Hírek

Nemes Jeles László az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért

Nemes Jeles László: TürelemNemes Jeles László Türelem címû munkája elnyerte a UIP rövidfilm díját a görögországi Drama-ban, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2008-as rövidfilm díjára.

Nemes Jeles László Türelem címû rendezése nyerte a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját a szombaton véget ért Dramai nemzetközi rövidfilm fesztiválon Görögországban.

Nemes Jeles László rövidfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon tartott nemzetközi premier óta – melyet több mint negyven fesztiválmeghívás követett – a bilbaói Ezüst Mikeldi díjat, az Angers-i nagydíjat, az ARTE-díját, a Belo Horizontei fõdíjat, az Odensei nagydíjat nyerte el többek között. A Drama-i UIP-díj a Türelem 12. nemzetközi szakmai elismerése.

Az egysnittes rövidfilm Nemes Jeles László elsõ 35 mm-re forgatott munkája. A filmen „egy irodista nõ precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései” láthatóak. „És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nõt alakító Marjai Virágot a legjobb színésznõ díjával méltatták Angers-ban, Zányi Tamás hangmérnököt Athens-ban, az Egyesült Államokban díjazták. Az Inforg Stúdió, a Duna Mûhely és a Filmteam koprodukciójában készült Türelem operatõre Erdély Mátyás; producere Muhi András, koproducerei Durst György és Major István voltak.

A Drama-ban nyert trófea jelentõségét emeli, hogy az automatikus jelölést eredményez az Európai Filmakadémia 2008-os rövidfilm díjára. Rotterdamtól Szarajevóig 14 európai filmfesztivál UIP díjnyertesébõl választja ki az Európai Filmakadémia 1800 tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak átadásra december 6-án Koppenhágában, a dán királyi család jelenlétében kerül majd sor.

2000-ben Gyarmathy Lívia A mi gólyánk címû alkotása lett az év legjobb európai rövidfilmje, majd 2006-ban újra magyar rendezõ vehette át az Európai Filmakadémia rövidfilm díját: Kenyeres Bálint Before Dawn címû rendezéséért.

Nemes Jeles László elkészítette következõ rövidfilmjét The Counterpart címmel magyar-holland koprodukcióban, az Erdélyben forgatott alkotás a Filmszemlén lesz elõször látható. Az 1977-ben született rendezõ jelenleg Else címû elsõ nagyjátékfilm terve fejlesztésén dolgozik, melynek forgatását a film producerével, Havas Ágnessel 2010-re tervezik.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés