Hírek

Nyáron kezdődhet Nemes Jeles László új filmjének forgatása, még keresik a főszereplő kisfiút

Nemes Jeles László
Fotó: Bartha Máté

Az Árva történetét a rendező családja ihlette, a második világháború utáni új világrendben játszódik.

Az Oscar-díjas Saul fiát és a Napszálltát jegyző Nemes Jeles László a magyar Pioneer Pictures gyártócéggel forgatja Árva című új filmjét, melyet családjának története ihletett – írja a produkció sajtóközleménye. Budapesten már javában folyik a szereplőválogatás, melyet hamarosan kiterjesztenek vidékre, valamint Erdélyre és Kárpátaljára is. Az Árva forgatása várhatóan 2024 nyarán kezdődik, a film magyar-francia-német-brit koprodukcióban készül.

A produkció minden követ megmozgat, hogy találjon egy 10–13 éves fiút a főszerepre, kiemelt szereplőnek pedig egy 10–13 éves lányt.

Nemes Jeles László rendező szavai szerint „A családom története miatt különösen fontos nekem ez a film. Évek óta foglalkoztat a második világháború utáni világ, az emberi sorsok titka és útvesztője a huszadik század elnyomó rendszereiben. Egy gyerek szemszögéből különösen érdekes az emberek lelkébe is beszüremkedő diktatúra – főleg, ha a gyerek családi története egy görög tragédiára emlékeztet, mint filmünkben.

Az Árvában örömmel dolgoznék egy olyan ösztönös, fiatal tehetséggel, akinek ez a szerep szinte a vérében van

– nem akadály, ha sosem volt eddig kamera előtt. Arra bátorítanék mindenkit, aki érez magában kedvet, erőt, indíttatást, hogy egy pillanatig se várjon, jelentkezzen a válogatásra, akkor is, ha eddig inkább zárkózott volt! Bízom benne, hogy mihamarabb megtaláljuk a főszereplőt, akire úgy fogok tekinteni, mint egy alkotótársra.”

A film 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A város és lakói alig tértek magukhoz az 56-os harcok óta. Andor egy 12 éves kisfiú, akit anyja nevel egyedül. A fiú azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja. A fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent. A férfi azonban beköltözik hozzájuk és a fiú kénytelen leszámolni illúzióival. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitől.

Kemény Ildikó producer elmondta: „Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy producere lehetek Nemes Jeles László új filmjének. Egy másik közös projektünknek köszönhető, hogy László ezt a számára egyik legfontosabb, családjáról szóló témát is megosztotta velem. Bízom benne, hogy ebből a kiváló témából és forgatókönyvből egy olyan különleges film születik, amely a hazai és a nemzetközi közönséget egyaránt megérinti.”

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás, jelmeztervezője Flesch Andrea, hangmestere Zányi Tamás, vágója Politzer Péter, casting directora Zabezsinszkij Éva.

A Nemzeti Filmintézet támogatja a film gyártását, az Árva magyar-francia-német-brit koprodukcióban készül. A Pioneer Pictures brit (Good Chaos), francia (Agat Films) és német (Pallas Film) partnerekkel dolgozik együtt.

A Nemes Jeles László rendezte Saul fia a magyar filmgyártás történetében soha nem látott díjesőben részesült.

Többek közt 2015-ben elnyerte a cannes-i nagydíjat és első magyar alkotásként a Golden Globe-díjat. 2016-ban elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, majd 2017-ben a BAFTA díjat is.

Az Árva című film castingjára ezen az emailcímen lehet jelentkezni: casting@pioneer.hu, az alábbi jelentkezési lap elküldésével: https://forms.gle/12veoM4YqipNEFzr7

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!