Hírek

Nem mutatják be a hollywoodi filmeket Oroszországban, nem fogadják az orosz delegációkat Cannes-ban

Batman-Robert-Pattinson

Több nagy hollywoodi stúdió, köztük a Disney, a Warner Bros. és a Sony is leállította új filmjei orosz forgalmazását az Ukrajna ellen indított invázió miatt. Eközben a cannes-i filmfesztivál szervezői bejelentették, hogy idén nem fogadnak orosz delegációt és nem szeretnék, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a fesztiválon.

A Variety.com szerint elsőként a Disney jelentette be, hogy lemondja összes új produkciója oroszországi forgalmazását, köztük a Pixar animációja, a Pirula Panda bemutatását, amelyet március 10-től játszottak volna. Döntésüket az Ukrajnát lerohanó indokolatlan invázióval és az ennek nyomán kialakult menekültválsággal indokolták, civil partnereikkel a menekülteknek nyújtott sürgős segítség és egyéb humanitárius támogatás biztosításán dolgoznak.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A WarnerMedia hasonló okokból nem forgalmazza Oroszországban a Batmant, amelyet péntektől játszottak volna az orosz mozikban. A stúdió jelezte, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet, reménykednek a tragédia gyors és békés megoldásában.

A Sony Pictures szintén hétfőn jelentette be, hogy mások mellet a Morbius című Marvel-film forgalmazásának felfüggesztését tervezi Oroszországban.

Legutóbb pedig a Universal jelezte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez, ők Michael Bay Ambulance című filmjét vonják vissza.

Az öt nagy hollywoodi stúdiót és a Netflixet képviselő amerikai Mozgókép Egyesület (MPA) közleményében azt írta, hogy „az MPA a nemzetközi közösséggel együtt kiáll a jogállamiság fenntartása mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját”. Támogatásukról biztosították Ukrajna kreatív közösségének tagjait, „akik – mint minden ember – megérdemlik, hogy békében éljenek és dolgozzanak”.

Morbius

A 75. cannes-i fesztivál kedden jelentette be, hogy nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.

„Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországban, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen” – tették hozzá a szervezők azokhoz a művészekhez és a filmesekhez intézett üzenetükben, akik „nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát”.

Ez az első alkalom, hogy a cannes-i fesztivál véleményt nyilvánít az ukrajnai háborúról.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a második világháború kitörése miatt végül a seregszemle elmaradt, s két nappal később Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak.

„Hűen a történelméhez, amely 1939-ben a fasiszta és náci diktatúrákkal szembeni ellenállással kezdődött, a cannes-i fesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében” – írták a szervezők.

A cannes-i filmfesztivált május 17. és 28. között rendezik meg.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés