadémia ízlését kívánja megtippelni. A The National Board of Review pedig egy pontosan ilyen szervezet, amelynek másik nagy erénye, hogy tagjai ugyanolyan lelkesen tudnak rajongani a kisebb filmekért, mint a méregdrága szuperprodukciókért. Az idei toplistájuk újfent megerősíti ezt az állítást, hiszen a Fekete Párduc, a Mary Poppins visszatér vagy a Csillag születik mellett helyet kapott rajta a Roma, az If Beale Street Could Talk, a Can You Ever Forgive Me, az Eighth Grade, a Hang nélkül, A hitehagyott  vagy a Coen testvérek legújabb filmje, a Ballad of Buster Scruggs.

Az egyéni díjakban a Green Book alkotói örülhetnek leginkább, hiszen a legjobb film díja mellett a film megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is, amelyet majd Viggo Mortensen vehet át a pár hét múlva esedékes díjátadó ceremónián. És bár a fődíjat nem sikerült megkaparintania, a legtöbb trófeának mégis a Csillag születik örülhet. Bradley Cooper lett a legjobb rendező, Lady Gaga a legjobb női főszereplő, Sam Elliott pedig a legjobb férfi mellékszereplő. Szintén két díj jutott az If Beale Street Could Talknak, méghozzá a legjobb női mellékszereplőnek (Regina King) és a legjobb adaptált forgatókönyvnek (Barry Jenkins írta) járó – míg az eredeti forgatókönyvek között Paul Schrader és A hitehagyott diadalmaskodott.

A legjobb elsőfilmes rendező Bo Burnham lett az Eighth Grade című alkotásért, a legjobb idegen nyelvű film Pawel Pawlikowski Hidegháborúja lett, míg a legjobb színészgárda díjának a Crazy Rich Asians stábja örülhet.

Ha még többet akarsz tudni az idei díjszezonról, kattints ide!

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com