Hírek

Négy nagyszerű magyar művész is életműdíjat kap a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A-Pendragon-legenda-Magyar-Mozgókép-Fesztivál
A Pendragon legenda (1974)

Bereményi Géza író-rendezőt, Moór Marianna, Mécs Károly és Tordai Teri színművészeket életműdíjjal jutalmazza a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Az ünnepélyes díjátadót a fesztiválon, 2021. június 25-én este tartják a balatonfüredi Kisfaludy galériában.

Bereményi Géza a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, valamint filmrendező. Többek közt az Eldorádó, A tanítványok és a Hídember rendezője és a Megáll az idő forgatókönyvírója.

Moór Marianna Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. 1957-ben debütált A tettes ismeretlen című filmben, majd 1965-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Játszott a Szent Péter esernyője, a Két emelet boldogság, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, A beszélő köntös és Az ötödik pecsét filmekben is.

Ők a Magyar Mozgókép Díj jelöltjei

Mécs Károly a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész és rendező. Olyan filmekben játszott, mint A kőszívű ember fiai, A Noszty fiú esete Tóth Marival, vagy a 141 perc a befejezetlen mondatból, de ő kölcsönözte Edlington hangját is a Macskafogóban.

Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. Olyan alkotásokban szerepelt, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem, az Egy magyar nábob, A Pendragon legenda, a Mephisto, vagy A vörös grófnő.

A Magyar Mozgókép Fesztivált június 23-26. között tartják Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

A vadonatúj magyar filmes mustráról már a Filmtekercs is számos cikkel hírt adott. A legújabb hazai filmek mellett így klasszikusok is színesítik a programot, amin a korábbiakhoz képest változtattak a szervezők. A fesztivál tiszteleg az életműdíjasok előtt, valamint megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról, aki idén lenne 100 éves.

Műsorra tűzik június 24-én a veszprémi Agórában A Noszty fiú esete Tóth Marival című klasszikust Mécs Károllyal a főszerepben. Később ugyanitt vetítik Tordai Teri főszereplésével A Pendragon legenda című filmet. Bereményi Géza 1989-ben készült Eldorádó című filmje június 25-én a füredi Balaton moziban lesz látható. Szintén Füreden vetítik 25-én Gaál István Sodrásban című klasszikusát Moór Mariannával a főszerepben.

A magyar animáció egyik legnagyobb alakjára emlékezve a veszprémi Várban In memoriam Jankovics címmel animációs összeállítást láthat majd a közönség 24-én, benne Jankovics Marcell János vitézével. Június 26-án fesztivál a Balaton moziban Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik Törőcsik Marira. Jancsó Miklós Fényes szelek című klasszikus filmje pedig június 25-én pereg majd a Hangvillában.

A teljes program a Magyar Mozgókép Fesztivál honlapján, valamint a fesztivál Facebook és Instagram oldalán olvasható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com