Hírek

Nem kérnek az állam pénzéből a Csajkovszkij-film alkotói

csajkovszkijVisszautasítottak minden állami támogatást a Pjotr Iljics Csajkovszkijról, a nagy orosz zeneszerzőről tervezett életrajzi film alkotói, miután a kultúrpolitika jelezte, nem szeretné, ha a nagyszabású történelmi eposzban szó esne a zeneszerző homoszexualitásáról.

A film tervét dédelgető Kirill Szerebrennyikov elismert orosz filmrendező, a moszkvai Gogol Színház művészeti igazgatója csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszaadják az államnak azt a 30 millió rubel (200 millió forint) támogatást, amelyet a kulturális minisztériumtól nyertek el júniusban egy nyilvános pályázaton, és külföldön keresnek finanszírozókat a 240 millió rubel (1,6 milliárd forint) összköltségvetésű produkcióhoz.

Az orosz filmgyártás fő finanszírozója, az Orosz Filmalap korábban elutasította a Csajkovszkij-film támogatását azzal az indoklással, hogy az nem lenne nézőcsalogató.

A rendező és Szabina Jeremejeva producer néhány nappal az után döntött az állami támogatás elvetéséről, hogy Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter kijelentette, nincs semmiféle bizonyíték a 19. századi zeneszerző homoszexualitására, és „a film Csajkovszkij géniuszára fog összpontosítani, nem pedig a magánéletével kapcsolatos szóbeszédekre” – olvasható a Lenta.ru orosz internetes újságban. A miniszter még márciusban egy interjúban arról beszélt, hogy a szexuális irányultság bemutatása vagy tárgyalása nem tartozik a tévére, a parlamentre vagy félmilliós nagygyűlésekre.

A Csajkovszkij-film első, tavaly készült forgatókönyve még bemutatta volna a zeneszerző boldogtalan szerelmét egy fiatalabb férfi iránt, ám időközben Oroszországban törvényt fogadtak el a „homoszexuális propaganda” tilalmáról. Attól tartva, hogy a film beleütközne a parlament által egyhangúlag megszavazott törvénybe, vagy legalábbis kiváltaná a politikusok rosszallását, az alkotók többször is átírták a forgatókönyvet, amelynek legújabb verziója már csak olyan családtalan emberként festené le A hattyúk tavának és A diótörőnek a szerzőjét, aki szenved attól, hogy a közvélemény úgy véli, a férfiakat szereti.

Történészek nevetségesnek tartják Csajkovszkij homoszexualitásának tagadását, mert – mint rámutatnak –számos dokumentum bizonyítja azt. A homoszexualitás-ellenes törvény külföldi kritikájára reagálva maga Vlagyimir Putyin elnök is tényként beszélt szeptember elején a tévében arról, hogy „Csajkovszkij meleg volt”, és a tolerancia bizonyítéka gyanánt mondta, hogy „ennek ellenére nagy zeneszerző volt, és mi mind szeretjük a zenéjét”.

A Hollywood Reporter című amerikai filmes portál minapi értesülése szerint az orosz kulturális minisztérium figyelmeztette az EvroKino nevű mozicsatornát, hogy megsértette a homoszexuális propagandát tiltó törvényt a Szerelmesdalok című francia film sugárzásával, mert abban „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” is ábrázoltatnak. Christophe Honoré 2007-ben készült musicalje, amely egy szerelmi háromszögről szól, 2008-ban több kategóriában is elnyerte a legfőbb francia filmes elismerést, a César-díjat. A portál szerint ez volt az első eset a homofób törvény június végi életbe lépése óta, hogy az orosz hatóságok óva intettek egy tévécsatornát a homoszexuális kapcsolatok „propagálásától”.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya