Hírek

Neil deGrasse Tyson visszatérhet a National Geographichoz

A szexuális zaklatással vádolt Neil deGrasse Tyson visszatérhet a National Geographic csatornához, miután kivizsgálták a vádakat.

Neil deGrasse Tyson asztrofizikus a világ legismertebb tudományt népszerűsítő személyisége, sokak szemében Carl Sagan utóda. Médiakarrierje azonban megingott, amikor nemrég megvádolták azzal, hogy szexuálisan zaklatott több nőt is. A National Geographic, amely Tyson legjelentősebb műsorait, a Star Talk és a Cosmos című sorozatokat sugározza, saját vizsgálatot indított a kérdésben, és addig is levették a képernyőről Tysont.

Most azonban a vizsgálat lezárult, és a sztár visszatérhet – tudta meg az Entertainment Weekly.

A National Geographic nem közölte a vizsgálat eredményét és nem kommentálta a hírt. Azonban logikusnak tűnik, hogy

a #meetoo mozgalom korában aligha vállalták volna Tyson visszatérésének kockázatát, ha a vádakat megalapozottnak találják.

Három nő is fellépett Tysonnal szemben 2017 és 2018 során. Két volt kollégája „nem kívánt közeledéssel” vádolta meg (egyikük egy érintést, másikuk egy vacsorameghívást érzett offenzívnek), egy régi osztálytársa pedig kifejezetten szexuális erőszakkal, ami állítólag 1984-ben történt volna. Tyson egy terjedelmes Facebook-bejegyzésben védte meg magát mindhárom állítással szemben, és teljes együttműködést vállalt a National Geographic és a Fox közös vizsgálatával.

Bármilyen állítás esetében számít a bizonyíték” – írta Tyson. – „De mi történik, ha csak egyvalaki szava áll szemben a másikkal, és mást-mást mondanak? Ilyenkor szokás az alapján ítéletet mondani, hogy kit tartanak szavahihetőbbnek. És ilyenkor szolgálhatja az igazságot a legjobban egy független vizsgálat.

A National Geographic most bejelentette, hogy a vizsgálat lezárult, és az eddigi terv szerint haladnak tovább Tyson műsoraival. A Cosmos: Possible Worlds szerepelt a Filmtekercs leginkább várt sorozatai között is. „A valódi világ bizony érdekesebb hely a legjobban felépített fiktív univerzumoknál is (…) 2019-ben a Cosmos várhatóan lenyűgözőbb lesz, mint bármelyik szuperhős- vagy fantasysorozat” – írtuk.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..