Hírek

Nekem Budapest – Végzős rendezők szkeccsfilmje a városról, ahol élnek

nekembudapest1

Egy diák Afrikáról felel, egy férfi a Dunába gázol, egy építész hazatér Montrealból: „őszinte és személyes” bemutatkozó filmet készített Enyedi Ildikó végzős rendezőosztálya arról, mit jelent számukra Budapest. A nyolc rendező kisjátékfilmjeiből összeállt Nekem Budapest március 7-én kerül a mozikba.

„Nem volt lehetőségünk külön-külön filmet forgatni, és azt gondoltuk, ha közösen haladunk egy koncepció mentén, akkor együtt létre tudunk hozni egy produkciót, amelyet be lehet mutatni a mozikban” – mondta el Reisz Gábor az MTI-nek a produkció pénteki sajtóvetítése után, azt is kiemelve, hogy a Nekem Budapest nem vizsgafilmként készült.

A film alapötletét szállító Reisz Gábor, valamint hallgatótársai, Szeiler Péter, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, W. Pluhár Attila, Ferenczik Áron, Bálint Dániel, Kapronczai Erika, Csuja László és Muhi András Pires munkáját a helyszín köti össze, ahol kisjátékfilmjeik játszódnak: Budapest.

A közös munkához olyan szabályrendszert találtak ki, amely nemcsak tartalmi, hanem technikai követelményeket is megfogalmazott. Rendezőelvként állapították meg, hogy a kisfilmek realisták legyenek, ismerős emberek és helyzetek jelenjenek meg bennük. De olyasmire is figyelmet fordítottak, hogy ne csaljanak a helyszínekkel, „ne sétáljon ki valaki a Mammutból a Nyugati pályaudvar elé”.

A szükségszerűség diktálta, hogy a kisfilmek minél kisebb stábbal készüljenek. A rendezők azonban hangsúlyozták: a filmjeikben közreműködő számos szakember szívességből dolgozott, amit nem tartanak járható útnak a jövőben. „Nem szeretnénk azt sugallni, hogy lehet így filmet készíteni, mert nem lehet”. Mint fogalmaztak, ez kivételes alkalom, lehetőség volt számukra, azért forgathatták le a szkeccsfilmet, mert a filmművészeti egyetem, hallgatótársaik, barátaik melléjük álltak.

„Igazából nem azért készültek ezek a filmek, hogy bebizonyítsuk, hogy tudunk, hogy így is lehet filmet csinálni, hanem pont azért, hogy megmutassuk, van egy végzős osztály, amelyik most fejezi be az egyetemet. Kreatív energiákkal próbáltunk meg helyettesíteni anyagi dolgokat, de azért nehéz volt” – foglalta össze Szimler Bálint.

A rendezők kisjátékfilmjeit Rastatter Linda, egy MOME-n végzett grafikus nagyon egyszerű, jelzésszerű animációi fogják össze. Bár eredetileg felmerült, hogy Enyedi Ildikó készítse az összekötőket, ezt végül elvetették, mert annyira sokszínűek és szerteágazók lettek az egyéni produkciók.

A Nekem Budapest iskolán kívüli projektként született, de az osztályt vezető Enyedi Ildikó tanácsaival segítette őket a közös műhelymunka során – mondták az alkotók, hozzáfűzve: Enyedi fontosnak tartotta, hogy filmjeik személyes élményen alapuljanak, és ez minden filmnél meg is valósult. A rendezők szerint „őszinte, személyes filmek készültek”.

Szeiler Péter Hazatérés című filmjének forgatása (www.facebook.com/AztMedia)
Szeiler Péter Hazatérés című filmjének forgatása (www.facebook.com/AztMedia)

Kárpáti György Mór például egy Montrealból hazatérő építész (Gyabronka József) sztoriját meséli el, aki kizárja magát a lakásából, és az éjszakai városban csatangolva végül abba a parkba jut, ahol az ő tervei alapján akarnak felépíteni egy házat. Szimler Bálint egy földrajzórára invitálja a nézőt, ahol egy tanuló (Simics Soma) éppen Afrika földrajztörténetéből felel a tanárnőnek (Tarr Judit) egy osztályteremben, amelynek ablakából a Parlament kupolájára látni. Riesz Gábor a hajnali ködös, hideg Margitszigetre helyezte történetét, amelyben egy futó különös eseményekbe keveredik.

Szimler megjegyezte, hogy a többiek már elkészültek munkáikkal, mire ő forgatni kezdett. Viszonylag egyszerű, de fontos és mindenki számára ismerős témát akart feldolgozni, ezért esett a választása egy iskolai felelésre, amely lehet vicces, de kis nosztalgia és dráma is megjelenik benne.

„Fontosnak gondoltuk, hogy a történetekben, amelyek minket személyesen érintenek, úgy jelenítsük meg Budapestet, hogy ne feltétlenül a város helyszínei legyenek a fontosak. Sokkal inkább egy életérzést akartunk megfogalmazni, hogy mi Budapest” – mondta Kapronczai Erika.

A Nekem Budapest Berkes Juli (Proton Cinema) és Schneider Ákos (AZT-Média) producerek közreműködésével, valamint a Színház-és Filmművészeti Egyetem, a Laokoon Film és az Origo Film Group támogatásával készült. A produkció a Cirko Gejzír forgalmazásában kerül a mozikba.

reisz_gabor_peter_szerelme
Reisz Gábor Péter szerelme című filmjének forgatása (www.facebook.com/AztMedia)
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com