Hírek

Nem a Netflix hibája a „cenzúrázott” Vissza a jövőbe 2. kópia

michael j fox

Bob Gale megkérte a Universal stúdiót, hogy pusztítsa el a Vissza a jövőbe 2. eddig ismeretlen csonka kópiáját, de elmondta azt is, hogy mi volt a hiány oka.

Pár napja a Vissza a jövőbe 2. Netflixre vándorlása után a filmért rajongóknak feltűnt egy változtatás. Az 1989-es folytatásból egy apró snitt hiányzik. Hosszú keresés után Marty McFly megtalálja a sport almanachot, de hamar kiderül, hogy a borítója valójában egy Oh La La fehérnemű magazint rejtett. Illetve rejtett volna, de ez a jelenet pont hiányzott a Netflixen elérhető verzióból.

A magazin borítóját kivágták, a jelenet csonkasága egyből szemet szúrt a keményvonalas rajongóknak.

Bob Gale, a hazánkban is szeretett trilógia írója a The Hollywood Reporternek elmondta, hogy sem ő, sem a rendező, Robert Zemeckis nem tudott a változtatásról. Gale továbbá arra kéri a rajongókat, hogy ne a Netflixen töltsék ki dühüket, mivel valójában nem is a streaming óriás okolható a változtatásért.

„A hibáért a Universal okolható, mivel valahogy egy vágott verzióval látták el a Netflixet” – mondta a forgatókönyvíró. „Én egy sasszemű rajongótól tudtam meg tíz nappal ezelőtt, és azonnal kértem a stúdiót, hogy javítsák a hibát. Már csak a cenzúrázatlan, vágatlan, eredeti verzió elérhető.”

A visszatérés napja: Nem repülnek az autók, de nem is baj! – Vissza a jövőbe 2.

A kivágott rész oka első ránézésre az, hogy finomítani akarták (az egyébként egyáltalán nem kirívó) jelenetet. Bob Gale-től azt is megtudtuk, hogy nem ez a helyzet, vagyis nem azért létezik ilyen verzió, mert elérhetővé váltak a filmek a streaming szolgáltatón.

„Ez egy idegen nyelvű kópia volt, aminek létezéséről sem én, sem a rendező nem tudtunk. Ez egy olyan országba készült, ahol probléma volt az Oh La La magazin borítójával.

Megkértem a stúdiót, hogy pusztítsák el ezt a kópiát.” A Vissza a jövőbe filmek írója továbbá biztosra veszi, hogy a Netflix nem cenzúrázza a filmeket. A jövőben pedig a Universal is nagyobb figyelmet fog fordítani a klasszikusok helyes streamelésére.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya