Hírek

Nem vagyok boszorkány – mozikba kerül az idei Titanic-győztes film

Maggie Mulubwa a Nem vagyok boszorkány című filmben

Augusztus 16-tól látható a mozikban a Nem vagyok boszorkány című film, ami egy 21. századi boszorkányüldözést mutat be egy 9 éves kislány szemszögéből. A film 100%-on áll a Rotten Tomatoeson, fiatal rendezőjének tehetségét mindenki elismeri.

Egy fatális véletlen során és a közösségi babona okán Shulát (Maggie Mulubwa) egy vándor-boszorkánytáborba száműzik. Két út áll előtte: vagy rabszolgasorban marad a nála jóval idősebb szintén befogott boszorkányokkal együtt, vagy később a helyi kormánytisztviselő (Henry B.J. Phiri) viszi ide-oda, saját kis vásári bohócának tartva bizonyos eseményekre.

A Nem vagyok boszorkány ghánai és zambiai életképeket mutat, amiben a babona és a kiszolgáltatottság a fő mozgatórugó. A rendező, Rungano Nyoni első filmje ez. Világpremierje a tavalyi cannes-i filmfesztiválon volt, majd megnyerte a Brit Filmakadémia (BAFTA) elsőfilmeseknek járó díját. Magyar viszonyok között először az összeurópai Scope100 projekt keretében tört fel. A projekt számos európai országban működik. Lényege, hogy minden országban 100 érdeklődőt választanak ki a szervezők, akik öt európai film közül választják ki a szervező által később forgalmazandó filmet. A program hazai lebonyolítója a magyarhangya, itthon pedig Rungano Nyoni filmje kapta a legtöbb szavazatot.

[adrotate banner=”4″]

Menet közben az alkotást versenyprogramjába választotta a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál is, aminek Hullámtörők-díját idén áprilisban el is nyerte. A film az elmúlt bő egy évben hangos fesztivál- és kritikai sikert aratott. A Croisette után még majd két tucat helyen mutatták be Shula történetét, de a legnagyobb médiumok kritikáit összefoglaló Rotten Tomatoes is 100%-ra tartja a filmet eddig megjelent 37 írásával. A kritikák egységes véleménye szerint a zambiai születésű, de Angliában élő tehetséges fiatal rendező komoly témához nyúl, antropológiai és történelmi értelemben egyaránt kényesen, mégis képes azt humorral és katarzissal egyaránt feloldani.

A film augusztus 16-án kerül a mozikba. Forgalmazója a magyarhangya.

Cikkünk felkérésre készült.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com