Hírek

Nem vicc: Cannes-ban bemutatják a Halálos iramban 9-et

Hacsak nem egy megkésett áprilisi tréfáról van szó, kimondhatjuk: a Halálos iramban 9, a Universal akciódús sorozatának legújabb része a Cannes-i Filmfesztiválon kap díszvetítést.

A Vin Diesel, John Cena és Michelle Rodriguez főszereplésével készült, nagy érdeklődéssel várt film máris jelentős nemzetközi Box Office mérföldkőnek számít, hiszen világszerte több mint 250 millió dollárt hozott, ebből 203 millió dollárt Kínában (június 6-ig). A film, amelynek helyi bemutatóját július 14-re tervezik, franciaországi premierje a Cannes-i Filmfesztiválon egy tengerparti nyilvános vetítés keretében lesz, amelyen a stúdió képviselői mellett cannes-i lakosok és nyaralók is részt vesznek. A szereplők azonban várhatóan nem vesznek részt a bemutatón – írja a Variety.

Amióta Thierry Fremaux, a cannes-i fesztivál vezetője elmondta, hogy egy „gigantikus blockbuster” lesz a 2021-es fesztiválon, azóta pletykák és vad találgatások keringenek arról, hogy milyen filmről lehet szó. Az újságírók arra számítottak, hogy Fremaux a június 3-i sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette a hivatalos válogatott filmeket, elárulja a címet. Akkor azt mondta az újságíróknak, hogy a film nem a legújabb James Bond film, nem a Dűne és nem is a West Side Story, amely ősszel kerül a mozikba. (A Dűne egyébként a Velencei Filmfesztiválon lesz látható.) A Halálos iramban kilenc pedig június 25-én debütál az Egyesült Államokban és Magyarországon is.

Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél filmjeivel érkezik idén a Cannes-i Filmfesztivál – Íme a teljes program

A világjárvány ellenére Cannes-ban több nagy amerikai filmnek is lesz világpremierje a hivatalos válogatásban, köztük Wes Anderson sztárvendégekkel teletűzdelt The French Dispatch című filmjének a Searchlight Pictures-től és Tom McCarthy Stillwater című thrillerének Matt Damonnal a Focus Features-től, valamint több, nagy port kavart indie filmnek, nevezetesen Sean Penn Flag Day-jének és Sean Baker Red Rocket-jének. Látható lesz Oliver Stone új dokumentumfilmje, a JFK: Through the Looking Glass, valamint Todd Haynes The Velvet Underground című dokumentumfilmje is.

Ahogy azt már korábban bejelentették, a fesztivál tiszteleg Jodie Foster előtt, aki a nyitóünnepségen tiszteletbeli Arany Pálmát kap majd Leos Carax Annette című filmjének világpremierje előtt, aminek két főszereplője Adam Driver és Marion Cotillard. A versenyzsűri elnöke Spike Lee lesz.

A 73. cannes-i filmfesztiválra július 6-17. között kerül sor.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com