Hírek

Nem egy CGI szuperhős filmet akarunk – Mundruczó Kornél új filmjének forgatásán jártunk

Javában forog Mundruczó Kornél migrációs válságban játszódó Felesleges ember című drámája, ami a politikai áthallások helyett inkább mesei elemeket használ, a csodát és vele együtt az embert keresi, más nézőpontokat mutat. A Filmalap által 700 millió forinttal támogatott film sajtónyilvános forgatásán jártunk.


Hirdetés

A csoda és az ember viszonyát vizsgálja Mundruczó Kornél legújabb, Felesleges ember című filmje, ami május végén kezdett forogni szinte kizárólag budapesti utcai helyszíneken. Egy különös fiatal fiú és egy morális válságban lévő orvos kapcsolata, egyszerre mesei és vérvalós pesti történet egy hitehagyott világban korunk migrációs válságának idején.

„Figyeltünk arra, hogy ne egy magyar szuperhős történetet készítsünk. Fontos volt, hogy komputergrafika és stúdió helyett a hétköznapi valóságban játszódjon a történet, és minél inkább hihetővé, hétköznapivá tehessük a csodát” – mondta a jelenet forgatása utáni sajtótájékoztatón a rendező. Pesti házak, pesti emberek.

A filmet szokás szerint a Proton Cinema gyártja Petrányi Viktória produceri munkája mellett. Némileg állandó a stáb többi tagja is: Rév Marcell a vezető operatőr, Wéber Kata pedig a forgatókönyvíró.

feleslegesember021

Évek óta dolgoznak a történeten, amelyben bő egy éve idehaza is felgyorsultak az események. „Amikor elkezdtünk foglalkozni a dologgal, azért némi feszültség már érezhető volt Lampedusánál, a görög partokon vagy Nyugat-Európa egyes országaiban, azt azonban nem gondoltuk, hogy mindez ennyire megvalósul. A forgatókönyv is így kezdődött: valamikor a jövőben. Ezt a mondatot egy évvel ezelőtt ki kellett húzni” – meséli a rendező, hogyan írja az élet a forgatókönyvet, ezúttal szó szerint. Aztán a megvalósítás mellett döntöttek, noha az érzékeny téma megnehezítheti a pontos befogadást. Annak ellenére, hogy a filmnek inkább morális, mintsem politikai eszközei és üzenetei vannak.

Különleges technikai megoldásokat kell bevetni a forgatáson – ezt már Farkas Balázs főrigger, vagyis a kameramozgatás technikai trükkjeiért, megoldásaiért felelős  ember mondja. Egész konkrétan a levitálást kell imitálni. Mindezt számítógépes utómunkák tömege vagy a fogasra akasztott kabát effektusa nélkül. Vagyis hiteles mozdulatokat reális környezetben.

A forgatókönyv is így kezdődött: valamikor a jövőben. Ezt a mondatot egy évvel ezelőtt ki kellett húzni

Jéger Zsombort, a repülő bevándorló fiú főszereplőt méltatja a szakember, aki olyan jól és gyorsan érzett rá a feladatra, ami megkönnyítette az ő munkájukat is. Az eddig inkább szinkronszínészként ismert Jéger karaktere a történet szerint ugyanis szerencsétlen baleset után jön rá különleges képességére, hogy repülni tud. Ez lényegében a film csodás részének központi eleme, a későbbi dramaturgiai fordulatok alapja. Szerepet kap még az orvost alakító Cserhalmi György, Balsai Móni és egy grúz színész, Merab Ninidze, akit Mundruczó már jó ideje szeretne egy filmjében látni. Ő lett volna a Fehér isten afgán boltosa, akit végül maga a rendező alakított.

feleslegesember018

A Felesleges ember a Magyar Nemzeti Filmalap eddigi 6. legtámogatottabb projektje a maga 697 millió forintjával (ha a már biztosan meg nem valósuló Toldit nem számítjuk), ehhez jön még a német koprodukció és az Eurimages támogatása. (Eddig csak a Kincsem, a Viszkis, Csupó Gábor Pappa Piája, a Budapest noir és a már bemutatott és megbukott Veszettek kapott többet.) A februári döntés után a forgatás május végén kezdődött, és augusztus közepéig tart, ehhez jön rövid októberi utóforgatás, majd vágás és utómunkák. A film bemutatója nagyjából egy év múlva lesz.

Fotó: Argejó Éva. További képekért kattints Facebook albumunkra!

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés